Idrott skapar engagemang

InternationelltRFSLFoto: Mathilda Piehl

TransActive är ett projekt i Sydafrika som stärker och mobiliserar kvinnor med transerfarenhet genom idrott. Det handlar om att främja hälsa och välmående men framförallt om att skapa ett tryggt psykosocialt rum.

TransActive ingår i RFSL och Regnbågsfondens nya initiativ: Rainbow Kick-Off – Småskaliga stöd till hbtqi-grupper i Asien och Afrika. Syftet är att ge stöd till utåtriktade och stärkande aktiviteter.

Projektet TransActive finansierar två netballag, som startats av lokala transaktivister. Men kvinnorna spelar inte bara netball, de tränar också automatiskt på att organisera sig och får praktiska erfarenheter av ledarskap, vilket är viktigt för communityt.

L. Leigh Ann van der Merwe är en välkänd aktivist som arbetar för kvinnor med transerfarenhet i Sydafrika, hon har grundat S.H.E, Social, Health and Empowerment Feminist Collective, organisationen bakom projektet.

Nätboll/netball är en lagsport med rötter från basket och är en stor sport för såväl åskådare som deltagare i Sydafrika, Jamaica, Barbados, Sri Lanka, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien. 

-Idrotten mobiliserar inte bara kvinnorna som deltar utan också samhället i stort. I Sydafrika finns en stark koppling mellan idrott och den politiska sfären. Idrotten har alltid varit en plats för de som kämpat för social rättvisa och, allra viktigast, i kampen för jämlikhet mellan svarta och vita. Vi startade det här projektet på initiativ av transkvinnor från vårt community. Idrotten är en fantastisk plattform för organisering, konstaterar L. Leigh Ann van der Merwe.

lagen som TransActive stöttar finns i East London, en provins i Sydafrika där det råder tre gånger högre risk att utsättas för hatbrott jämfört med resten av landet. Ett av lagen organiseras på Walter Sisulu Univeristy och ett i Grahamstown. Lagen tränar varje vecka och lagmedlemmarna får en plats att mötas på och ha roligt tillsammans. TransActive räknar också med att spela en positiv utbildande roll i samhället i stort.

– Många av dem som aldrig skulle delta i en utbildningsinsats kommer däremot gärna och tittar på en bra netballmatch. Idrotten ger oss en unik möjlighet på det sättet, säger L. Leigh Ann van der Merwe.

Nelson Mandela var själv amatörboxare och under tiden i fängelse såg han hur fotbollen hjälpte hans medfångar att överleva. Efter fängelsetiden använde han stora idrottsevent för att skapa opinion. När han valdes till president letade han efter sådant som kunde ena det uppdelade landet. Idrotten blev, enligt många, motorn som förenade människor.

Nu använder transaktivister idrotten på samma sätt, enligt Sydafrikansk tradition, för att ena och driva kampen för transrättigheter framåt.

Den 22 mars 2019 antog FN:s råd för mänskliga rättigheter i Geneve en resolution som utryckte oro över diskriminerande regler och praktiker inom idrotten. Resolutionen lades fram av Sydafrika som efterfrågade en rapport ”on the inersections between race and gender discrimination in sports.

Läs mer om FN:s Globala mål för hållbar utveckling och idrott.

S.H.E 2019 Netball tournament

I East London strålar solen och hundratals peppade idrottare och en gedigen hejaklack intar netballplanen inör årets första turnering. Tre hela dagar ägnas åt idrott och stämningen är på topp.

Fredagsmorgonen i slutet av april inleddes med en marsch genom staden, syftet var att lyfta frågan om inkludering av transpersoner i Sydafrikansk idrott. Ett lagom stort gäng promenerade från stadens universitetsområde och avslutade vid stadshuset där mainstreammedia mötte upp. Under eftermiddagen hölls också ett panelsamtal i S.H.E:s lokaler.

Men huvudattraktionen för helgen var ändå själva spelandet. Under lördagsmorgonen lastas bilar med lagkläder, paraplyer för skugga, bollar och såklart bananer och vatten till spelarna.

Det är S.H.E som arrangerat turneringen och förutom de lag som stöttas av organisationen deltar universitetslag, collegelag och ett semiproffessionellt lag.

Athenkosi Fani är 22 år och har precis kommit av planen efter att hennes lag vunnit sin match. Hon har spelat sedan hon var sju år och pratar kärleksfullt om sin idrott.

-Min passion är netball, jag älskar netball! Idrotten gör mig stark och tillåter mig att uttrycka den jag är, berättar Athenkosi Fani.

Athenkosi Fani säger att sport är för alla och får medhåll från Noxolo Sojola, från Buffalo City Netball Federation. Hon har ett eget lag som deltar och skrattar när hon får frågan om hur Netball Federation ser på inkludering av transpersoner;

-På planen gäller netballregler, allt annat struntar vi i.

Athenkosi Fani fyller i;

-Idrott är för alla, alla kan delta. Genom idrotten förenas människor, men det är inte bara det. Det är ett sätt att kommunicera och idrotten i sig verkar förebyggande vad gäller en rad olika socioekonomiska utmaningar. Det finns risker för unga människor, som inkluderar missbruk av alkohol och droger, men sporten är en skyddsfaktor.

Noxolo Sojolas lag dominerade första dagens matcher och resten av deltagarna blev synbart nervösa när proffstjejerna intog planen. Men dag två plockade Athenkosi Fanis lag hem pokalen och äran.

Turneringen drog inte bara en hbtqi-publik, människor som hade vägarna förbi stannade, hejade och applåderade. Vänner och vänners vänner kom med barn och picknickstolar för att heja fram sitt lag eller sin spelare.  Det är tydligt att turneringen berörde fler än bara de på planen.

TransActive finansieras av RFSL och Regnbågsfonden i samarbete med S.H.E, Social, Health and Empowerment Feminist Collective. Projektet ingår i Rainbow Kick-Off – Småskaliga stöd till hbtqi-grupper i Asien och Afrika.