Hat – hotet mot hållbara samhällen

Hat och hotRFSLFoto: Rebecka Ekholm

I RFSL:s avdelningar runtom i Sverige finns det människor som under många år engagerat sig för mänskliga rättigheter och ett hållbart samhälle som inkluderar alla. Men organiserat hat från olika grupper ökar och frihet från våld är alltför ofta beroende av var du bor och vem du är.

Motala – Robin

Bor: Motala
Ålder: 26
Roll inom RFSL: Sitter som ledamot i förbundsstyrelsen, fd ordförande i RFSL Motala.
Viktigaste frågan för hbtqi-rörelsen? Transfrågor, och att aktivismen för våra rättigheter
.


En augustikväll 2017 kommer Robin hem till sin lägenhet i Motala. En känsla av obehag sköljer över honom när han går in i trapphuset. Det är tyst, men i luften hänger en närvaro tung. Från trappan mellan tredje och fjärde våningen ser han den, kniven som sitter i hans ytterdörr.

– Det har målats hakkors i området där jag bor, de har kastat sten på mina fönster, sabbat min bil. Någon har dragit i mitt dörrhandtag mitt i natten. Jag har ofta mardrömmar där någon bryter sig in i lägenheten. En plats som ska vara mitt hem, min trygghet, inte ens här kan jag vara säker, berättar Robin.

Östersund – Preethi

Bor: Sundsvall/Östersund
Ålder: 40
Roll inom RFSL: Kassör i RFSL Jämtland Härjedalen
Viktigaste frågan för hbtqi-rörelsen? Närvaro i landsbygden, lyfta ett landsbygdsperspektiv och vara aktiv på plats.


I Östersund ska RFSL Jämtland Härjedalen 2019 anordna en familjeträff på biblioteket. De bjuder in “Bland drakar och dragqueens”, en duo som i drag turnerar landet runt och läser barnböcker med stor inlevelse. Barnen samlas runt en stor utklädningslåda och spindelmannen, prinsessor och en tomtenisse lyssnar entusiastiskt på sagorna. På plats finns även en reporter från lokaltidningen som skriver om aktiviteten som samlat många familjer.

Preethi, ordförande i avdelningen och medarrangör till eventet, ser en man i rummet som skulle kunna vara något av barnens pappa. Han tittar sökande över familjerna. Plötsligt tar mannen tag i ett barns arm och pekar på mönstret på barnets tröja och frågar – “vad betyder den där symbolen? Vad betyder den!?”

Preethi tar mannen åt sidan. Han är arg och hotfull, säger att “ni hjärntvättar barn”. Snart eskorteras mannen ut från biblioteket. Reportern kommer fram till Preethi och berättar att hon vet vem han är; det är en känd person från den organiserade nazistiska rörelsen.

– Jag blev väldigt skärrad. Jag visste inte vad som skulle kunnat hänt egentligen, jag ville bara att barnen inte skulle se, eller höra.

I samtal med polisen på plats upplever Preethi först att de inte tar hens rädsla på allvar, att det inte finns förståelse för hur mycket som väger in i situationen. Preethi är utsatt som könsöverskridande person, men även för att hen rasifieras. Först senare på kvällen börjar Preethi förstå allvaret i situationen.

Tranemo – Stina

Bor: Mollaryd
Ålder: 37
Roll inom RFSL: Ordförande i RFSL Sjuhärad och Newcomers-samordnare.
Viktigaste frågan för hbtqi-rörelsen? Vårt antirasistiska arbete, asylarbetet och frågor som rör asylpolitik.


Dagen för ett efterlängtat pridefirande i Tranemo, det första någonsin 2019, är här och RFSL Sjuhärads ordförande Stina får ett samtal från polisen.

– De hade hittat en docka i människostorlek som hängde med en snara runt halsen i ett träd i centrala Tranemo. Dockan var invirad i en regnbågsflagga med texten “krossa homolobbyn” och hade en skylt runt halsen där det stod “pedofil”.

Hemtjänstpersonalen som hittat dockan trodde att det var en riktig person.

