Skatteverket kränkte Hugos rätt till privat- och familjeliv

Att bli och vara förälderRFSLFoto: Amanda Lind

Hugo är en av de transmän som drabbats av att Skatteverket felregistrerade hans faderskap. Nu JK-anmäler RFSL, Antidiskrimineringsbyrån Väst och Byrån mot diskriminering i Östergötland Skatteverket, för att ha kränkt Hugos och två andra familjers privat- och familjeliv.

Januari 2019 ändrades lagen så att faderskapspresumtion inte längre gällde transmän. Riksdagen hade beslutat att införa en lag som särbehandlar transmän jämfört med cismän. Före lagändringen kunde en man som var gift med en kvinna som födde ett barn automatiskt registreras som far till sitt barn. Det gällde oavsett om han var cis eller trans, oavsett om han var barnets biologiska far. Efter lagändringen skulle transmän inte längre omfattas av denna presumtion, utan var istället tvungna att bekräfta sitt faderskap hos familjerätten eller genomgå en adoption. 

Inte nog med att själva lagen blev diskriminerande, Skatteverket missade också att ändra i sina system. Det tog över ett år för Skatteverket att upptäcka felet, och under tiden fortsatte transmän automatiskt att registreras som fäder till sina barn. När felet upptäcktes hörde Skatteverke av sig till alla som felregistrerats om att deras faderskap skulle komma att avregistreras.

En av de drabbade fäderna är Hugo, vars föräldraskap avregistrerades. Barnet hann bli ett och ett halvt år innan Hugo fick adoptera sitt eget barn och återigen bli pappa juridiskt sett.

– Jag har varit påläst om regler kring det här under flera års tid men hade missat att en ny lag hade stiftats där faderskapspresumtion inte längre skulle gälla transmän. Jag var ovetande om att jag blivit felaktigt registrerad och därför kom det som en chock när jag läste brevet från Skatteverket, beskriver Hugo. 

Skatteverkets miss påverkade Hugo negativt på flera sätt. Han förlorade det extra CSN-bidraget man kan få som förälder, fick inte hämta ut medicin när hans son var sjuk och dessutom skickade Skatteverket ett brev till kommunen, där Hugos transerfarenhet avslöjades utan hans samtycke. 

– Jag har gått igenom mycket på grund av min transerfarenhet, och för mig är det viktigt att jag själv får bestämma om och för vilka jag berättar det för. Det känns inte okej att Skatteverket skickar ut dokument med den informationen till kommunen utan mitt tillstånd, förklarar Hugo. 

Tillsammans med Antidiskrimineringsbyrån Väst och Byrån mot diskriminering i Östergötland har RFSL JK-anmält Skatteverket, för att ha kränkt Hugos och två andra familjers privat- och familjeliv. Att deras faderskap registrerades fel hade kunnat få mycket allvarliga konsekvenser för de drabbade familjerna. 

– Om något skulle hända min fru under den här tiden, eller om hon skulle lämna mig så skulle jag inte ha någon som helst juridisk rätt till att ens träffa min son, berättar Hugo.

Tillsammans med Antidiskrimineringsbyrån Väst och Byrån mot diskriminering i Östergötland har RFSL skrivit en debattartikel i Expressen, där vi kräver att det måste fungera även för transpersoner att vara föräldrar i Sverige. Du kan läsa debattartikeln här (ny flik): https://www.expressen.se/…/myndigheter-gor-misstag-det…/