Att möta omgivningen

Alla som ska bli föräldrar kan få frågor som känns privata. För hbtqi-personer kan frågorna ibland bli väldigt närgångna eller rentav opassande. Frågor om hur barnet kommit till, om var barnets gener kommer ifrån, frågor om processen att bli förälder utanför hetero- och cisnormen är sånt som kan dyka upp. En del tröttnar på att utbilda sin omgivning och önskar ibland att det fanns en broschyr man kunde ge folk för att slippa svara på eller ens få alla dessa frågor.

Det finns inget som säger att du måste svara på andras frågor. Ibland kan det vara skönt att kunna ge svar på tal genom att påpeka hur privat och opassande frågan är och på så sätt dra gränser. Och ibland blir det för påfrestande att man till slut inte orkar tillrättavisa folk, utan pedagogiskt berättar om sin resa till föräldraskap. En del tänker “kanske slipper nästa hbtqi-person utsättas för dessa frågor om jag svarar nu”. Men du måste inte lägga det ansvaret på dina axlar. Folk kan faktiskt googla. 

Ibland kan man behöva få prata om hur påfrestande det är med alla frågor med någon som förstår. Om du har en medförälder eller medföräldrar, prata med dem. Du kan också prata med andra regnbågsföräldrar om frågor du fått eller frågor du är orolig över ska komma under barnets uppväxt. Hur tänker andra? Hur gör de när frågor kommer? Hur drar man gränser? 

Illustration: Bitte Andersson för RFSL

Svar på tal
Vill man inte svara på frågor kan något av följande förslag ge svar på tal:

”Jag är ju inte överförtjust i den frågan”. 

”Det där är ju en fråga många kan ta illa upp av att få”.

”Jag skulle ju rekommendera att inte ställa den där frågan”. 

“Jag/vi föredrar faktiskt att inte berätta det”.

“Det håller jag/vi för oss själva”.

Du som ska bli förälder men inte bär barnet kan behöva komma ut för att andra ska förstå att du ska bli förälder. Det kan vara så att du lever med minoritetsstress och är orolig över att folk runtom ska uttrycka oförstående eller fobiska tankar om du kommer ut. Det är en normal oro att ha. Du bestämmer själv hur öppen du vill vara gentemot din omgivning och behöver inte ta ansvar för att informera de runtomkring om hur du lever. 

Illustration: Bitte Andersson för RFSL

Regnbågsfamiljer har ibland funderingar kring hur barnet kommer få det. Kommer barnet få frågor som gör det medvetet om att er familj inte ser ut som normen? Hur kan man rusta sitt barn inför att hantera omgivningens nyfikenhet? 

Barn påverkas av vad vuxna säger och gör. Förskolan har ett ansvar för att ditt barn ska känna sig tryggt och kan på ett pedagogiskt sätt prata med barnen om hur familjer kan se ut.

Barn påverkas av vad vuxna säger och gör. Förskolan har ett ansvar för att ditt barn ska känna sig tryggt och kan på ett pedagogiskt sätt prata med barnen om hur familjer kan se ut. Ni kan rusta barnet genom att prata om hur den kommit till. Sök er till sammanhang med andra regnbågsfamiljer för att visa att det finns andra familjer som er. Det finns grupper online för regnbågsfamiljer. Där kan du fråga hur andra valt att prata med sitt barn och sin omgivning, och även se om du kan hitta andra familjer som bor nära er. Varför inte ses i en lekpark för en lekstund och lite prat mellan er föräldrar?  

Man kan inte skydda sitt barn mot omgivningen helt, så det bästa du som förälder kan göra är att avdramatisera att er familj bryter om normen genom att normalisera er familjekonstellation. Ni kan läsa böcker för barnet med regnbågsfamiljer representerade och prata om och svara på de frågor barnet kan ha med sig hem från förskolan eller skolan. 

Tänk att det är mindre dramatiskt att prata öppet om hur efterlängtat barnet varit, så efterlängtat att ni sökt hjälp hos fertilitetsvården, adoptionsbyrå eller hos en surrogatförälder för att få ha barnet i ert liv.

Tänk att det är mindre dramatiskt att prata öppet om hur efterlängtat barnet varit, så efterlängtat att ni sökt hjälp hos fertilitetsvården, adoptionsbyrå eller hos en surrogatförälder för att få ha barnet i ert liv. Och det är mindre konstigt att prata om provrör än att prata om heterosex 🙂