En skakad grupp aktivister och arrangörer samlar sig och genomför Pridefirandet ändå. Trots det omtumlande i något så grovt som en iscensatt hängning är Stina inte förvånade över att hoten ökar.

– Jag tänker att mycket ligger i de “små” sakerna, i omklädningsrummen, i skolan, i det som ändå blir en del av pusslet som gör att vi inte känner oss trygga. Det blir lätt “bara kallad bög, vad gör väl det”. Det förminskar det som faktiskt är trakasserier eller hot, det som uppenbart finns.

26 av 36 RFSL avdelningar har utsatts

Mellan 2017–2021 utsattes 26 av RFSL:s 36 avdelningar för olika slags hotfulla, ibland våldsamma, incidenter. Det rör sig om allt från beskjutningar mot föreningslokaler till hot mot styrelsemedlemmar. Många incidenter äger rum vid Pridefiranden eller olika öppna arrangemang där hotfulla motdemonstranter skriker hatiska budskap, blockerar vägen för parader eller på andra sätt försöker störa evenemanget. En annan vanligt förekommande typ av händelse är olika former av vandalism och trakasserier.

RFSL-avdelningar som har en fysisk lokal är extra sårbara eftersom lokalen blir en måltavla och utsätts för skadegörelse. Det rör sig om alltifrån klotter och klistermärken med hatiska budskap till lokaler som blir beskjutna med luftgevär eller vars fönsterrutor krossas.

Totalt rör det sig om 66 enskilda incidenter runt om i landet som har rapporterats in från RFSL:s avdelningar mellan 2017 och april 2021. Men det finns ett stort mörkertal eftersom de som utsatts flera gånger inte rapporterat varje enskilt tillfälle. RFSL Motalas tidigare ordförande Robin uppskattar exempelvis att han själv har utsatts för cirka 40–60 incidenter under bara det senaste året.

På den mindre orten är risken också stor att möta gärningsmannen dagen efter i kön på Ica. Störst risk att bli utsatt för hatbrott på grund av sexuell läggning löper dock den som bor i Stockholms län, framgår av Brottsförebyggande rådets statistik. 

De vanligaste misstänkta förövarna är personer inom en våldsbejakande högerextremistisk miljö. En följd av utsattheten är att RFSL-avdelningar är tvungna att lägga ekonomiska resurser på säkerhet, exempelvis väktare, anpassning av lokaler och inköp av larm.

Ett hot mot demokratin

Enligt Säkerhetspolisen är attentatshotet från den våldsbejakande högerextremistiska miljön fortsatt förhöjt i Sverige. Samtidigt finns ett långsiktigt hot mot demokratin där extremistmiljöer, genom hot och våld, hindrar människor från att utöva sina demokratiska fri- och rättigheter. Den tilltagande polariseringen i samhället, och också den polariserande retoriken, bidrar till extremistmiljöernas tillväxt. Inom den högerextrema miljön har gränsen mellan våldsbejakande och icke våldsbejakande högerextremism blivit allt mer diffus och det förekommer glorifiering i sociala medier vad gäller attentat.

Robin lämnar sin lägenhet en mörk vinterkväll och går mot sin bil. Han är på väg för att rösta igenom RFSL Motala som konstituerande förening. På parkeringen möter han en mörkklädd och maskerad man som säger “Hej Robin, grattis till alla framgångar. Lycka till i framtiden”. Han vet vart Robin är på väg, han känner väl till Robins aktivism. Efter år av hot, förföljelse och skrämseltaktik från organiserade nazister känner Robin hur pulsen slår snabbare än någonsin.

– Där och då känner jag att – nu blir jag påhoppad. Det kan vara det sista jag gör, att stå här.

Parkeringen delas mellan besökande i bostadsområdet, kyrkan precis intill och en stor matbutik ett stenkast bort. Lägenhetshusen slingrar sig runt en park där några ungdomar gör tricks på cyklar och spelar musik ur skrapande högtalare. Robin springer mot sin bil och kör snabbt därifrån.

