Barnboktips på temat hbtqi/regnbågsfamiljer

Här har vi samlat tips på barnböcker på temat hbtqi och regnbågsfamiljer.

För fler boktips, för såväl vuxna som barn, se minabibliotek.se.

Böcker om hur barn blir till

Ninna och syskongrodden
Matilda Ruta 

Ninna är tillbaka, den här gången i en historia om att bli och få syskon. Men hur går det egentligen till, det här med bebisar?

I Ninnas värld är det Slumpen som styr, men Ninna själv har också ett och annat att säga till om. Att bli syskon i en regnbågsfamilj behandlas i ord och bild, men det här är också en historia om livets ursprung och mening.

Hur görs bebisar?
Cory Silverberg

Vissa människor har spermier, andra har ägg och livmoder. Om dessa tre får mötas kan någon fantastiskt börja växa, men ibland händer det ingenting alls. Växer det blir det en bebis, du! Det här är en bok om hur alla bebisar blir till i alla sorters familjer. Från 3 år 

Familjeboken
Edward Summanen

Var kommer bebisar ifrån? Hur vet man vilka som är ens familj? Och hur blev jag själv till? Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Familjeboken handlar om många olika former av familjebildningar och vidgar begreppet familj. Boken tar upp hur ett barn blir till, insemination, sex, adoption, provrörsbefruktning samt såväl samkönade som olikkönade föräldrakonstellationer. En bok att läsa tillsammans, eller att låta lite äldre barn läsa på egen hand. Boken öppnar upp för samtal och reflektion kring temat familj.

Varför finns jag?
Karin Salmson, Lina Sandquist

Går det att köpa ett barn i affären?

Eller göra ett av lera?

Få ett av tomten?

Hur går det egentligen till?

Boken berättar om ett barn som precis som så många andra funderar på hur det blev till. En spännande berättelse skapad med humor och värme, som skildrar assisterad befruktning på ett självklart sätt för alla barn.

Vilken mage bodde JAG i?
O´Reilly
3-6 år

Två rävar vill så gärna ha barn men kan inte få några själva. Hur ska de göra? De frågar den kloka ugglan om hjälp. Tillsammans ger sig rävarna av på en resa över skogar, hav och öknar med sand, för att hitta en mamma, som kan bära deras bebisar i sin mage åt dem. En bok för ALLA barn som oavsett tillkomst alltid är i sin egen rätt.

En härlig, positiv och hjärtevarm berättelse med vackra illustrationer som gör ”surrogatresan” levande för de minsta.

Slottet med de många rummen: hur har du kommit till?
Helena Goldberg, Maruska La Cour Mosegaard
3-6 år

Martin och Malin kan inte få barn, de är så ledsna. En dag läser de i tidningen om bebisslottet där man kan få barn. De ger sig iväg på direkten. Grodan Freddy följer med dem. På vägen genom bebisslottet får de bland annat träffa ett lesbiskt par som får presentsäd och ett par som ska adoptera. Följ med och se om Martin och Malin får sin önskan uppfylld.

Ebbe och ägget
Petra Nilsson och Linn Gustafsson
0-5 år

En bok som berättar hur det ligger till när en mamma får spermier (frön) av en donator för att det ska bli en familj. Ebbe är fyra år. Han vill ha en orm. Mamma vill ha en bebis. Hon har berättat hur både bebisar och ormar blir till. Mamma har fått bebisfrön av en donator och nu har Ebbe hittat ett ägg under sin säng. Kan det vara så att det är en orm-äggdonator som har lämnat ett ormägg till Ebbe? Boken utforskar vad en donator är för något egentligen och hur det går till när spermier (bebisfrön) och ägg doneras för att det ska kunna bli familjer.

Mammornas bebisresa
Berlekom, Hedvig van
3-6 år

Ett barn växer i magen. Isa och Anna längtar. De får vänta länge. En kväll mitt i vintern är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet

Barn i regnbågsfamiljer
Karolina Schubert

Den här boken är tänkt att användas som sagobok, läromedel och faktabok. 

Alla barn har rätt att få sin värld speglad. I den här boken speglar vi barn som lever i regnbågsfamiljer. De här barnen speglas inte i den traditionella bokhyllan där kärnfamiljen är ett dominant inslag.

