RFSL ringde upp!

ÄldrefrågorRFSL

En av de stora satsningarna som gjordes inom seniorprojektet 2020 var “runtringningen”. Det innebar att RFSL ringde runt till alla 60-plussare som var medlemmar eller hade varit det de senaste åren.

Pom, Ingo och Jo var några av dem som var med och ringde. Här berättar de lite om vad de fick veta.

Pom: Flera har sagt att det känns bra att nån ringer, även om de inte upplever sig som isolerade: “Jag hade ju kunnat sitta här ensam.” Jag tycker att det är ett bra sätt att visa att vi bryr oss om våra medlemmar. 

Jo: Det har mestadels varit väldigt positiva reaktioner. Jag får höra mycket intressanta och målande anekdoter från RFSL:s tidiga dagar. 

Pom: Många vill dela med sig av sina erfarenheter av att vara aktiv i RFSL på 70-, 80- och 90-talen. Någon berättade till exempel om när RFSL gick från att va rätt stängt, och var en av dem som var med och “öppnade upp gardinerna”. En annan person jag pratade med var med och startade Röda Bögar på 70-talet. 

Jo: Många som jag har pratat med blev medlemmar under 70- och 80-talen. Det är imponerande att höra om allt engagemang som fanns. Det finns mycket att lära från den perioden och jag hoppas att fler från RFSL får höra mer om det. Det är viktigt att komma ihåg var vi som rörelse kommer ifrån.

Jo: Ordet inställt är väldigt frekvent förekommande när vi frågar om hur folk har det nu under Corona. Det är ju inget unikt för vårt community, men vi vet att sociala sammanhang som är kopplade till RFSL är extra viktiga eftersom det kan vara det enda sammanhang där man som hbtqi-person är norm. Den sociala gemenskapen är så viktig. Många säger att det var därför de gick med i RFSL, för att vara bland likasinnade. 

Ingo: Corona har inneburit så mycket begränsningar och man blir isolerad. En stor del av våra äldre medlemmar är aktiva inom olika områden och har ett stort samhällsengagemang. Många tycker att det är tråkigt med det digitala, det blir inte samma sak. Jag tycker att jag märker skillnad från för några månader sen. Då var det okej, men nu när det är höst och vinter blir det svårare. 

Pom: Många tycker inte att det är lika relevant längre för dem personligen att engagera sig i RFSL. De har kanske partner, barn och ett nätverk utanför RFSL. Samhället ser annorlunda ut idag än när de blev medlemmar för 30-40 år sen, det är mer öppet. Många är fortfarande stödmedlemmar men inte aktiva.

Ingo: Många som jag ringer till är aktiva i seniorprojektet som vi har här i Malmö. Det har betytt jättemycket att kunna vara med och de har massor av förslag på vad de vill göra när covid är över. Det finns ett stort mått av solidaritet med RFSL, många har varit medlemmar i kanske 30 år. De har sett det som en del av den politiska kampen att vara medlem. 

Pom: Många önskar att det ska finnas något eget för seniorer i deras RFSL-avdelning. De drar sig ibland för att gå på saker för de vill inte va den enda som är äldre bland alla unga.  

Jo: Ett önskemål som har kommit fram är att RFSL ska jobba för fler trygga äldreboenden för hbtqi-personer. Många lyfter Regnbågen i Stockholm som exempel och säger att de vill ha möjlighet att bo så när de blir äldre. Flera säger också att även om situationen för hbtqi-personer i Sverige blivit mycket bättre så finns det mycket kvar att göra. Några har också nämnt att de skulle uppskatta sociala sammanhang där det inte bara är äldre utan blandat. Ordet senior tilltalar vissa mer än andra.