Stötta arbetet för hbtqi-personers mänskliga rättigheter

Var med och gör skillnad! Insamlingsstiftelsen RFSL stödjer hbtqi-aktivister och organisationer i Sverige och i världen. Tack vare ditt stöd kan vi göra världen bättre och skapa ett mer jämlikt, inkluderande och rättvist samhälle – för alla.

Människor som går i en Pride-parad med regnbågsflaggor. Text: Bli medlem

Som medlem i RFSL är du med och arbetar för en jämlik värld där alla hbtqi-personers mänskliga rättigheter respekteras och ingen lämnas utanför.

Ett vimmel av människor med regnbågsflaggor. Text: Bli månadsgivare

Som månadsgivare ger du bland annat stöd till hbtqi-personer som söker asyl i Sverige och bidrar till en starkare hbtqi-rörelse i Afrika och Asien. Du gör det möjligt.

Swisha ditt stöd

Ge en enkel gåva no strings attached genom att scanna qr-koden med din Swish-app eller swisha till:

Vanliga frågor och svar

+ Vad är insamlingsstiftelsen RFSL?

RFSL Insamlingsstiftelsen samlar in pengar till förmån för hbtqi-personers rättigheter i Sverige och världen. Genom att bli månadsgivare och/eller medlem kan du vara med och stötta RFSL och vårt arbete för hbtqi-personers rättigheter.


+ Vad gör Insamlingsstiftelsen RFSL?

Stiftelsen stödjer initiativ i Sverige och i världen för att främja hbtqi-personers rättigheter. Detta sker bland annat genom att delfinansiera långsiktiga kapacitetsuppbyggande projekt för hbtqi-rörelsen i olika delar av världen, till exempel Afrika och Asien. Dessutom bidrar stiftelsen till att bygga upp en ”nödfond” för situationer där säkerhetsläget gör att hbtqi-aktivister på kort tid behöver bli evakuerade, få stöd till advokatkostnader osv.


+ Hur vet jag att pengarna hamnar rätt?

Insamlingsstiftelsen RFSL har ett så kallat 90-konto. Det betyder att verksamheten blir granskad av Svensk Insamlingskontroll, förutom den granskning som sker av Insamlingsstiftelsen RFSL:s auktoriserade revisorer. Därför kan du stötta RFSL och vara trygg med att pengarna blir använda till rätt saker. Svensk Insamlingskontroll förfogar över alla sjusiffriga plusgirokonton som börjar på 90.

Endast föreningar som blir godkända av Svensk Insamlingskontroll har rätt till ett 90-konto. Eftersom 90-konton är en bekräftelse på att insamlingen blir skött på ett ansvarsfullt sätt och att pengarna går dit de ska kan du som givare vara säker på att pengarna hamnar rätt. Regeln är att minst 75 procent av insamlade medel ska gå till kärnverksamhet, medan maximalt 25 procent får gå till administration.

Insamlingsstiftelsens 90-konton, till vilka donation kan inbetalas, är:
Bankgiro: 900-4086
Plusgiro: 900408-6
Swish: 123 900 40 86


+ Kan jag stötta via bank- eller plusgiro?

Ja, det går alldeles utmärkt att ge en gåva via Bankgiro eller Plusgiro.

Bankgiro: 900-4086
Plusgiro: 900408-6


+ Kan jag stötta från utlandet?

Ja, det går alldeles utmärkt att stötta även från annat land än Sverige.

IBAN: SE9050000000052031065009
BIC: ESSESESS
Bankadress: SEB, 106 40 Stockholm


+ Vem står bakom Insamlingsstiftelsen RFSL?

Insamlingsstiftelsen RFSL blev instiftad av RFSL:s förbundsstyrelse och är registrerad sedan 2013. Ändamålet är att samla in medel till förmån för arbetet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och intersexpersoners rättigheter i Sverige och världen genom bland annat internationella utvecklingssamarbeten, hjälpverksamhet, opinionsbildning, informationsspridning och utbildning. Insamlingsstiftelsen följer de regler som gäller för 90-konto.

Insamlingsstiftelsens styrelse

RFSL:s förbundsstyrelse utser Insamlingsstiftelsens styrelse för två år, alltså samma mandatperiod som förbundsstyrelsen själv har. En person i styrelsen är också ledamot i förbundsstyrelsen, medan RFSL Ungdom har möjlighet att utse en person. Läs mer om styrelsen här.

Johnny F Kroneld, ordförande
Helena Westin, vice ordförande
Peter Sidlund Ponkala, ledamot
Stefanie Tagesson, ledamot
Sören Juvas, suppleant
Kalle Röcklinger, suppleant


+ Var kan jag grotta ner mig ordentligt i årsrapporter och dylikt?

För dig som vill djupdyka i RFSL:s årsredovisningar, årsrapporter och styrdokument så har vi samlat dem här:

Årsredovisning 2022 (2021) (2020) (2019) (2018)

Effektrapport (se Årsrapport RFSL) (2020) (2019) (2018)

StadgarUppförandekod för förtroendevalda Anti corruption policyEkonomisk policy, InsamlingspolicyDelegationsordningOrganisationens kapital.

Kontakt

E-post: stiftelsen@rfsl.se
Telefon: 08-50 162 900