PrEP

Hälsa, sex och hivRFSL

PrEP är hiv-mediciner som en hiv-negativ person kan ta för att undvika att få hiv. Om du upplever att kondom inte alltid funkar för dig kan PrEP vara ett bra alternativ. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att PrEP erbjuds till personer med kraftigt ökad risk för hivinfektion. Det kan till exempel handla om män som har sex med män som nyligen haft en könssjukdom, som har chemsex eller som sålt sex. Prata med din läkare om du är intresserad av PrEP.

Några saker som är bra att känna till:

  • För att gå på PrEP måste du vara helt säker på att du inte lever med hiv.
  • Skyddet är väldigt högt men inte 100%.
  • Om du inte tar tabletterna som du ska blir skyddet mindre effektivt.
  • PrEP skyddar inte mot klamydia, gonorré, syfilis eller andra könssjukdomar. Bara kondom minskar risken för överföring av könssjukdomar.
  • Regelbundna uppföljningar hos läkare är viktigt – då testar ni för hiv och könssjukdomar och kollar om kroppen tål läkemedlet.
  • PrEP är godkänt i Sverige och ingår i högkostnadsskyddet. Det innebär att kostnaden för dig blir ca 200 kr i månaden.

Hur får jag tag på PrEP?

Alla läkare kan skriva ut PrEP. Hur du går tillväga för att få PrEP ser lite olika ut beroende på var i landet du bor.

Om du har försökt få PrEP, berätta gärna om dina erfarenheter i mötet med vården för oss: prep@rfsl.se

RFSL har skrivit en rapport om tillgängligheten till PrEP i regionerna. Här hittar du den.

RFSL har också skrivit en rapport om våra målgruppers erfarenheter av PrEP. Rapporten hittar du här.

Blekinge

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Om du bor i Blekinge och vill börja på PrEP vänder du dig till infektionsmottagningen i Karlskrona.

Dalarna

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Om du bor i Dalarna och vill börja på PrEP vänder du dig till infektionsmottagningen eller STI-mottagningen i Falun.

Gotland

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Om du bor på Gotland och vill ha PrEP kan du höra av dig till infektionsmottagningen i Visby.

Gävleborg

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Om du bor i Gävleborg och vill börja på PrEP kan du höra av dig till könsmottagningen eller venereologiska mottagningen i Gävle.

Halland

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Om du vill ha PrEP kan du höra av dig till STD-mottagningen eller infektionskliniken i Halmstad.

Jämtland/Härjedalen

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Om du vill ha PrEP kan du höra av dig till infektionsmottagningen i Östersund.

Jönköping

Har skrivit ut PrEP till ett tiotal personer. Om du bor i Jönköping och vill ha PrEP vänder du dig till STI-mottagningen.

Kalmar

Om du bor i Kalmar och vill börja på PrEP vänder du dig till hudkliniken.

Kronoberg

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Om du bor i Kronoberg och vill ha PrEP kan du höra av dig till infektionsmottagningen i Växjö.

Norrbotten

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Om du bor i Norrbotten och vill börja på PrEP vänder du dig till infektionskliniken vid Sunderby sjukhus.

Skåne

Har skrivit ut PrEP till drygt 200 personer. Kontakta Hudmottagning centrum för sexuell hälsa i Malmö eller Hudmottagning sexuell hälsa i Helsingborg om du är intresserad av PrEP.

Stockholm

Har skrivit ut PrEP till drygt 1 500 personer. Om du bor i Stockholm och vill börja på PrEP vänder du dig till Venhälsan. När det här skrivs i januari 2022 har de en väntetid på några månader.

Södermanland

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Om du vill börja på PrEP vänder du dig till infektionskliniken i Eskilstuna.

Uppsala

Har skrivit ut PrEP till cirka 50 personer. Om du vill ha PrEP vänder du dig till venereologmottagningen vid Akademiska sjukhuset.

Värmland

Har skrivit ut PrEP till ett tiotal personer. Om du bor i Värmland och vil ha PrEP kan du höra av dig till STI-mottagningen i Karlstad.

Västerbotten

Har skrivit ut PrEP till ett tiotal personer. Om du vill ha PrEP vänder du dig till infektionskliniken eller STD-mottagningen i Umeå.

Västernorrland

Har skrivit ut PrEP till ett fåtal personer. Personer som vill ha PrEP kan vända sig till infektionskliniken i Sundsvall.

Västmanland

Har skrivit ut PrEP till ett tiotal personer. Om du vill ha PrEP vänder du dig till infektionskliniken i Västerås.

Västra Götaland

Har skrivit ut PrEP till cirka 200 personer. Om du vill ha PrEP vänder du dig till könsmottagningen på Sahlgrenska. Du kan också få PrEP via STI-mottagningen i Skövde.

Örebro

Har skrivit ut PrEP till ett tiotal personer. Om du vill ha PrEP vänder du dig till infektionskliniken i Örebro.

Östergötland

Har skrivit ut PrEP till ett tiotal personer. Om du vill ha PrEP vänder du dig till STD-mottagningen på antingen Vrinnevisjukhuset i Norrköping eller Universitetssjukhuset i Linköping.