Alla, barn som vuxna, kommer att lära sig något. I boken finns fakta för stora och fakta för små. Detta i kombination med en liten berättelse från olika familjekonstellationer. Vi frågar också: “vad är en familj?”, “vad är en förälder?” och “hur ser din familj ut?”.

Vårt projekt syftar till att synliggöra regnbågsfamiljer och lyfta upp ämnet till en levande diskussion bland barn och vuxna. I Sverige är biologi väldigt viktigt, men biologi är inte allt. Biologi är inte lika med familj. 

Böcker med regnbågsfamiljer

Värsta prutten, Lolly!
Åsa Karsin, Frida Arvidsson
3-6 år

Lolly älskar att prutta med armhålan.
Pappa Peter tycker hon är proffsig.
Pappa Anders har slutat med sådant.
En dag får hon följa med sin mamma på en fin fest.
Där får hon absolut inte prutta. Kommer hon att kunna låta bli?

Mamman och havet
Sara Stridsberg
3-6 år

En dag försvinner syskonen Tiger och Milous mamma. Rakt ner i toaletten dyker hon. Tiger blir ledsen, men Milou tar saken i egna händer och dyker efter. Nu börjar en storslagen resa genom avloppsrör, reningsverksbassänger och det vidsträckta havet. Följ med Sara Stridsberg och Anna-Clara Tidholm på ett magnifikt och modernt bilderboksäventyr. En berättelse om behovet av att få vara för sig själv, och hur svårt det kan vara att förstå för den som vill vara tillsammans.

En berättelse om kärlek och längtan.

Prinsarna och den stora skatten
Jeffrey A Miles

I det magiska landet Grnrike blir den vackra prinsessan Helena plötsligt bortförd av en gammal kvinna. Den starke kämpen Magnus och den blyge bokmalen Alvar ger sig ut på jakt efter “den största skatten i hela landet”, så att en av dem kan gifta sig med prinsessan. Längs vägen inser Alvar och Magnus att “den största skatten i hela landet” inte är vad de trodde.

Orden var är ni?
Klara Persson
3-6 år

“Orden var är ni?” är en berättelse om kärlek.

Om Solvej som tycker om Vanten men som inte vet hur hon ska säga det till henne.

När hon öppnar munnen är det som om orden fastnat där inuti eller som om dom har försvunnit.

Vad gör man när orden är borta? Och hur berättar man egentligen för någon hur mycket man tycker om den?

Välkommen Tango
Justin Richardson, Peter Parnell
3-6 år

På zoo finns det många sorters familjer. Här finns kattbjörnsfamiljer, apfamiljer, paddfamiljer, tukanfamiljer och många andra familjer. Men det finns en familj som inte är som någon annan. Roy och Silo bygger ett bo precis som de andra pingvinparen på Zoo. Men stenen vill inte kläckas, och deras skötare ger dem ett ägg som behöver tas om hand. Ur ägget kliver Tango, som blir den första pingvinungen med två pappor.

Berättelsen om Tango är sann. Hakremspingvinerna Roy och Silo hade levt sida vid sida i Central Park Zoo i New York i många år, när de plötsligt fick upp ögonen för varandra 1998 och sedan dess har de varit ett par. Tango är deras enda unge, och hon föddes ur ett ägg som hade lagts av ett annat pingvinpar.

Allan och Udo
Minna Linnberg
6-9 år

Allan och Udo har levt ett helt liv tillsammans. Nu ställs deras kärlek på prov av depression, svartsjuka och ledan efter ett långt leverne. Men triangeldramat får ett lyckligt slut.

Allan och Udo är en anarkistisk saga full av anakronismer och språkliga infall. Den påminner oss om att kärlek varken har ålder eller kön. Bilderna är bokens stora behållning medan de rimmade verserna kan kräva en del ordförklaringar och omtagningar.

Titta pappor!
Ulrika Hjorth & Anastasiya Prosvetova
0-3 år

Boken om de 2 pappornas familj och hur den hela inkluderande familjen kan se ut.

Lilla prickig är bebisen med de två papporna, vilken fin familj.

