Röster från kongressen 2019

RFSL:s kongress 2019RFSLFoto: Mathilda Piehl

Delegaterna jobbar hårt under RFSL:s kongress i Borås, vi frågar några av dem vilka RFSL:s viktigaste frågor är.

Mubasher Saeed, styrelsen RFSL Stockholm

Hur känns det att vara här?

Kongressen är en viktig demokratisk process och det känns jätteroligt och bra att vara här.

Hur länge har du varit engagerad i RFSL?

Sedan 2008, i olika roller och med olika kapacitet. Nu förstår jag organisationen och känner mig som en del av den.

Vilka politiska frågor är viktigast för kongressen och RFSL?

Kongressen representerar hbtq-communityt och alla viktiga frågor vi ska ta i. Exempelvis frågor kring homofobi och islamofobi. Vi har tagit upp frågor kring rasism och där behöver vi stärka verksamheten.  Vi behöver också ge lite mera makt och röst till bisexuella och pansexuella, som är en stor del av samhället men som är osynliga. Om vi inkluderar alla de människorna i rörelsen så får vi en väldigt stor och stark rörelsen, kanske med miljoner människor.

Rebecca Lagerstedt, kassör RFSL Umeå

Hur känns det att vara här?

Det känns härligt, det är alltid härligt att vara på kongress. Träffa människor, ha utförliga politiska diskussioner, festpepp, you name it.

Hur länge har du varit engagerad i RFSL?

Sedan 2008. Jag började som skolinformatör och festansvarig i RFSL Linköping, sen utbildningsansvarig, styrelsemedlem och ordförande. Efter det tog jag en paus och sen när jag flyttade till Umeå engagerade jag mig igen och nu är jag kassör.

Vilka politiska frågor är viktigast för kongressen och RFSL?

Framförallt vart RFSL är på väg. En gång i tiden sa vi att RFSL ska avskaffa sig själv när vi har uppnått det vi vill uppnå.

Vi har genomfört en massa saker, men har fortfarande inte fått igenom en ny könstillhörighetslag, så det är en stor fråga att jobba med.

Den viktigaste frågan här på kongressen är at vi får en förbundsstyrelse som är bra och genomtänkt, att den speglar alla som är med i RFSL oavsett kön, nationalitet, läggning och så vidare. Framförallt så behöver vi jobba mer på att vara antirasistiska. Vi är en ganska vit organisation vi behöver få in fler utlandsfödda i organisationen.

Vad ser mest fram mot under helgen?

Diskussionerna! Det gemensamma, pratat om framtiden, peppen.

Sören Juvas, delegat RFSL Dalarna

Hur känns det att vara här?

Det är väldigt roligt och känns fantastiskt.

Hur länge har du varit engagerad i RFSL?

Sedan 1990, jag började med att jobba på en fest och sedan arbetade jag med att svara i telefon för Gayjouren som RFSL drev då. Det var innan internet och folk som var hbt och behövde någon att prata med ringde antingen en präst eller Gayjouren.

Sen var jag engagerad i styrelsen och i hiv-frågorna, det var innan medicinerna kom. Det innebar ju att de som fick ett positivt hiv-besked dog. Jag arbetade länge med den frågan på ideell basis. Under kongressen i Östersund 1996 kom jag in i styrelsen och fick ansvar för TGL, jag visste inte vad det var då men det var tjänstelivsförsäkringen och den gällde inte för samkönade parförhållanden på samma sätt som för heterosexuella. Det upptäcktes ofta när ens partner dog. Jag fick skicka brev till samtliga fackförbund och fråga om försäkringen gällde för samkönade par. Det ledde till förändringar. Vi gjorde en sammanställning.

Sen blev jag ordförande för RFSL 2001 och arbetade bland annat för insemination för lesbiska, barnfrågan, äktenskapsfrågan, hetslagstiftnignen. Det som jag ärligt talat är mest stolt över är organisationsarbetet som vi genomförde och som handlade om arbetslivet och utbildningsinsatser och det internationella arbetet. Vi blev en ledande aktör i det internationella fältet på ett sätt som byggde på delaktighet. ECOSOC-statusen var t.ex. en viktig milstolpe, vi jobbade med hela samhällsbilden.

Vilka är de viktigaste frågorna för kongressen och RFSL?

Det viktigaste vi har att göra här är att välja en ledning som kan leda. Det är det allra viktigast.

Jêran Rostam, förbundsordförande RFSL Ungdom

Hur känns det att vara här?

Det känns kul att vara här för att jag fattar konceptet lite mer, förra gången var första gången och då var det svårt.

Hur länge har du varit engagerad i RFSL?

I RFSL ungdom i tre fyra år och därmed också i RFSL.

Är det roligt?

Jag är ju lite nördig. Jag tycker att det är rätt kul med styrdokument och årsmöten och de kontreka processerna för att göra förändring men också såklart att möte communityt.

Vilka är de viktigaste frågorna för kongressen och RFSL?

Kanske att välja en väg framåt, vilken vision vill vi ha. Det som kommer att bli en process under flera år påbörjas nu.

Johan Byström andre vice ordförande RFSL Örebro

Hur känns det att vara här?

Det känns bra, sådana här funktioner är viktiga, och något som jag själv känner att jag vill jobba med är att RFSL ska ha en tydlig antirasistisk agenda.

När man tänker på hur samhället ser ut, det har tagit en rejäl högersväng, så vi har ett bekymmer där högernationalistiska krafter får större spridning. En organisation som är politisk men partipolitiskt obunden har ansvar för antirasism.

Hur länge har du varit engagerad i RFSL?

Jag har varit engagerad på olika sätt, tidigare var jag medlem i RFSL Ungdom och nu har jag gått med i RFSL och sitter i styrelsen för RFSL Örebro.

Är det roligt?

Ja det är roligt men också svårt, RFSL har mer än en gång beskrivits som toppstyrt, det är en hård beskrivning men inte helt fel. För en person som mig kan det vara svårt men jag tycker vad jag säger och jag kommer alltid att säga vad jag tycker.

Vilka är de viktigaste frågorna för kongressen och RFSL?

Den kring sexköpslagen, könstillhörighetslagen och transfrågor.