Transaktivister träffade FN:s oberoende expert i SOGI-frågor

InternationelltRFSL

Transaktivister från fem kontinenter träffade FN:s nyligen tillsatta oberoende expert i SOGI-frågor, Dr. Vitit Muntarbhorn, den 26 januari 2017 i Geneve, Schweiz, för att särskilt uppmärksamma de frågor som transpersoner och personer med olika könsidentiteter världen över står inför. RFSL var där!

Gemensamt uttalande om transmöte med FN:s oberoende expert i SOGI-frågor

Transaktivister från fem kontinenter träffade FN:s nyligen tillsatta oberoende expert i SOGI-frågor, Dr. Vitit Muntarbhorn, den 26 januari 2017 i Geneve, Schweiz, för att särskilt uppmärksamma de frågor som transpersoner och personer med olika könsidentiteter världen över står inför. Det var ett historiskt möte. Det var den första diskussionen som sammankallats specifikt av och för transledda organisationer för att samtala med FN:s särskilda förfaranden. SOGI-mandatet har stått inför stora utmaningar sedan det skapades av FN:s råd för mänskliga rättigheter i juni 2016, och har överlevt tre jämna omröstningar i FN: generalförsamling som haft som mål att skjuta upp det på obestämd tid.

“Det här mötet, det första i sitt slag som fokuserat enbart på frågor rörande trans och könsidentitet med FN:s särskilda förfaranden, är ett viktigt steg i den globala rörelsen för transrättigheter”, säger Mauro Cabral, förvaltningschef för Global Action for Trans Equality. Ricky Nathanson, från Southern Africa Trans Forum tillägger, “Vi uppmuntras av den oberoende expertens engagemang och ser fram emot en fortsatt kontakt under hans arbete.”

De som undertecknar deltog i mötet med den oberoende experten och kommer att fortsätta att stödja mandatet för att säkerställa att könsidentitet behandlas på ett holistiskt sätt tillsammans med sexuell läggning. Vi uppmuntrar våra partners, transaktivister och transsamhällen att fortsätta att göra sina röster hörda genom att kontakta den oberoende experten – våra röster räknas!

Underskrivet av:

Mauro Cabral, Global Action for Trans Equality (GATE)

EriKa Castellanos, C-NET+, Collaborative Network of People Living with HIV

Zhan Chiam, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA)

Julia Ehrt, Transgender Europe (TGEU)

Micah Grzywnowicz, Swedish Federation for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer Rights (RFSL)

Aizhan Kadralieva, Labrys (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Organization)

Ricky Nathanson, Southern Africa Trans Forum

Kemal Ordek, Red Umbrella Sexual Health and Human Rights Association (Kırmızı Şemsiye)

Cianán B. Russell, Asia Pacific Transgender Network (APTN)

Amets Suess, International Campaign Stop Trans Pathologization (STP)