Titta mammor!
Ulrika Hjorth & Anastasiya Prosvetova
0-3 år

Boken om de 2 mammornas familj och hur den hela inkluderande familjen kan se ut.

Lilla prickig är bebisen (okönad) med de två mammorna, en fin familj.

Punkpapporna
Liz Wennberg
6-9 år

Cornelia och hennes pappor har flyttat ända ifrån London. När de kommer till hennes nya klass för att presentera sig sprider sig oron.Cornelias pappor är PUNKARE. Men vad är en punkare? Cornelias klasskamrater Martin, Vera och Siv blir jättenyfikna. En förälder säger att punkare sover på dagarna och lever om på nätterna. Vera och hennes vänner måste helt enkelt ta reda på hur det ligger till, men inget är som det ser ut… Det är mycket häftigare.

Punkpapporna i London
Liz Wennberg
6-9 år

Punkpapporna i London är en fristående uppföljare till Punkpapporna som kom 2010.

Cornelia bor med sina 2 pappor, men hennes pappor är inte bara pappor de är punkare också!

För ett år sedan flyttade Cornelia från London till Sverige med sina två pappor. Alla i byn blev jättenyfikna, för hur bär man sig egentligen åt när man är Punkare? Nu är det dags att åka tillbaka till London på besök, och Cornelia tar med sig kompisgänget. De lyckas alltid ha något fuffens för sig. Cornelia vill ha en hundvalp och Martin vill ha en tatuering Den här gången tar de saken i egna händer.

Ska vi leka mamma, mamma, barn?
Lisa Kärmander
3-6 år

Alice får besök av sina kompisar. De leker mamma, pappa, barn och bygger stora kojor. Alice, som har två mammor, börjar fundera på varför de alltid leker mamma, pappa, barn? Varför inte mamma, mamma, barn? Och kan man leka pappa, pappa, barn?

MonsterMira och murmeldjuret
Ulrika Hjort
3-6 år

Boken utspelar sig i en humoristisk monstervärld där Mira bor med sina mammor Strina och Mella och lillebror Rutus:-) I första boken följer Mira med sin morfar till den extremt sura konstnären Margot Krans som skaffat murveldjuret Harriet som Mira vill träffa!

Hugo vill ha en katt, Hugo wants a cat, Hugo desea tener un gatito
Lourdes Daza-Gillman
0-4 år

Trespråkig bilderbok.

“Hugos värld” är en ny bilderbokserie som handlar om ett barns vardag och hans nya upptäckter tillsammans med sina två mammor.

“Hugo’s World” is a new picture book series about a child’s everyday life and his new discoveries together with his two mothers.

“El mundo de Hugo” es una nueva serie de libros ilustrados que trata sobre la vida cotidiana de un niño y sus nuevos descubrimientos junto con sus dos madres.

Hugo och hans leksakslåda, Hugo and his toybox, Hugo y su cajita de juguetes
Lourdes Daza-Gillman
0-4 år

Trespråkig bilderbok.

“Hugos värld” är en ny bilderbokserie som handlar om ett barns vardag och hans nya upptäckter tillsammans med sina två mammor.

“Hugo’s World” is a new picture book series about a child’s everyday life and his new discoveries together with his two mothers.

“El mundo de Hugo” es una nueva serie de libros ilustrados que trata sobre la vida cotidiana de un niño y sus nuevos descubrimientos junto con sus dos madres.

Hugo och hans små fingrar, Hugo and his tiny fingers, Hugo y sus deditos de las manos
Lourdes Daza-Gillman
0-4

Trespråkig bilderbok.

“Hugos värld” är en ny bilderbokserie som handlar om ett barns vardag och hans nya upptäckter tillsammans med sina två mammor.

“Hugo’s World” is a new picture book series about a child’s everyday life and his new discoveries together with his two mothers.

“El mundo de Hugo” es una nueva serie de libros ilustrados que trata sobre la vida cotidiana de un niño y sus nuevos descubrimientos junto con sus dos madres.

 

Vi tvättar bilen
Sarah Vegna, Astrid Tolke
1-3 år

”Det är lätt att tycka om denna trivsamt skildrade vardagshändelse.”

