Vinnare HBTQI-kompetent barnmorska

Regnbågsfamiljer i väntanRFSLFoto: Foto: Tuggmotstånd

Efter tre år med projektet Regnbågsfamiljer i väntan är vi nu inne i att försöka summera alla fantastiska erfarenheter vi tar med oss från projektet. Det finns gott om goda förebilder för dig som vårdpersonal som vill öka din hbtqi-kompetens, ibland räcker det med att vända dig till en kollega. 

I början av hösten 2021 bad vi om att få in nomineringar på barnmorskor som varit goda exempel på god hbtqi-kompetens i mötet med regnbågsfamiljer i samband med graviditet och förlossning. Vi insåg snabbt att det fanns gott om barnmorskor som antingen betytt mycket för en enskild familj, men även barnmorskor vars dagliga arbete ständigt genomsyras av aktiv inkludering av och arbete för regnbågsfamiljer och deras rättigheter.

Vinnaren är….

Lotta Andreasson Edman, vårdutvecklare på Mama Mia Söder i Stockholm

Med motiveringen: 

Genom flera decenniers idogt arbete med att göra landets graviditetsvård mer inkluderande har Lotta varit tongivande i att sätta ribban för hur vi bör arbeta framåt. Lotta har gjort betydande insatser och stått upp för hbtqi-personer i vått och torrt, och är en de viktigaste barnmorskorna i arbetet för att forma framtidens graviditets- och förlossningsvård. 

Lotta har på ett utomordentligt och inkännande sätt fått patienter att känna sig sedda och trygga i mötet med sjukvården och på så sätt varit en exemplarisk förebild för sina barnmorskekollegor.

“Jag känner mig mycket hedrad över att ens ha blivit nominerad”, säger Lotta, och fortsätter med lite tips på hur du som barnmorska kan utvecklas; 

Våga titta på dig själv och upptäck och reflektera kring vad som är normalt för dig och vad du känner och tycker inför HBTQI och hur detta påverkar ditt möte med den som söker din vård.”

Grattis Lotta och tack för dina fina insatser!

Vi fick in så många fina nomineringar att vi valt att lyfta fram samtliga nominerade och låta dem lyfta hur de tänker om sitt arbete som barnmorska kring hbtqi-inkludering.

Fråga till de nominerade: 

Har du något tips utifrån hur du arbetar eller tänker kring mötet med hbtqi-personer, eller något inspirerande medskick du vill säga till dina barnmorskekollegor ute i landet? 

Camilla Särnholm, Min Barnmorska, Huddinge

Om jag skulle ge råd ang bemötande så är det väl framförallt att förstå vad mitt uppdrag är. Jag är barnmorska och troligen har jag en gravid framför mig och utifrån vissa medicinska fakta behöver jag förhålla mig för att kunna ge en bra och korrekt vård. Jag bör inte använda mig av personen som uppslagsverk i olika frågor som rör Hbtq frågor, det får jag ta reda på på annat vis om jag är nyfiken. Konkreta frågor ang ordval kan vara på sin plats och använda rätt pronomen. Sladdar en av vägen är det bara till att be om ursäkt. Ha lite koll på vem som äger frågan. Det spelar ingen roll vad jag tycker om olika familjekonstellationer mitt uppdrag är inte att tycka.

Mimansa Madheden, Södertälje sjukhus

Något jag kan skicka med: Om det är något du känner dig osäker på, krångla inte till det utan fråga! Var rak.

Nina Berglund, Barnmorsketeamet Göteborg

Att aldrig som vårdpersonal ställa nyfikna frågor om sådant som inte är relevant typ”vad kostar en donation”, “ fick ni välja ögonfärg”. Ingen regnbågsfamilj ska utbilda personal i frågor som rör detta och sin egen nyfikenhet kan man ta hand om hemma. Läs på, lyssna på podd kan man som vårdpersonal göra. Vad som helst. Alltid se den man vårdar som en blivande förälder som bär på samma oro och förväntan som vilken normativ ”hetero” som helst.

Louise Rabe, Mama Mia Malmö

Jag har, ända sedan jag började inom BMM, brunnit för att varenda person som kommer över vår tröskel ska känna sig sedd och bekräftad. Jag arbetar både som klinisk barnmorska och som chef och detta vill jag ska genomsyra alla våra möte. Alla ska känna att jag ser dem, att jag bara har tid för den person som är framför mig just nu. Detta gäller de som jag träffar under hela graviditeten men även korta ”hej”-möte såsom någon i väntrummet som inte ens ska till mig idag. För mig är detta självklart för alla personer men jag vurmar extra för alla personer som känner HBTQI+-tillhörighet och som ofta i vården inte blir sedd för den person de är, utan ofta annanstans blivit bemött på ett heteronormativt sätt. Hos mig och hos oss ska alla känna sig inte bara välkomna utan att just den personen är viktig för oss.

