Tips och länkar för blivande och nyblivna föräldrar

Här har vi samlat tips på poddar, Facebook-grupper, Instagramkonto, hemsidor och föreningar på temat hbtqi och föräldraskap.

Föreningar

RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Hemsidan du befinner dig på. Välkommen att bli medlem! Inom RFSL finns nätverk för regnbågsfamiljer, och i många lokalföreningar ordnas aktiviteter och mötesplatser för regnbågsfamiljer.

Femmis – föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar med donation.

Transammans – förbundet för transpersoner och närstående. Transammans arbetar för att transpersoner och deras närstående ska ha tillgång till stöd och kunskap. Lokalgrupper finns på en rad orter i Sverige.

 

Hemsidor

Regbågsfamiljen.se är en reportagesajt där kan du lyssna på poddar och ta del av annan information om regnbågsfamiljer.

Transformering.se är sidan där RFSL Ungdom och RFSL sätter trans och könsidentitet i fokus!

Trans Fertility skapades av transpersoner för att göra det lättare att förstå och navigera inom reproduktiv hälsa och fertilitetsvård. Här kan du bland annat ansöka om lösenord för att kunna ta del av videos av transpersoner som fått barn och deras resor mot föräldraskap.

Transomatics lär dig andas i din transkropp. Transomatics är ett tillvägagångssätt för att komma närmare sin kropp.

 

Poddar

”Regnbågsfamiljen”. En podcast om regnbågsfamiljer och olika sätt att skaffa familj oavsett familjekonstellation. Det kan vara allt från poddar som besvarar om det är helt omöjligt att adoptera om man är ett manligt par, till hur en äggdonation går till och vilka fördelar och nackdelar det är att som samkönat par få hjälp i Danmark kontra i Sverige.

”Familjepodden”. En n podcast om queera familjebildningar och föräldraskap utanför normen, skapad av Cal Orre och Zafire Vrba. Varje avsnitt utgår från samtal med olika personer som har gjort föräldraskap på icke-normativa sätt.

”Normsmartpodden”. Hur påverkas vi av de normer som råder i dagens samhälle? Vilka val vi gör, hur vi mår, hur vi lever tillsammans? Erika Haanaes och Lina Bodestad grottar ner sig i normer på olika sätt, tillsammans med en skön mix av spännande gäster.

”Lesbisk gravidpodd”. Anna-Karin Nauckhoff är lesbisk, gravid och driver podden Lesbisk gravidpodd. Det är en gravidpodd för lesbiska, för andra som är gravida, för de som funderar på att skaffa barn, har varit gravida eller bara har ett intresse för det här med att skaffa barn som lesbisk.

”Elsa & Cornelia gör barn”. Elsa och Cornelia har fått höra av alla att de bör sätta igång innan de känner sig redo. ”Det kommer ta så lång tid så ställ er i kö innan ni egentligen vill ha barn!” fick de till svar när de frågade i en facebookgrupp för hbtq-föräldrar hur lång tid det tagit för dem att skaffa barn. En månad senare säger de på nyheterna att det är spermabrist i Stockholms landsting, och utan att riktigt veta vad de har framför sig sätter de bollen i rullning. En vecka efter det får de sin första tid i form av en fertilitetsutredning. Elsa och Cornelia skaffar barn är en personlig podcast där ett ungt par delar med sig av hela inseminationsprocessen – från början.

”Förlossningspodden”. En feministisk podcast som pratar föräldraskap, födande, känslor, ideal, föreställningar, smärta, underbara upplevelser och svåra känslor. Och så berättas det ofta om när en unge hittar sin väg ut i världen. Allt detta med mig Emma Philipsson som utöver poddmakande bland annat jobbar som doula.

”213 podkasten”. Häng med två lesbiska för prat på norska om allt mellan regnbågens färger.

”Queerents” med Olivia och Catzo Svenskfinlands första regnbågsfamiljepodd, Queerentsen regnbågsfamiljepodd med Olivia och Catzo. I Queerents pratar Olivia och Catzo om hur det är att vara queer förälder, genustänk, babybajs, queers och könssensitivitet.

