Lyckad Pride i Kharkiv, Ukraina

InternationelltRFSLFoto: Pavlo Pahomenko

För tredje året i rad organiserades KharkivPride av vår ukrainska partnerorganisation Sphera. Evenemanget blev lyckat och innebar ökad synlighet och en plats av gemenskap för stadens många hbtqi-personer.

– Vi är glada att Pride i Kharkiv fortsätter att växa och bli mer synligt och vi hoppas att vi en dag kommer att gå från att vara ett människorättsevent med alla risker det innebär till att blir en folkfest för hela staden, säger Sphera. 

Bild: Pavlo Pahomenko.

Med tanke på pandemin var Sphera tvungna att ändra formatet på förra årets evenemang. I år kunde man dock samlas för att fira under mer bekanta former.

– Vi är jätteglada att paraden kunde hållas som vanligt i år! Staden speglar det samhälle vi lever i och den synliga demonstrationen är en symbol för vår givna plats i samhället, säger Sphera. 

Bild: Arina Shapran.

Sphera, som varit RFSL:s partnerorganisation sedan 2020, arbetar ihop med andra hbtqi-initiativ i staden och organiserar utbildningsverksamhet året om. Samtidigt ser de att ökad synlighet för hbtqi-personer i stadens offentliga rum är en minst lika viktig del av informationsarbetet. 

– Paraden gör det möjligt för alla stadens hbtqi-personer att samlas och öppet visa sina riktiga jag. Tillsammans går vi på gatorna för att kämpa för våra rättigheter, få stöd från allierade och se att vi inte är ensamma. Vi är många och vår kamp fortsätter!, säger Sphera.

Bilder: Pavlo Pahomenko.