Trifa Shakely väljs till ny förbundsordförande för RFSL

KongressenRFSL

Nu står det klart att kongressen 2021 väljer Trifa Shakely till ny förbundsordförande för RFSL. Trifa Shakely ser fram emot att leda ett enat och ännu starkare RFSL genom att knyta ihop gräsrotsrörelsen med det strategiska arbetet.

– Det är underbart, jag är extremt pepp på att axla den här rollen. Tusen tack för det här förtroendet, sa Trifa Shakely när beslutet meddelades.

Trifa Shakely, 45, är utbildad jurist och socionom och har sin bas i den feministiska antirasistiska rörelsen. Hon var med och startade Göteborgs rättighetscenter, har arbetat på Röda korset och som verksamhetsutvecklare i frågor om våld i nära relationer. Trifa Shakely har också varit chefredaktör för Bang samt skribent för Arena, Expressen kultur och GT.

– Hennes engagemang och långa erfarenhet inom det civila samhället, gräsrotsrörelser och strategisk styrning tar hon med sig i sin roll som ordförande i RFSL, skrev valberedningen i sin motivering av valet av Trifa Shakely.

Trifa Shakely ser uppdraget att leda en vital rörelse för hbtqi-communityt i Sverige och internationellt som ett betydelsefullt och hedervärt uppdrag. Under sin presentation idag betonade hon att hon vill använda sin erfarenhet, kompetens och sitt engagemang för att axla rollen på bästa möjliga sätt för RFSL.

Mer om Trifa Shakely

Trifa Shakely har arbetat kontinuerligt nära RFSL i olika sammanhang tillsammans med RFSL:s syskonorganisationer, bland annat som moderator och sakkunnig i frågor om framförallt asyl och migration. Göteborgs rättighetscenter, som Trifa Shakely även varit med och startat, har RFSL Göteborg som samarbetspartner. Under 2010 ledde Trifa Shakely kampanjen Ain’t I a woman- för papperslösa kvinnors rätt till skydd- med stor framgång.

På Röda korset har Trifa Shakely haft rollen som kurator för krigs- och tortyroffer, och hon har även arbetat som samordnare för sociala projekt kring barn och familjer i asylprocessen.

På senare tid har hon föreläst och utbildat kring frågor rörande mänskliga rättigheter, psykisk ohälsa för människor på flykt och sexuellt våld i väpnade konflikter.