”Jag vill ha barn”. Jag vill ha barn är en intim och personlig podcast om barnlängtan och ofrivillig barnlöshet. Vi kommer få en ärlig och rak insikt i den känslosamma berg –och dalbana man kastas in i där smärta, ångest och förtvivlan blandas med glädje, hopp och humor. Vi kommer också få veta mer om hur det går till rent praktiskt: hur man väljer donator, hur insemineringen går till, hur IVF fungerar, frågan om adoption, äggdonation, surrogatmödrarskap – ja, allt som tar en till sitt slutliga mål: att få ett barn. Podden finns på iTunes, i Podcasterappen och där poddar finns!

”Heteroakuten”. En podcast där två rutinerade lesbianer svarar på dina heterosexuella relationsfrågor. Maila frågor till: heteroakuten@gmail.com – du är anonym.

”Barnpsykologerna” av Lars Klintwall & Liv Svirsky. Två legitimerade psykologer diskuterar ämnen relevanta för föräldrar och pedagoger såsom barns psykiska hälsa, föräldraskap, föräldrastilar, barnuppfostran och barnkultur.

”Masculine Birth Ritual”. A podcast about masculine-of-center queer and transgender people making, birthing, and nurturing human life. We will talk with LGBTQ masculine-identified parents and prospective parents, birth workers, artists, spiritual leaders, and scholars to collectively recover and re-imagine images of birth, masculinity, and creation.

 

Facebook-grupper

”Vi som gått i RFSL:s föräldragrupper”. En grupp för regnbågsfamiljer som gått RFSLs förberedande grupper, men även öppen för dig som är förälder eller blivande förälder som vill bygga nätverk med andra regnbågsfamiljer.

”Regnbågsfamiljer”. Den största svenska gruppen för regnbågsfamiljer med över 6000 medlemmar.

”Birthing and Breast or Chestfeeding Trans People and Allies”. En sluten engelskspråkig grupp för transpersoner och allierade, runt graviditet, födande och amning.

”Gravida transpersoner” är en grupp för binära och ickebinära transpersoner som planerar att vara gravida/bära barn, är i processen att bli gravida, är gravida/bär barn eller har fött barn det senaste halvåret och vill diskutera detta med andra separatistisk grupp för transpersoner som väntar barn.

”Regnbågsfamiljer i väntan”, svensk grupp för blivande regnbågsfamiljer, både gravida/väntande och de som funderar och försöker.

Regionala regnbågsfamiljegrupper. Finns ett flertal. Sök på regnbågsfamiljer på facebook så kommer de olika grupperna upp.

”Icke-biologiskt föräldraskap i regnbågsfamiljer”. Denna grupp är till för dig som är icke-biologisk förälder i en regnbågsfamilj, och är tänkt att vara en plats där du kan diskutera tankar kring och erfarenheter av föräldraskap, familjebildning etc.

”Gaypapporna”. På Facebook finns en hemlig gaypappagrupp som vänder sig till killar som är eller är på väg att bli gaypappa. Då den gruppen är hemlig på några av medlemmarnas önskemål så finns en öppen grupp som heter ”Gaypapporna:anmälan”. Här kan du gå med och ansöka om medlemskap till den riktiga gruppen.

”Mx Seahorse” är ett engelskspråkigt sign-posting account på Facebook. Bli vän med Mx Seahorse för att kunna bli inbjuden till separatistiska forum för transpersoner som funderar på barn, väntar barn eller är föräldrar.

Om du önskar hjälp med att bli inbjuden till svenska separatistiska grupper för transpersoner, så går det bra att maila till Transformering.

 

Ett urval av bloggar och instagramkonton att följa

Pappa pappa dotters blogg – Två pappor som bloggar om sin vardag med sin lilla dotter. Driver även Instagramkontot pappappadotter.

@elsabratt Elsa och Cornelia gör barn.

@peter_queersalsa_helm Peter Helms Instagram-konto. Bilder på hans barn, hans man, hans vänner och hans queerdansskola.

@mammanmorsanregnbagslivet – Två brudar och deras liv som regnbågsfamilj

@tvamorsorettbarn – Två framtida morsor delar med sig av sin skaffa-barn-process

@elisa_hembarnmorska “En barnmorska för alla familjer”. Barnmorska med inriktning mot stöd till hbtqi-personer och regnbågsfamiljer

@100.kvadratmeter.karlek

 

Filmer

Dokumentärfilmen Seahorse, på svenska Pappan som födde barn.