Spindelmannen och Askungen på biblioteket i Östersund har svårare att värja sig än Robin, vars hud hårdnat.

Frihet från våld är helt centralt för att vi tillsammans ska kunna skapa fredliga och inkluderande samhällen. Förutom att hat och hot skadar individer så hindrar också hat och hot hbtqi-personer från att delta fritt i samhället och politiken. Att människor riskerar skrämmas till tystnad, och inte vågar organisera sig, är i slutändan ett konkret hot mot demokratin.

Ingen ska lämnas utanför i vårt gemensamma arbete med att skapa en hållbar värld! RFSL behöver ditt stöd.

66 inrapporterade fall av hat och hot 2017 – 2021

2017 – 14 fall av hat och hot

Helsingborg – RFSL Helsingborgs lokal utsätts för beskjutning ett flertal gånger. Inrapporterat 170605.

Örebro – Person från våldsbejakande högerextrem grupp tar sig in i RFSL Örebros lokal och hotar personalen. Inrapporterat 170610.

Helsingborg – Våldsbejakande högerextrem grupp bränner, under Helsingborg Pride, upp flera regnbågsflaggor som var hissade utanför Dunkers kulturhus. Inrapporterat 170610.

Boden – Våldsbejakande högerextrem grupp bränner upp en regnbågsflagga i Boden, som hissats vid järnvägsstationen, och hissar istället en egen flagga med tyrrunan. Inrapporterat 170707.

Visby – Den mångfaldsparad som RFSL Visby arrangerar under politikerveckan i Almedalen störs av nynazister, utrustade med metallförstärkta handskar, som skriker att deltagarna i paraden är kackerlackor och insekter som ska utrotas. Inrapporterat 170708.

Norrtälje – Våldsbejakande högerextrem grupp stjäl regnbågsflaggor som hissats av kommunen under Roslagen Pride och klottrar homofobiska budskap på flera ställen i Norrtälje. Inrapporterat 170812.

Falun – En regnbågstrappa vandaliseras flera gånger av våldsbejakande högerextrem grupp i Falun inför att Dala Pride ska hållas.  Inrapporterat 1707-1708.

Gävle – Staden fylls av klistermärken från våldsbejakande högerextrem grupp och en enskild person möter det Pridetåg som RFSL Gävleborg är med och arrangerar med en skylt med ett hatiskt budskap. Inrapporterat 170819.

Kalmar – Våldsbejakande högerextrem grupp stör Prideparaden i Kalmar och skriker slagord mot deltagarna. Våldsamheter utbryter och polisen ingriper. Inrapporterat 170909.

Helsingborg – Våldsbejakande högerextrem grupp tar ner och bränner upp 26 regnbågsflaggor som kommunen hissat runtom i centrala Helsingborg, Tilltaget filmas och läggs ut på twitter. Inrapporterat 170911.

Falun – När Dala Prides parad ska tåga i Falun blockeras den av en grupp personer från våldsbejakande högerextrem grupp. Mindre tumult uppstår mellan polisen och personer ur gruppen. Inrapporterat 170923.

Piteå – Klistermärken med våldsbejakande högerextrem grupp som avsändare sätts upp utanför RFSL Piteås lokal. (Tolv år tidigare, 2005, utsattes denna RFSL-avdelnings lokal för ett brandattentat.) Inrapporterat okänt datum 2017.

Skellefteå – Klistermärken från våldsbejakande högerextrem grupp sätts upp utanför RFSL Skellefteås lokal. Inrapporterat okänt datum 2017.

Stockholm – RFSL Stockholm får ett obehagligt brev med religiöst motiv uppsatt på sin ytterdörr. Inrapporterat okänt datum 2017.

2018 – 18 fall av hat och hot

Örebro – Klistermärken från våldsbejakande högerextrem grupp sätts upp utanför och runt om RFSL Örebros lokal. Inrapporterat 180101.

