Testning för hiv och könssjukdomar

Hälsa, sex och hivRFSL

Det enda sättet at ta reda på om man bär på hiv eller någon könssjukdom är genom att gå och testa sig. Om man testar positivt för något kan man få behandling, vilket är bra både för en själv och för de man ligger med.

Testning går till på olika sätt beroende på vem man är och hur man har haft sex. Att testa sig för sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen ska vara gratis överallt i Sverige. Det gäller hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatit.

Ett positivt test betyder att man har den sjukdomen man testades för. Ett negativt testresultat betyder att man inte har sjukdomen.

I vissa fall kan man bli kallad till testning i enlighet med smittskyddslagen. Det kan hända om du haft sex med någon som har en sjukdom som lyder under smittskyddslagen eller om man av någon annan anledning tror att du kan vara smittad.

Hur ofta bör jag testa mig för hiv och könssjukdomar?

Generella råd om hur ofta du bör testa dig och för vad är svåra att ge. Det beror på vem du är, hur du har sex och med vilka och hur många. Därför bör du ta råd om hur ofta och för vad du bör testa dig med en nypa salt, tänka efter och själv avgöra vad som passar dig bäst. Har du ett sexliv med många olika sexuella kontakter och inte alltid har säkrare sex är det bra att testa sig med jämna mellanrum.

För dig som har sex med personer med kuk kan det vara bra att testa dig minst en gång om året eller innan du har sex med en ny partner. Om du har många olika partners och inte alltid skyddar dig, bör du testa dig var 3-6 månad. Se till att du får testa dig för hiv, klamydia, gonorré och syfilis när du ändå är där.

Är du en person med fitta som enbart har sex med andra personer med fitta är det troligen inte lika relevant att hivtesta dig så ofta men det kan ändå vara bra att testa dig för andra sjukdomar, särskilt klamydia, då och då.

Testning går till på lite olika sätt beroende på vad du testar för. Hiv- och syfilistest tas genom blodprov. Klamydia- och gonorrétest tas lokalt där du haft sex – i munnen, kuken, slidan och/eller analen.

Här kan du läsa mer om hiv och hur hiv-testning går till.

Var kan jag testa mig?

RFSL erbjuder snabbtest för hiv i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Borås. I Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuds även snabbtest för syfilis. Du kan läsa mer och hitta mottagningarnas öppettider här.

Yngre personer kan testa sig på ungdomsmottagningar. Den övre åldersgränsen på ungdomsmottagningarna varierar men brukar ligga runt 23 eller 25 år. Alla ungdomsmottagningar hittar du på www.umo.se.

I större städer brukar det finnas en STI-mottagning, SESAM-mottagning, venerologisk mottagning eller liknande där de är specialiserade på testning. Man kan även vända sig till sin vanliga vårdcentral för att testa sig. I Stockholm och Göteborg finns specialmottagningar för män som har sex med män. I Stockholm finns även en gynekologisk mottagning för kvinnor som har sex med kvinnor och för transpersoner.

I allt fler landsting finns även möjligheten att beställa hem test för klamydia, så kallat hemtest. Dessa kan också köpas på Apoteket.

Din närmaste testningsmottagning hittar du här: www.aidsmap.com/euhivtest.

Glömmer du ofta bort att testa dig?

Med RFSL:s testningspåminnelse får du ett sms när det är dags att gå och testa sig. Tjänsten är helt gratis och anonym och riktar sig till dig som är man och har sex med andra män och till dig som är transperson.

Du kan välja att få påminnelse var tredje, sjätte eller tolfte månad. Sms:a TRE, SEX eller TOLV till 71111 för att sätta igång påminnelsen.