Hör mig.
RFSL och RFSL Ungdom frågade unga transpersoner och deras föräldrar om upplevelser av vård och rättigheter för unga transpersoner, eftersom vi vill berätta om hur det egentligen ligger till utifrån personer som faktiskt vet. Utifrån oss som detta är en del av vardagen för.
Lyssna på oss och ta del av en hisnande verklighet om hur lång tid det tar att få rätt vård och stöd.
Hör oss.
Hur förändrade könsutredning och behandling ditt liv?
Alla Sveriges utredningsteam har långa köer innan en person kan få börja en utredning. Utredningen i sig kan sedan ta upp till två år. Vill en person efter det ha behandlingar för att må bra kan väntetiderna för att få träffa en specialist vara ytterligare årslånga. All denna väntan skapar ett stort lidande.
– Hela livet hamnade på paus. Jag väntade med utbildning osv. tills “efter” då jag ville få en nystart som mitt riktiga jag. Så jag trampade vatten i flera år under väntan.
Anonym, 25 år, man (female to male transperson)
– För första gången så börjar jag känna igen personen i spegeln som mig själv. Och tycka om det jag ser.
Mikael, 20 år, man
– När det kändes som att jag var på väg mot det som skulle kunna vara ett riktigt liv och en framtid så kändes det väldigt bra. Utan det hade jag nog inte levt idag.
Anonym, 28 år, man
– Självmedicinering med testosteron har räddat mitt liv – min utredning har pågått i 2 år men jag har tvingats byta klinik så nu måste jag börja om.
Xavier, 20 år, transman
– Jag blev mer bekväm med min kropp och kunde börja leva mitt liv på riktigt. Innan var jag så smärtsamt medveten om min kropp att jag inte kunde slappna av och umgås med folk.
Eden 19 år, ickebinär
– Könsutredningen var det som höll mig vid liv och gav mig hopp om framtiden.
Felix, 26 år, transman.
– Könsutredningen och den vården som jag har fått har gjort livet värt att leva.
Eli, 24 år, transman
Hur upplevde du vården?
I Sverige måste du vara över 18 år för att få ändra ditt personnummer så att ditt juridiska kön överensstämmer med din könsidentitet. Du måste också ha genomgått en könsutredning och fått en diagnos. Dessutom måste du ansöka om att få ändra ditt juridiska kön hos Socialstyrelsens Rättsliga Råd. Det skapar problem för unga transpersoner att inte kunna få rätt kön på sitt ID-kort eller i sitt pass, eller ha rätt kön i sina betyg. Juridiskt kön är bara en siffra i folkbokföringen, det borde inte vara så svårt att ändra.
– Vården var ganska bra, förutom de långa väntetiderna. Det tog ett år från remissen skickades till att jag fick komma på första mötet. Jag vågade dock inte berätta att jag var bisexuell då vårdpersonalen ansåg att man bara kunde vara hetero som transperson.
Anonym, 19 år, transman
– Jag står i en kö på ett och ett halvt år för att ens få komma till utredningen.
Tue, 19 år, transperson.
– Extremt långsam och stressande.
Anonym, 20 år, kvinna
Hur hade det påverkat dig att ha möjlighet att ändra ditt juridiska kön innan 18 års ålder?
I Sverige måste du vara över 18 år för att få ändra ditt personnummer så att ditt juridiska kön överensstämmer med din könsidentitet. Du måste också ha genomgått en könsutredning och fått en diagnos. Dessutom måste du ansöka om att få ändra ditt juridiska kön hos Socialstyrelsens Rättsliga Råd. Det skapar problem för unga transpersoner att inte kunna få rätt kön på sitt ID-kort eller i sitt pass, eller ha rätt kön i sina betyg. Juridiskt kön är bara en siffra i folkbokföringen, det borde inte vara så svårt att ändra.
– Jag hade kunnat slippa en del ångest över att visa upp mitt id-kort och pass.
Love, 30 år, transman
– Jag hade mått mycket bättre psykiskt eftersom jag hade inte skulle oroa mig för varje gång jag går till posten, baren m.m. då jag alltid blir outad som transperson då jag ser ut som en man men på mitt id står något annat.
Xavier, 20 år, transman
Det hade varit väldigt skönt! Att vara trygg i att inte möta diskriminering när mitt juridiska kön inte matchade hur jag såg ut.
Nemo, 20 år, maskulint ickebinär
– Att slippa sitta och bli utfrågad av en tjänsteman (Rättsliga Rådet) som sedan ska ha överläggning med kollegorna – efter att utredning och allt redan är klart, hade uppskattats. Det finns tusen byråkratiska hinder man måste ta sig över.