Uddevalla – Våldsbejakande högerextrem grupp sätter upp avspärrningsband, lappar och klistermärken med homofobiska budskap vid ett café som är mötesplats för hbtq-personer och drivs av person som är styrelseledamot i RFSL Fyrbodal. Inrapporterat 180318.

Linköping – Personer från våldsbejakande högerextrem grupp upptäcks bevaka RFSL Linköpings lokal i samband med en högerextrem manifestation. Av säkerhetsskäl utryms lokalens besökare från en bakväg. Inrapporterat 180401.

Stockholm – RFSL Stockholm utsätts för en aktion av våldsbejakande högerextrem grupp mot sin nya lokal. Avdelningen ser sig tvungna att investera i säkrare dörrar och lås och ett larm samt att anlita väktare vid vissa arrangemang. På grund av ökade kostnader för säkerhet behöver avdelningen minska omfattningen av sina aktiviteter. Inrapporterat 180416.

Skövde – Ett flertal personer från våldsbejakande högerextrem grupp manifesterar med banderoller utanför den lokal där RFSL:s kongress pågår och tar sig även nästan in i plenum. Kongressen ajourneras tillfälligt av säkerhetsskäl och polisen tillkallas. Inrapporterat 180508.

Eskilstuna – Personer från våldsbejakande högerextrem grupp vandaliserar utanför RFSL Eskilstunas lokaler inför Spring Pride genom att sätta upp klistermärken med texten “Krossa homolobbyn”. Inrapporterat 180517.

Herrljunga – Personer från våldsbejakande högerextrem grupp vandaliserar, bl.a. genom klistermärken med texten ”Krossa homolobbyn”, utanför en utställning om hbtq-personer, rasism och nazism i Herrljunga som RFSL Sjuhärad varit delaktig i. Inrapporterat 180518.

Kristianstad – Under Kristianstad Pride rivs regnbågsflaggor ner och homofoba klistermärken sätts upp. Inrapporterat 180630.

Visby – Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillåts punktbevaka RFSL:s seminarielokaler i Visby under politikerveckan i Almedalen. RFSL Ungdom kan inte garantera säkerheten för sina medlemmar och tvingas ställa in. RFSL hyr in säkerhetsvakter och aktivister tvingas bära personlarm. Nynazisterna marscherar under veckan genom gatorna i Visby, filmar RFSL:s besökare, infiltrerar lokalen, misshandlar personer som bär på regnbågsflaggor och försöker vid ett tillfälle storma en gård där seminarier hålls. Inrapporterat 180705.

Luleå – Personer från våldsbejakande högerextrem grupp bevakar Prideparaden i Luleå, som arrangeras av bl.a. RFSL Luleå. Inrapporterat 180715.

Norrtälje – Personer från våldsbejakande högerextrem grupp filmar deltagare i Roslagen Pride och tänder bengaler i parken där Pridefirandet hålls. Åtta personer tågar in på området med en banderoll och börjar skrika homofobiska slagord. Polisen ingriper. Inrapporterat 180811.

Västra Sverige – En koordinerad aktion av våldsbejakande högerextrem grupp genomförs i västra Sverige mot fem platser, varav fyra RFSL-avdelningar. Under loppet av två dygn attackeras en queer mötesplats i Uddevalla och fyra RFSL-avdelningar. RFSL Sjuhärads, RFSL Skaraborgs, RFSL Hallands och RFSL Göteborgs lokaler vandaliseras med klistermärken och spärras av med avspärrningsband. Vissa avdelningar får problem med sin hyresvärd. Inrapporterat 180811. (Denna incident räknas som fem enskilda incidenter som ägt rum separat på fem olika ställen.)

Askersund – Bombhot mot Lakeside Pride i Askersund, där RFSL Örebro deltar. En person med misstänkt bombväska hotar under invigningen av Pridefirandet med att “alla ska dö”. Inrapporterat 180811.

Helsingborg – Våldsbejakande högerextrem grupp skär sönder stora regnbågsfärgade sittmöbler, med plastkulor, och saboterar elskåp i Stadsparken i Helsingborg natten innan Prideparaden under Helsingborg Pride. Detta i syfte att försvåra för arrangemanget. Kostnad för uppstädning som kommunen tvingas göra beräknas uppgå till 100 000 kr. Inrapporterat 180815.

