Kommentarspolicy sociala medier

Om ossRFSL

RFSL eftersträvar kommentarsfält med god ton och sakligt innehåll, alla våra plattformar är övervakade och modereras löpande. Vi modererar våra kommentarsfält både för att vi har ett juridiskt ansvar för dem och för att vi vill ha ett bra samtalsklimat på våra plattformar.

RFSL:s policy för sociala medier bygger på regelverk kring GDPR och lagen om elektroniska anslagstavlor. RFSL har ett juridiskt ansvar för alla våra plattformar och moderering sker i linje med rådande lagstiftning.

Vi läser alla kommentarer som kommer in, men vi hinner inte alltid svara på alla. Vill du ställa en fråga du alltid välkommen att skicka ett DM eller maila till forbund@rfsl.se. Vi svarar både gärna och så fort vi kan. 

Kommenteringsregler

  • Håll god ton och diskutera sakligt.
  • Vi tillåter inte hat, hot eller nedsättande generaliseringar på våra plattformar. Vi tar bort alla sådana kommentarer. Vi polisanmäler hot.
  • Vi tillåter inte aggressiva kommentarer eller personliga påhopp, hot eller förtal i våra kommentarsfält.
  • Vi polisanmäler alla hot mot oss eller mot andra, samt kommentarer som kan utgöra hets mot folkgrupp. Det senare kan handla om att man skriver nedsättande saker om grupper utifrån exempelvis nationalitet, etnisk härkomst, tro eller sexuell läggning.
  • Inlägg som bryter mot lagen eller kränker annans upphovsrätt är inte tillåtna.
  • I arbetet med modereringen döljs och raderas inlägg som klart bryter mot kommentarfältsreglerna och i vissa fall blockeras även användare från RFSL sociala medie-konton. Du som kommenterar på RFSL:s plattformar har själv ansvar för att dina kommentarer följer våra regler.
  • Vi tar bort kommentarer som inte håller sig till ämnet för tråden. Vill du ha svar på en fråga som inte håller sig till ämnet är du varmt välkommen att skicka dina fråga via DM.

Om yttrandefrihet

Det finns ingen motsägelse gentemot yttrandefriheten i att vi modererar våra kommentarsfält. Yttrandefriheten är reglerad och innebär inte någon absolut rätt att alltid få uttrycka sina åsikter. Lagen reglerar även att man inte har rätt att uttrycka vad som helst utan det finns lagliga gränser. Till exempel utgör hets mot folkgrupp och förtal brott. Yttrandefriheten innebär inte heller att alla har rätt att uttrycka sin åsikt var som helst – det är alltså ingen rättighet att få uttrycka sig hur man vill i de kanaler som RFSL ansvarar för.