Testning för hiv och könssjukdomar

Hälsa, sex och hivRFSLFoto: Caique Silvero

Att testa sig för infektioner man kan få vid oskyddat sex som hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatit ska vara gratis oavsett var du bor i Sverige. Dessa infektioner ingår i smittskyddslagen. Har du haft sex med någon som har någon av de infektionerna ska vården kontakta dig som en del av en smittspårning. Du behöver då testa dig för att se om du har fått infektionen och behöver behandling. 

Om du testar positivt, betyder det att du har den sjukdomen du testades för. Ett negativt testresultat betyder att du inte har sjukdomen.

Hur ofta bör jag testa mig för hiv och könssjukdomar?

Det är svårt att ge generella råd om hur ofta du bör testa dig. Det beror på vem du är, hur du har sex, med vilka och hur många. Därför bör du tänka efter och själv avgöra vad som passar dig bäst. Har du ett sexliv med många olika sexuella kontakter och inte alltid har säkrare sex är det bra att testa sig regelbundet.

För dig som har sex med personer med kuk kan det vara bra att testa dig minst en gång om året eller innan du har sex med en ny partner. Om du har många olika partners och inte alltid skyddar dig, bör du testa dig var 3-6 månad. Se till att du får testa dig för hiv, klamydia, gonorré och syfilis när du ändå är där.

Är du en person med fitta som enbart har sex med andra personer med fitta är det troligen inte lika relevant att hivtesta dig så ofta men det kan ändå vara bra att testa dig för andra sjukdomar, särskilt klamydia, då och då.

Testning går till på lite olika sätt beroende på vad du testar för. Hiv- och syfilistest tas genom blodprov. Klamydia- och gonorrétest tas lokalt där du haft sex – i halsen, kuken, vaginan och/eller analen.

Här kan du läsa mer om hiv och hur hiv-testning går till.

Var kan jag testa mig?

RFSL erbjuder snabbtest för hiv i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund, Örebro och Borås. I Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuds även snabbtest för syfilis. Du kan läsa mer och hitta mottagningarnas öppettider här.

Är du yngre än 23 kan du testa dig på ungdomsmottagningar. Den övre åldersgränsen på ungdomsmottagningarna varierar men brukar ligga runt 23 eller 25 år. Alla ungdomsmottagningar hittar du på www.umo.se.

I större städer brukar det finnas mottagningar som är specialiserade på testning, men du kan även vända dig till en vårdcentral för testning. För att hitta din närmaste testmottagning kan du besöka 1177.se.

I olika regioner ser det olika ut – inom vissa regioner kan man beställa hem hemtester för både klamydia och gonorré och som erbjuder testning både i könet, analen och halsen.

Glömmer du ofta bort att testa dig?

Med RFSL:s testningspåminnelse får du ett sms när det är dags att gå och testa sig. Tjänsten är helt gratis och anonym och riktar sig till dig som är man och/eller transperson och har sex med män.

Du kan välja att få påminnelse var tredje, sjätte eller tolfte månad. Sms:a TRE, SEX eller TOLV till 71111 för att sätta igång påminnelsen.