2019 – 19 fall av hat och hot

Östersund En som uppfattas tillhöra en våldsbejakande högerextrem grupp stör och är hotfull under en sagoläsning, arrangerad av RFSL Östersund, på Östersunds bibliotek. Inrapporterat 190130.

Göteborg Hotfulla brev och hatiska klistermärken har satts upp på ytterdörren till RFSL Göteborgs lokal. Inrapporterat 190318.

Skövde Klotter på fasaden till RFSL Skaraborgs lokal, klistermärken uppsatta med texten “Krossa homolobbyn” och avdelningen mottar ett hotbrev. Inrapporterat 190318.

Linköping Våldsbejakande högerextrem grupp sätter under flera dagar i rad upp affischer vid entrén till RFSL Linköpings lokal med hatiska budskap. Inrapporterat 190429.

Linköping En person skickar en mängd hotfulla meddelanden till Linköpings Regnbågsvecka på Facebook. Inrapporterat 190429.

Södertälje Personer från våldsbejakande högerextrem grupp tar sig in i den lokal i Södertälje där RFSL:s vårkonferens hålls och sprider hotfulla flygblad. På andra ställen i Södertälje sätts klistermärken med homofobiska budskap upp. Inrapporterat 190519.

Linköping Personer som uppfattas som högerextrema och våldsbenägna uppträder hotfullt under Prideparaden i Linköping. Inrapporterat 1905.

Tranemo Personer från våldsbejakande högerextrem grupp hänger upp en lynchad docka med en regnbågsflagga i handen, och sätter även upp stora banderoller med texten ”Krossa homolobbyn” runtom i kommunen, i samband med att Tranemo Pride ska hållas. Inrapporterat 190525.

Katrineholm Regnbågsflaggor vandaliseras i samband med Katrineholm Pride. Ett instagramkonto uppmärksammas där någon bränner upp och urinerar på en nedsliten regnbågsflagga. Inrapporterat 190525.

Visby RFSL ställer, av säkerhetsskäl, in all fysisk medverkan under politikerveckan i Almedalen då nynazistiska NMR åter deltar och förväntas kunna störa, trakassera och bruka våld. RFSL-representanter har också mottagit hot inför Almedalsveckan. Inrapporterat 190529.

Visby RFSL Gotlands mångfaldsparad under politikerveckan i Almedalen bevakas och filmas av nynazister som heilar. Två personer anmäls för hets mot folkgrupp. Inrapporterat 190704.

Umeå –  Person från våldsbejakande högerextrem grupp anmäler sig till och bevakar en SRHR-konferens arranged av bland annat RFSU och RFSL Umeå. Personal får agera för att trygga övriga besökares medverkan på konferensen. Inrapporterat 190927.

Göteborg Okända personer uttalar hot och hat på arabiska mot RFSL:s flaggbärare i Prideparaden under Europride i Göteborg. Inrapporterat 190615.

Norrtälje Personer från våldsbejakande högerextrem grupp sätter upp banderoller i Norrtälje med hatiska budskap under Roslagen Pride. Inrapporterat 1908.

Vårgårda Person engagerad i kommunens mångfaldsarbete, som samarbetat med RFSL Sjuhärad, hotas och misshandlas av okända förövare. Polisen kontaktar RFSL Sjuhärad som erbjuder den drabbade personen stöd. Inrapporterat 191127.

Kristianstad Utanför RFSL Kristianstads lokal hittas en blodig docka i mänsklig storlek insvept i en regnbågsflagga och genomborrad av en kniv. Detta i samband med förberedelser inför en pubafton. Några dagar senare blir avdelningen tvungna att ställa in ett öppethållande av säkerhetsskäl sedan hot inkommit. (RFSL Kristianstad har tidigare, 2006, under en fest i sin lokal utsatts för en våldsam attack av nynazister.) Inrapporterat 191208.