Spruta vatten!

På bilen.

På trädet.

På mamma?

Oj oj

Mysteriet med zombieförbannelsen
Matilda Bredberg
6-9 år

En mysteriebok om mod, zombier och vänskap. Diskussionsfrågor till varje kapitel som tar upp bl.a. värdergund, läsförståelse och språkutveckling finns längst bak i boken.

Två skurkar stjäl en värdefull nyckel från en gammal grav och utlöser en zombieförbannelse. Om ingen gör något kommer snart hela staden plundras.

Nim, Nadine, Bonnie och Samuel kommer skurkarna på spåren och försöker varna polisen men de vägrar lyssna.

De fyra barnen bestämmer sig för att ta saken i egna händer och bildar Detektivligan tillsammans med Nims hund, Watson.

Vem är var?
Stina Wirsén
0-3 år

Nalle vill leka med sina kompisar, men var är de någonstans? Nallen går och knackar på hos de olika familjerna och letar efter katten och fågel, som i sin tur är hemma hos nalle. En spring-i-dörrar-bok för de minsta där vi får hälsa på hos de olika djuren och möta olika familjekonstellationer.

Syster Grön
Jessika Berglund
1-3 år

En varm berättelse om när saker och ting inte går som väntat!

Min syster har sagt att havet är grönt. Grönt är min älsklingsfärg. Vi åker till havet. Men – havet är blått! Jag tycker inte om blått. Jag vill åka hem!

Naturväktarna och den vita räven
Malin Nilsson
6-9 år

Tvillingarna Iris och Ivar har fått ett klurigt uppdrag av moster Magda, som är viltvårdare. Hon har just räddat den vita räven fru Snövit ur en otäck rävsax. Nu ska Iris och Ivar försöka hitta hennes valpar, som är kvar i rävgrytet någonstans i skogen. Dessutom måste de lista ut vem som har satt ut rävsaxen i skogen, och varför. Kanske kan föräldrarna Anki och Linda vara till hjälp? Följ med de nyblivna Naturväktarna Iris och Ivar på deras äventyrliga uppdrag, så får du veta hur det går.

Naturväktarna och skatten i Ekdungen
Malin Nilsson
6-9 år

Iris och Ivar är Naturväktare, alltid redo att rädda djur och natur. Nu har de fått ett nytt klurigt uppdrag av moster Magda, som är viltvårdare. De ska till mormor och morfar på

Öland och försöka rädda den fina, lilla skogen Ekdungen från att huggas ner och bli en golfbana. För att stoppa byggplanerna och bevara skogen till djuren, måste Iris och Ivar hitta så många sällsynta arter som möjligt. Naturväktarna träffar nya vänner och ställs inför oväntade hinder. Frågan är om deras lista med sällsynta djur kan stoppa skogsmaskinerna. Och finns det något mer som döljer sig i Ekdungen?

Snipp och Snopp och kalaset som växte
Tony Cronstam
3-6 år

Snipp och Snopp delar ut inbjudningskort till Snipps kalas. Då träffar de kompisarnas familjer. De är alla olika. 

Stella brings the family
Schiffer, Miriam B
3-6 år

Stella’s class is having a Mother’s Day celebration, but what’s a girl with two daddies to do? It’s not that she doesn’t have someone who helps her with her homework, or tucks her in at night. Stella has her Papa and Daddy who take care of her, and a whole gaggle of other loved ones who make her feel special and supported every day. She just doesn’t have amom to invite to the party. Fortunately, Stella finds a unique solution to her party problem in this sweet story about love, acceptance, and the true meaning of family.

Kim och Skrutten
Frimodig, Karin
3-6 år

Kims mamma och hennes flickvän har något spännande att berätta. Kim försöker att lista ut vad det kan vara men det dröjer en stund innan han förstår att det handlar om att han skall få ett syskon. Han blir väldigt glad, men väntan på att syskonet skall komma är oändligt lång och kommer det att bli en syster eller en bror?

Kroppens ABC
Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen, Alya Vindelman
3-6 år

En bok där det fullkomligt bågnar av kunskap bland bokstäverna!

