Testning för hiv och könssjukdomar

Hälsa, sex och hivRFSL

Att testa sig för könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen ska vara gratis överallt i Sverige. Det gäller hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatit.

Ett positivt test betyder att du har den sjukdomen du testades för. Ett negativt testresultat betyder att du inte har sjukdomen.

I vissa fall kan du bli kallad till testning i enlighet med smittskyddslagen. Det kan hända om du haft sex med någon som har en sjukdom som lyder under smittskyddslagen eller om man av någon annan anledning tror att du kan bära på hiv eller någon könssjukdom.

Hur ofta bör jag testa mig för hiv och könssjukdomar?

Det är svårt att ge generella råd om hur ofta du bör testa dig. Det beror på vem du är, hur du har sex, med vilka och hur många. Därför bör du ta råd om hur ofta du bör testa dig, och för vad, med en nypa salt, tänka efter och själv avgöra vad som passar dig bäst. Har du ett sexliv med många olika sexuella kontakter och inte alltid har säkrare sex är det bra att testa sig med jämna mellanrum.

För dig som har sex med personer med kuk kan det vara bra att testa dig minst en gång om året eller innan du har sex med en ny partner. Om du har många olika partners och inte alltid skyddar dig, bör du testa dig var 3-6 månad. Se till att du får testa dig för hiv, klamydia, gonorré och syfilis när du ändå är där.

Är du en person med fitta som enbart har sex med andra personer med fitta är det troligen inte lika relevant att hivtesta dig så ofta men det kan ändå vara bra att testa dig för andra sjukdomar, särskilt klamydia, då och då.

Testning går till på lite olika sätt beroende på vad du testar för. Hiv- och syfilistest tas genom blodprov. Klamydia- och gonorrétest tas lokalt där du haft sex – i halsen, kuken, slidan och/eller analen.

Här kan du läsa mer om hiv och hur hiv-testning går till.

Var kan jag testa mig?

RFSL erbjuder snabbtest för hiv i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Borås. I Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuds även snabbtest för syfilis. Du kan läsa mer och hitta mottagningarnas öppettider här.

Yngre personer kan testa sig på ungdomsmottagningar. Den övre åldersgränsen på ungdomsmottagningarna varierar men brukar ligga runt 23 eller 25 år. Alla ungdomsmottagningar hittar du på www.umo.se.

I större städer brukar det finnas en STI-mottagning, SESAM-mottagning, venerologisk mottagning eller liknande där de är specialiserade på testning. Du kan även vända dig till en vårdcentral för testning. I Stockholm och Göteborg finns specialmottagningar för män som har sex med män. I Stockholm finns även en gynekologisk mottagning för kvinnor som har sex med kvinnor och för transpersoner.

Hiv-Sverige har gjort en sammanställning där du enkelt kan hitta din närmaste testningsmottagning.

I allt fler landsting finns även möjligheten att beställa hem test för klamydia, så kallat hemtest. Dessa kan också köpas på Apoteket. Tänk på att dessa tester bara visar om du har klamydia i könet – och inte i halsen eller analen.

Glömmer du ofta bort att testa dig?

Med RFSL:s testningspåminnelse får du ett sms när det är dags att gå och testa sig. Tjänsten är helt gratis och anonym och riktar sig till dig som är man och/eller transperson och har sex med män.

Du kan välja att få påminnelse var tredje, sjätte eller tolfte månad. Sms:a TRE, SEX eller TOLV till 71111 för att sätta igång påminnelsen.