Helsingborg Styrelsemedlem i RFSL Helsingborg mottar hot av en person över telefon. Inrapporterat okänt datum 2019.

Västmanland Okända personer kletar bajs på utomhusmöbler vid ett flyktingboende för hbtq-flyktingar som RFSL Västmanland ofta besöker. Inrapporterat okänt datum 2019.

Sundsvall – RFSL Västernorrland får sin lokal vandaliserad av klistermärken med texten ”Krossa homolobbyn”. Avdelningen utsätts regelbundet för spottloskor på fönster till sin lokal. Inrapporterat okänt datum 2019.

2020 – 13 fall av hat och hot

Motala RFSL Motalas lokal vandaliseras med klistermärken och sprayfärg. Inrapporterat 200103.

Göteborg RFSL Göteborg får ytterdörr vandaliserad av klistermärken och en informationsskylt i entrén kryssas över med sprayfärg. Inrapporterat 200108.

Norrköping Under nyårshelgen krossas rutorna till nästan alla fönster till RFSL Norrköpings lokal, som man vid årsskiftet flyttat ut ifrån men där RFSL-skyltning funnits kvar. Inrapporterat 200109.

Norrköping I entrén till RFSL Norrköpings nya lokaler upptäcks klotter med ett tydligt homofobiskt budskap. Inrapporterat 200124.

Göteborg En person upptäcks med att filma och/eller fotografera utanför fönstret till lokal där RFSL Göteborg håller årsmöte. Personen heilar när han upptäcks. Inrapporterat 200216.

Linköping RFSL Linköping får entrén till sin lokal vandaliserad av klistermärken med homofobiskt budskap.  Inrapporterat 200506.

Motala Inbrott sker under hösten 2020 i RFSL Motalas lokaler. Värdesaker stjäls, fönster krossas och en regnbågsflagga bränns upp. Inrapporterat 200915.

RFSL Motalas ordförande har förföljts av nynazister under längre tid. Han har fått en kniv i ytterdörren och sin bil sönderslagen och har bl.a. utrustats med ett personlarm. Vid två tillfällen har han haft polisbeskydd. RFSL-arrangemang i Motala har bevakats av Securitas-vakter och polisvolontärer. Alla förundersökningar gällande brott har lagts ner av polisen i brist på bevis.

Kalmar Okända och hotfulla personer tar sig in på ett panelsamtal om Pride i en kyrka där RFSL Kalmar närvarar och uttalar bl.a. att “alla homosexuella ska dö”. Personerna hinner lämna platsen innan polisen anländer. Inrapporterat 2009.

Luleå En aggressiv person tar sig in i RFSL Luleås tält under Luleå Pride och affischer blir nedrivna. Inrapporterat 200925.

Askersund En konstnär som ska ställa ut ett konstverk under Pride i Askersund hotas ett flertal gånger över e-post och blir även uppsökt på väg till festivalen. En misstänkt bomb hittas i samband med invigningen, arrangemanget får avbrytas, området spärras av och nationella bombskyddet kallas till platsen. Föremålet visar sig vara ofarligt. Inrapporterat 201003.

Borås Lappar med homofoba och hatiska meddelanden mottas av RFSL-företrädare i deras brevlådor. Inrapporterat 201015.

Skellefteå En medlem i RFSL Skellefteå får en regnbågsflagga på tomten till sin bostad nedsliten och sönderklippt. Inrapporterat okänt datum 2020.

Helsingborg RFSL Helsingborgs ordförande ofredas genom att bli spottad på av en äldre man. Skadegörelse sker av skylt som visar vägen till RFSL Helsingborgs lokaler. Inrapporterat okänt datum 2020.

2021 – 2 fall av hat och hot

KalmarEn aktivist i RFSL Kalmar får motta mordhot och hot om att bli våldtagen via What’s App. Inrapporterat 210301.

Örebro – RFSL Örebro tvingas ta ner sin postlåda, då den regelbundet vandaliseras, och istället byta till en postbox. Inrapporterat 210414.