O=O: omätbar hiv = oöverförbar hiv

Hälsa, sex och hivRFSLFoto: Caique Silvero

Går du på behandling och har omätbara virusnivåer går det inte att överföra hiv vid sex, även om kondom inte används. Säkraste ligget om du själv vill undvika att få hiv är därför personer med omätbar hiv.

Vadå O=O?

När någon som lever med hiv går på behandling och tar sina mediciner som den ska, minskar mängden virus i blodet så mycket att det inte längre går att mäta. Personen har då omätbar hiv. En person med omätbar hiv kan inte överföra sin hiv till någon annan vid sex, även om kondom inte används.

Den så kallade Partner II-studien, vars resultat presenterades vid International AIDS Conference 2018 i Amsterdam, bekräftar att omätbar hiv är lika med oöverförbar hiv. I studien deltog 783 par från 14 europeiska länder, där ena partnern lever med omätbar hiv och den andra utan hiv. Paren rapporterade drygt 77 000 kondomlösa anala samlag, utan ett enda fall av hivöverföring inom paren. Studien var en fortsättning på Partner I-studien som inkluderade både sam- och olikkönade par och undersökte både vaginala och anala samlag. I Partner II följde man bara samkönade manliga par. Sammantaget bekräftar studierna att omätbar hiv inte överförs. Omätbar hiv är oöverförbar hiv. O=O.

Betyder det att jag kan skippa kondomen?

Omätbar hiv kan inte överföras vid sex, även om kondom inte används. Om du har omätbar hiv är du inte heller skyldig att använda kondom vid sex. Kondom är dock fortfarande ett bra skydd mot könssjukdomar som klamydia, gonorré och syfilis. Om du är osäker på din egen eller dina sexpartners hivstatus är kondomen också ett effektivt skydd mot överföring av hiv.

Läs mer om Partner II-studien här (öppnas i ny flik)