Från A som i armsvett och B som i bröst, över K som i kärlek, M som i mens och Q som i queer, till R som i rumpa och Ö som i öron. En bok om sånt som kroppen har, gör och känner! En 64 sidor tjock bok med härliga perspektiv på kroppen!

Min familj
Anna-Clara Tidholm
Från 3 år

För små barn är familjen jätteviktig, den är ju liksom nästan hela världen innan man sett så mycket av världen! Vi kan tycka att familjer ser mycket olika ut men hur den egna familjen ser ut är självklart för det lilla barnet.

Lisbet och Sambakungen
Emma Karinsdotter
3-6 år

Lisbet och Sambakungen är en galen, rolig och normkreativ högläsningspärla! Emma Karinsdotter är en ny stjärna på humorhimlen och för de skruvade illustrationerna står Augustnominerade Hanna Gustavsson.

Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och den bistra piratkatten Sixten i ett vanligt hus på en vanlig gata. Farmor älskar geléhallon, att vinna internationella cykeltävlingar, glassagne, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän, agenten Agatha Fox.

 

Böcker med självstående föräldrar

Mamman och den vilda bebin
Barbro Lindgren, Eva Eriksson
3-6 år

Bebins framfart är värre än det mesta. Det värsta är att han gömmer sig för mamman hela tiden. Fast då och då hittar hon honom. Lite puss och kram och sen iväg på nya farligheter.

Billy-serien
Birgitta Stenberg
3-6 år

Tillsammans med Mati Lepp Birgitta Stenberg hon skapat en charmig, smårund figur som med sina vardagsäventyr har blivit en favorit bland barn i förskoleåldern och deras föräldrar. Här får vi följa Billy och hans ensamstående mamma, som bollar jobb med lek. Det finns 16 böcker i serien.

Bosses pappa går på dejt
Malin Kärrbrink
3-6 år

När Bosses pappa ska på dejt är farfar barnvakt. Det är roligt att vara med farfar och Bosse längtar nästan ingenting efter pappa. Men på kvällen när Bosse ska sova börjar han känna en massa känslor. Det är längtanskänslor och oroskänslor och han kramar farfar hårt när han säger god natt. Farfar luktar popcorn, rakvatten och farfar. Det luktar gott, men inte riktigt lika gott som pappa. Längtanskänslan blir större och större.

Katt kan i skogen
Sanna Töringe, Kristina Digman
0-3 år

Charmfullt minidrama för stora och små av prisade duon Sanna Töringe och Kristina Digman. Om när livliga lilla Katt och Katts tålmodiga mamma ska åka på utflykt till skogen. En bok att känna igen sig i för tvååringar och deras föräldrar! Lilla Katt och mamma ska till skogen. När de packar korgen vill Katt ha med både bilbanan och bollen. Men mamma försöker locka med alla djuren som de ska träffa. Och i skogen går Katt på upptäcksfärd och hittar många djur. Många, många…

Katt kan hela dagen
Sanna Töringe, Kristina Digman
0-3 år

På morgonen är det mysigt att gosa, tycker Katt. Sedan ska frukosten ätas och kläderna på, så att Katt och mamma kan gå ut i parken. Och efter lek och stoj och skratt och gråt blir Katt lite sömnig.Enkla meningar med stor dramatik om den söta, jagmedvetna lilla Katt och Katts kärleksfulla mamma. En bok att känna igen sig i för de minsta och deras föräldrar! Inkännande, uttrycksfulla bilder med känsloladdade perspektiv av flerfaldigt prisbelönade illustratören Kristina Digman. 

Katt kan i parken
Sanna Töringe, Kristina Digman
0-3 år

Charmfullt minidrama för stora och små om när livliga lilla Katt och Katts tålmodiga mamma går till parken. Perfekt för tvååringar och deras föräldrar! På vägen till parken får Katt köra vagnen och bära pinnen och trycka på knappen så att alla bilar stannar. Och medan Katt leker med flickan passar mamma på att ringa. Men man får inte jaga ankorna i parken! Enkla meningar med stor värme och inkännande, uttrycksfulla bilder med känslofulla perspektiv om den söta, jagmedvetna lilla Katt och Katts kärleksfulla mamma.