Asylpodden

Asyl och migrationRFSL

Varje år flyr tusentals hbtqi-personer från landet där de bor. I Asylpodden möter vi människor som har kommit till Sverige i hopp om att finna ett nytt hem, en säker plats och fred.

Programledare är hbtqi-aktivisterna Samuel Girma och Lucy Amusugut, som båda har personlig erfarenhet av att söka asyl. Välkommen att följa med oss på resan!

Avsnitt 1-4 har endast engelskt tal.

 

Episode 1 – The Home You Left

 

 

 

 

 

I det första avsnittet pratar vi med personer om hur deras liv såg ut innan de blev asylsökande. Hur såg deras vardag ut? Vad drömde de om? Hur var det att leva som hbtqi-person i landet de bodde i? Hur insåg de att de måste fly?

Engelskt tal.

 

Episode 2 – The Journey

 

 

 

 

 

I det andra avsnittet pratar vi om hur man fattar beslutet att lämna det land man bor i.

Engelskt tal.

 

Episode 3 – Coming to Sweden

 

 

 

 

 

I det tredje avsnittet pratar vi om de där avgörande första intrycken av Sverige och svenska myndigheter. Vi guidar dig genom några tips på vad som är bra och mindre bra att göra när du söker asyl, som hur viktigt det är att berätta för Migrationsverket att du är hbtqi. Vi pratar också om att känna sig otrygg på Migrationsverkets boenden och får en inblick i Abels asylresa.

Engelskt tal.

 

Episode 4 – Meeting with the Authorities 

I det fjärde avsnittet pratar vi om hur ansökningsprocessen på Migrationsverket ser ut, och om hur viktigt det är att ha ett offentligt biträde. Vilka frågor kommer du att behöva svara på och finns det ett rätt sätt att besvara dem?

Engelskt tal.

 

Avsnitt 5 – Att lära känna ett nytt land

 

 

 

 

 

Detta avsnitt handlar om att lära känna ett nytt land. Hur är det att börja om i Sverige? Att integreras i samhället kan vara en utmaning; det betyder att behöva skaffa nya vänner och kontakter, försöka hitta ett arbete eller börja studera, kanske börja dejta, försöka förstå kulturen och sederna i det svenska samhället, lära känna det svenska hbtqi-samhället och hitta trygga platser där man kan möta andra med liknande bakgrund.

På svenska.

 

Avsnitt 6 – Väntan

 

 

 

 

 

I det här avsnittet fokuserar vi på väntan; väntan på beskedet som kommer att avgöra din framtid. Kommer du att kunna leva i Sverige som den du är, eller kommer du att riskera förföljelse från din familj, samhället eller myndigheterna i ditt ursprungsland? Ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom är vanliga psykiska besvär hos asylsökande. Genom att vara aktiv och planera din fritid kan du förebygga mental ohälsa under asylprocessen.

På svenska.

 

Avsnitt 7 – Besked

 

 

 

 

 

I det sista avsnittet pratar vi om hur din resa kommer att fortsätta beroende på Migrationsverkets beslut. Vi pratar med personer som har gått igenom asylprocessen, och diskuterar vad det innebär om din ansökan beviljas eller avslås. Vilka svårigheter kan uppstå? Vilka alternativ har du om din ansökan avslås? Lucy delar med sig av sin optimistiska syn på framtiden och längtar efter att hennes nya resa äntligen ska påbörjas. Vi pratar också med Abel som väntar på sitt beslut och frågar vilka drömmar han när.

På svenska.