RFSL Kontakta oss Kontakta oss EN
RFSL

Att bli och vara förälder

En önskan om att bli förälder finns hos många människor och vägarna till ett föräldraskap kan se ut på många olika sätt, i synnerhet för hbtq-personer.

Filmmaterial - bli förälder

Ta del av RFSL:s filmmaterial om att vänta barn och bli förälder. Hittills har vi släppt filmer om amning, flaskmatning och närhet samt en föreläsning i fyra delar där Therese Sandin, barnmorska i projektet Regnbågsfamiljer i väntan, går igenom förlossningens olika stadier samt hur en igångsättning och ett planerat kejsarsnitt går till.

Kommande seminarier

 

7 sept – Ensamstående förälder 

Samtalskväll för dig som är ensamstående förälder, eller kanske blivande, med fokus på erfarenhetsutbyte. Arrangeras tillsammans med Femmis, som är Föreningen för frivilligt ensamstående med donation.

 

21 sept – Transpersoners erfarenheter av att bära och föda barn

Lunchseminarium med läkaren Felicitas Falck Bergström som forskat på transmän och ickebinäras erfarenheter och upplevelser av mötet med graviditets- och förlossningsvården. 

 

29 sept Icke-genetisk eller icke-bärande förälder

Samtalskväll online med fokus på erfarenhetsutbyte. Kvällen vänder sig till dig som är hbtqi och förälder (eller blivande förälder) som är icke-genetisk och/eller icke-bärande.

 

10 nov Icke-genetisk eller icke-bärande förälder

Samtalskväll online med fokus på erfarenhetsutbyte. Kvällen vänder sig till dig som är hbtqi och förälder (eller blivande förälder) som är icke-genetisk och/eller icke-bärande.

Heminsemination

Insemination kan göras hemma eller på klinik. Här har vi samlat information om hur du/ni kan gå till väga och vad som kan vara bra att känna till och ta ställning till inför en heminsemination.

Vanliga frågor

RFSL får många frågor om familjebildning och föräldraskap. Här har vi samlat de vanligaste frågorna, och svaren på dem.

Juridiskt föräldraskap

Reglerna för vem som blir juridisk förälder till ett barn, och hur, kan upplevas som svårbegripliga och krångliga. Här har vi samlat information om hur reglerna ser ut och varför de ser ut som de gör.

Föräldrastödjande material

Äntligen här! Att bli och vara förälder - ett föräldrastödjande material för hbtqi-personer, skrivet av barnmorskor med hbtqi-kompetens. Materialet vänder sig både till dig som planerar för…

Surrogat

En surrogatgraviditet - även kallat surrogatmödraskap eller värdmödraskap - innebär att en person genomgår en graviditet och föder ett barn åt någon annan/några andra.

Adoption

Adoption är en rättslig process för att bli juridisk förälder till ett barn som man från början inte har någon juridisk koppling till. Här har vi samlat information om vilka möjligheter samkönade par har att adoptera internationellt eller nationellt.

Familjehem/ jourhem

Om att vara familjehem, jourhem, god man, kontaktperson eller kontaktfamilj åt barn som av olika skäl behöver stöd eller vistas i en annan miljö under en period.

Hbtqi och förskolan - tre tips

Alla barn ska ha det bra i förskolan. Men vad kan en som förälder eller närstående vuxen egentligen ställa för krav på förskolan utifrån ett hbtqi-perspektiv?

Tips i vardagen

Här reder vi ut vilka rättigheter du har och vilka krav du har rätt att ställa på de professionella som du kommer att möta kopplat till ditt föräldraskap.

Relationer

I våra möten med nyblivna regnbågsfamiljer har vi märkt att många hbtqi-personer har en tuff första tid. Livet med en bebis med sömnbrist och nya prioriteringar…

Efterlysning!

Vi söker dig transman med familj som har fått ditt faderskap upphävt av Skatteverket efter ändringen av föräldralagstiftningen den 1 januari 2019.