Anna Stenhammar, Min Barnmorska Huddinge

För mig är det väldigt viktigt att alla ska känna sig trygga och bli bra bemötta i sin vård.

Det jag skulle vilja skicka med till mina kollegor är att vi som vårdpersonal i mötet med hbtq-personer tex. vågar ställa frågan vilket pronomen de önskar tilltalas med och att vi även vågar be om ursäkt om det skulle bli fel och inte bara möta detta med tystnad. De flesta negativa upplevelser av möten i vården handlar, i det flesta fall, om okunskap. Vi personal måste bli bättre på att se varje individs olika behov och möta dessa så att alla känner sig inkluderade.

Camilla Öhman, Jönköping

Känns så roligt och det kan vara den finaste uppskattningen jag fått under mina 14 år som barnmorska. Kul att mitt bemötande och min yrkeskunnighet inom vårdkedjan från barnlöshet till bebis blivit uppskattat. Känns fint och tacksamt att man kunnat göra avtryck och betytt mycket för familjen som nominerat mig.

Har en delad tjänst på Familjecentral och Infertilitetsmottagning. Jag har förmånen att vara med från ansökan till att bli förälder och i många fall även följa paret eller den ensamstående kvinnan under graviditeten. Har gått HBTQ-utbildning vilket genererade i att egentliga självklarheter sågs över som att det inte står i broschyrer: ”Grattis ni ska bli mamma och pappa” och den gav grundläggande kunskaper vad de olika begreppen innebär. Kunskap är viktigt då jag inte tidigare hade reflekterat över när någon byter sitt juridiska kön dvs från kvinna till man och väljer ha kvar sin vagina vilket i sin tur betyder att Pelle Svensson kan komma för att ta ett cellprov. Så se över sina (även om man tror att man inte har det ;)) egna fördomar och kunskapsbrister är viktigt!!! Regnbågsflagga på rummet och ett bra bemötande till ALLA är en självklarhet.

Charlotte “Lotta” Janhager, Asylhälsan i Västmanland

Att bli nominerad till det här fina priset, för något jag brinner så för och som jag dessutom får möjlighet att ägna mej åt i mitt yrkesutövande – det känns fantastiskt!

Lika glad blir jag över att en kanske inte så synlig grupp i HBTQ-sammanhang blir uppmärksammad. Att vara asylsökande HBTQ-person är en oerhört stressfylld situation, där många vittnat om de risker och faror det innebär att bli utvisad. Att vara asylsökande, HBTQ-person OCH gravid skapar ytterligare stressfaktorer. Att vara asylsökande HBTQ-person som också är gravid betyder ofta att en känner oro inför hur ens asylansökan kommer att hanteras, utifrån fördomar. Det kan också finnas negativa attityder inom den egna gruppen.

Karin Wrangsell, Mama Mia Söder

Det känns såklart roligt att vara nominerad, det känns viktigt att göra ett bra arbete med hbtqi-personer eftersom vi är extra inriktade på det här på mottagningen.

Först och främst: Att som alltid ha ett öppet sinne, lyssna in, våga fråga viktiga frågor (men undvika de frågor som är av nyfikenhet). Också att tänka på att fråga hur stödet ser ut runtomkring – eftersom det finns en del som har föräldrar/familj/släkt som inte accepterar ens val av familjebildning.

Elisa Björkdotter Corubolo, Södersjukhuset i Stockholm 

Att bli nominerad känns underbart, det finns någon som har uppskattat mitt jobb, jobb som jag älskar och kämpar för varje dag.

Lyssna. Med öppet hjärta och inga fördomar. Du vet aldrig vem du har framför dig och det kanske inte är så viktigt: du har en person med en behov och du är där för den där personen och hens behov. Lyssna alltid: den som jag har lärt mig av familjerna är betydligt mer än alla böcker jag kan läsa.

Sara Karlsson, Tegs familjecentral i Umeå: 

Det känns jätteroligt att vara nominerad! Jag försöker göra ett bra jobb varje dag och det är ju den allra finaste bekräftelsen att någon också tycker att jag har gjort betydande insatser.

Dels försöker vi hålla diskussioner kring bemötande och arbetssätt levande i arbetsgruppen men jag försöker också hela tiden uppmärksamma mig själv på mina egna normer och förutfattade meningar. I själva mötet försöker jag bara vara så lyhörd som möjligt och försöker ständigt påminna mig själv om att inte anta saker utan ställa öppna frågor.