Pinkwashing

Ge en gåvaRFSL

Under pridemonth (juni månad) och pridefestivaler tar många ställning och visar upp att de står för ett öppet samhälle. Men det går att göra mer än så! Här finns några tips på hur du eller ditt företag kan göra skillnad! 

  1. Se upp för pinkwashing! 
    Pinkwashing innebär att profitera på regnbågsflaggan utan att arbeta aktivt för hbtqi-personers rättigheter på något annat sätt. 
  1. Ge tillbaka till rörelsen!
    Ge ekonomiskt stöd eller samarbeta med hbtqi-organisationer i sverige och världen. (läs mer här)
  2. Arbeta med inkludering!
    Se till att kompetenshöja er personal i hbtqi-frågor. Arbeta aktivt för ett bra bemötande och en trygg arbetsmiljö fri från diskriminering. (läs mer här)

Skicka brev till företag!

Vill du göra mer? har du sett företag som säljer regnbågsprylar utan att på något sätt arbeta för hbtqi-personers rättigheter? Då kan du kopiera texten nedan och skicka den till företaget.

Kära företagare!

Jag såg allt att ni skyltade med regnbågsflaggan under Pride. Fint att ni står upp för allas lika värde, det är viktigt att ni företag tar ställning! 

Regnbågsflaggan och dess symbolik är allas och fri att använda. Men för att ni ska bli tagna på allvar så tycker jag att ni bara ska använda flaggan om ni också arbetar aktivt för ett bättre samhälle för hbtqi-personer – på riktigt. Pride är nämligen inte bara fest, vi är många som kämpar hårt för hbtqi-personers rättigheter och den frihet som regnbågsflaggan symboliserar. 

Därför undrar jag hur ni arbetar med hbtqi-frågor? Har ni ett systematiskt arbete internt? Utbildar ni er personal inom hbtqi-frågor? Eller gör ni kanske andra bra saker? Jag är nyfiken och vill gärna veta! 

Jag skriver för att jag delar RFSL:s vision om en jämlik värld där alla hbtqi-personers mänskliga rättigheter respekteras och ingen lämnas utanför. I över 70 år har RFSL kämpat för de rättigheter vi har idag, men det finns mycket kvar att göra. Tillsammans kan vi göra skillnad! 

RFSL:s utbildningsbolag kan hjälpa ert företag att skapa mer tyngd i ert hbtqi-arbete genom hbtqi-certifieringar, skräddarsydda utbildningar och konsulttjänster. 

RFSL har också en insamlingsstiftelse där gåvorna vi ger går till att säkra hbtqi-personers rättigheter i Sverige och världen. Det är ett utmärkt sätt att ta socialt ansvar! 

Du kan kontakta RFSL på nomorepinkwashing@rfsl.se. Och du – RFSL Utbildning har lovat att ge er 20 % på beställningen om ni hänvisar till mitt brev. Tänk vad mycket fint vi kan göra för varandra! 

Regnbågshälsningar,

nomorepinkwashing@rfsl.se 

#nomorepinkwashing