Salong Senior – RFSL:s nya podd

ÄldrefrågorRFSLFoto: Rebecka Ekholm

I Salong Senior lyfts frågor som sällan besvaras i mediebruset. Programledaren Annika Hamrud lotsar oss med allvar och skratt genom sex poddavsnitt.

Annika Hamrud är programledare för Salong Senior

Hur skulle du beskriva podden, vad handlar den om?

– Det är ett radioprogram med intervjuer och en panel som diskuterar olika teman som exempelvis ensamhet, bearbetning och lust. Panelen består av Pekka Heino, Caisa Viksten och Cristina Josefsson. De är väldigt olika som personer, så det blev många intressanta samtal.

Hur har det varit att jobba med den här produktionen?

– Det var fantastiskt roligt att spela in podden. Jag är journalist men har inte jobbat med radio tidigare. Det har varit nytt och spännande. Det blir lite speciellt med det här formatet. Man kan sitta och fnissa medan man spelar in, det blir lite personligare.

Var det något av de teman som ni pratade om som du tyckte var extra intressant?

– Avsnittet om lust blev spännande, tycker jag. Panelen var väldigt modiga och vågade vara ganska personliga. Vi hade till exempel ett samtal om vad som var det bästa stället att åka till på 80-talet om man ville få ligga. 

Varför ska man lyssna på just den här podden, det finns ju så mycket?

– Salong Senior är en väldigt aktuell podd. Den handlar om tankar och funderingar som man kan ha under den här julen i pandemin.  Den riktar sig till seniorer, men alla kan ha glädje av den. Det är mycket gamla minnen som dyker upp! Jag tror inte att det finns något annat liknande.

Text: Vanja Braathen Foto: David Lagerlöf

Välj avsnitt eller lyssna på trailers

Avsnitt 1 – Förändring

Vilken roll spelar förändring i våra liv? Den före detta lärarinnan Eva Bohlin berättar om den omtumlande dagen då hennes elever fick reda på att hon var lesbisk. Panelen minns hur det var 1979 då sjukdomsbegreppet för homosexuella avskaffades.

Lyssna på trailern

Avsnitt 2 – Vänskap

Hur viktigt är vänskap? Panelen diskuterar vänskap under livets lopp och om att vinna och förlora vänner. Annika Hamrud berättar att hennes vän Bo Crichton nyligen dött och att hon inte var en så närvarande vän den sista tiden i hans liv. 

Lyssna på trailern

Avsnitt 3 – Familj

Är ordet familj varmt och inkluderande eller trångt och kravfyllt? Kanske är den självvalda familjen att föredra? Panelen pratar om att avsluta relationer och om längtan efter att återuppta kontakt medan Ardeshir Bibakabadi berättar om hur relationen till en bror förändrats.

Lyssna på trailern

Avsnitt 4 – Ensamhet

Är hbtqi-personer mer ensamma än andra, och i så fall – varför? Panelen reflekterar kring olika sorters ensamhet och skillnaden mellan att vara ensam och att vara själv. George Sved har hittat ett finurligt sätt att ta upp kontakt med gamla vänner och på så vis bryta ensamheten.

Lyssna på trailern

Avsnitt 5 – Älta

Vad fyller ältande för funktion? Panelen funderar över om ältande alltid behöver vara av ondo och terapeuten Eva Hansson ger goda råd för hur man tar sig ur ett evinnerligt ältande.

Lyssna på trailern

Avsnitt 6 – Lust

Vilken roll spelar lusten? Ingo Andersson menar att det är viktigt att känna lust till allt man tar sig för livet. I panelen blir det explicita samtal om sex, men också om hur det är att bli huvudstupa förälskad när man är över 60 år.

Lyssna på trailern

Vad är en podd?

En podd är som ett radioprogram fast man lyssnar på webben eller i en app i mobiltelefonen. Det är gratis att lyssna och du lyssnar när du själv vill.

Du kan även hitta Salong Senior på till exempel Spotify eller där du brukar hitta poddar.