Anonym, 25 år, man (female to male transperson)
– Det hade helt klart underlättat och tagit bort en hel del obekväma och onödiga situationer där jag behövt förklara mig för ibland helt okända personer. Det hade även varit lättare att inte ha alla gamla betyg med mera, med fel namn och personnummer, den listan blev bara längre ju mer jag fick vänta.
Anonym, 28 år, man
– Det hade varit väldigt skönt. Om föräldrars godkännande hade krävts hade jag inte kunnat byta det ändå, men att ha den möjligheten hade känts bra.
Anonym, 19 år, man
– Jag hade känt mig mer validerad och positivt bekräftad i min könsidentitet. Det hade även gjort saker otroligt mycket enklare, som att fixa bankkonto och id-handlingar utan att behöva krångla med att byta ut allt sådant längre fram.
Felix Michael, 26 år, transman
– Det hade betytt så mycket och gjort allting mycket lättare. Jag är 19 år nu och var tvungen att avvakta med ändrandet av juridiskt kön när jag var 18 år, på grund av att jag sökt till universitetet, eftersom det tar flera månader innan det går igenom och man registreras sen som en helt ny person. Jag ville inte riskera att bli av med platsen i kön till universitetet.
Anonym, 19 år, transman
Jag HATAR att visa leg. Flera gånger har jag varit tvungen att outa mig som transperson högt bland andra, då folk tror att det är fake eftersom det står K på det.
Anonym, 19 år, transman
– Förmodligen hade det gett mig mer mod att söka vård första början.
Samus, 27 år, transfeminin/lesbisk
När jag vid 18 års ålder behövde visa upp min legitimation oftare var det väldigt jobbigt och jag försökte alltid hålla för där det juridiska könet står. Jag var jätterädd när jag skulle iväg och resa själv för första gången och det stod kvinna i mitt pass men jag hade börjat få skägg. Jag kände även mig stoppad under mina sena tonår eftersom jag helst undvek att gå ut på krogen eller till andra ställen där jag behövde visa upp legitimationen. Hade det var enklare att ändra sitt juridiska kön hade jag nog vågat njuta mer av livet.
Eli, 24 år, transman
– Jag blev ifrågasatt när jag visade mina identitetshandlingar, eftersom folk i verkligheten tolkade mig som kvinna men tyckte att jag såg ut som en man på bilderna i passet och på id-kortet. Jag hade även problem när jag hade påbörjat hormonbehandlingen, då jag började läsas som man långt innan jag kunde ändra juridiskt kön. Det gjorde det bland annat besvärligt för mig att resa utomlands, vilket jag undvek tills jag fick nytt personnummer.
Levi, 18 år, man
Vad önskar du för ditt barn i framtiden?
Det finns många stöttande föräldrar till unga transpersoner. Att ha en stöttande förälder är superviktigt för barnets mående. Föräldrar som bekräftar sina barn och hjälper sina barn är guld värda. De flesta vill samma saker som alla föräldrar vill för sina barn: Att barnet ska få leva som hen vill och må bra.
– Att samhället blir mer tolerant och att allmänheten har mer kunskap kring de här frågorna.
Anonym, 52 år, mamma till ung transperson.
– Respekt och prioritering från vården.
Martin, pappa till ung transperson
– Att han blir lycklig.
Cecilia, 47 år, förälder till ung transpersonAtt hon ska må bra och tycka om sig själv. Att hon ska slippa oroa sig för hur andra ser på henne.
Anonym, 45 år, förälder till ung transperson
– Att allt ska bli bra och att han inte ska behöva vänta så länge på att få ”bli” den han är.
Anonym, 53 år, cis
– Att mitt barn får samma rättigheter som alla andra barn och får leva ett lyckligt liv utan fördomar och diskriminering.
Jennifer, 49 år, kvinna, mor till transbarn
– Att han har styrkan att möta samhället och att samhället blir mjukare.
Sofia, 43 år, kvinna
Hur förändrade vården ditt barns liv?
Föräldrar spelar en viktig roll i könsutredningen för unga transpersoner. De får vara med i processen och kan stötta sitt barn genom den.
Dagen då min son påbörjade könsutredningen blev han som en annan person och så mycket gladare och tillfreds med sig själv. Jag tycker att han får ett bra stöd från vården.
Anonym, 53 år, cis
– Utredningen tog lång tid och var mycket påfrestande för mitt barn att gå igenom. Mot slutet trodde vi flera gånger att vi åkte dit för ett avslutande möte, men när vi kom dit fick vi veta att de behövde utreda mer. Jag tycker hon har fått bra stöd från vården, även om utredningsprocessen var onödigt påfrestande.
Viola, 48 år, förälder till ung transperson