Regnbågsfamiljers dag, 6 maj

Den 6 maj uppmärksammar vi Regnbågsfamiljers dag. Vill du delta i firandet, eller kanske rentav arrangera ett eget firande? Här har vi samlat tips och idéer på hur Regnbågsfamiljers dag kan firas.

Varför firas Regnbågsfamiljernas dag?

Motsvarigheten till Regnbågsfamiljers dag firas på flera håll i världen för att synliggöra hbtqi-personers familjer. Internationellt kallas dagen International Family Equality Day, IFED.

Regnbågsfamiljers dag en viktig dag då vi belyser att familjer ser ut på en mängd olika sätt och hyllar alla de som kämpat för de rättigheter och möjligheter vi har idag kring att bilda och vara familj. Vi uppmärksammar också att det fortfarande finns mycket kvar att göra och kämpa för på området.

Hur kan en uppmärksamma dagen?

Delta i firandet genom att uppmärksamma dagen på det sätt som känns bäst och festligast för dig och din familj. Kanske anordnas något i närheten av där du bor, eller så vill du kanske själv arrangera något genom att dra ihop ett gäng regnbågsfamiljer och fira tillsammans. Kanske vill ni ses i en park för fika och lek, i badhuset, skogen eller besöka ett museum ihop? Grilla, manifestera, dra ihop en sagostund eller ett babydisco? Eller uppmärksamma dagen digitalt? Fira med barn, eller utan, beroende på hur familjen ser ut.

Var anordnas firanden?

Läs mer om vad som anordnas var den 6 maj 2023 på RFSL:s Facebooksida https://www.facebook.com/regnbagsdag

När vi frågade medlemmar i RFSL och personer som följer oss i sociala medier om tips på hur dagen kan firas fick vi många bra förslag. På frågan om bra platser att samlas på var svaren park eller lekpark, bibliotek, idrottshall, fritidsgård, lekland, familjecentral eller öppen förskola. För att underlätta för folk att hitta rätt var tipset att ha en samlingsskylt, regnbågsflagga eller banderoll.

Tips på saker att göra

Exempel på roliga aktiviteter att ha på en träff under regnbågsfamiljernas dag kan vara sagostund, sångstund, marionetteater, regnbågspyssel, hinderbana, 5-kamp, dansstopp eller disco, skogsutflykt, ansiktsmålning, grillning eller picknick, familje- eller barnyoga, tipspromenad, skattjakt eller någon sportaktivitet såsom fotboll, pingis, basket, volleyboll, parkour eller att skejta i en skatepark.

Skapa samhörighet

En utmaning när en samlas i en lokal eller på en plats som inte abonnerats och där det händer mycket annat, till exempel en lekpark eller ett bibliotek, kan vara att det är svårt att hålla ihop gänget. Även om en har en tydlig samlingsplats är det lätt att gänget sprids ut i lokalen eller på lekplatsen. Att börja med en gemensam picknick, sagostund eller liknande kan därför vara bra. Något som alla som kommit till träffen deltar i (så länge eventuella myrorna i brallan tillåter). Givetvis är det också bra att det är så tydligt som möjligt vem eller vilka som håller i träffen och att deltagare hälsas välkomna.

För att skapa ytterligare samhörighet, även om gruppen sedan sprids ut en aning finns det knep att ta till. Ett knep är att dela ut någon liten grej, ett klistermärke, en gnuggis, en mall för ansiktsmask att färglägga eller liknande. Att dela ut något till de barn som deltar i firandet kan göra det lite lättare att se vilka barn och vuxna som deltar i firandet.

Arrangeras flera aktiviteter parallellt under träffen kan det också vara kul att dela ut ett litet formulär och en penna till alla som deltar, där aktiviteterna listas och där en får kryssa i de aktiviter en deltar i. Till exempel en ruta för hinderbana, en för pyssel, en för ansiktsmålning och så vidare. Ett sådant formulär fyller flera funktioner. Om träffen hålls i till exempel en lekpark kan detta, utöver att ha en egen samlingsplats, skapa lite ytterligare samhörighet mellan deltagarna. Formuläret blir som en markör på att en deltar i träffen, vilket kan göra det lättare att hitta varandra på en plats eller i en lokal där mycket annat kanske pågår samtidigt. Formuläret gör också att det blir lättare att i efterhand få en bra uppfattning om exakt hur många som deltog i träffen även om alla inte kom och gick samtidigt.

För att få deltagarna att återvända till samlingsplatsen kan en till exempel uppmana folk att lämna in sitt formulär när ett visst antal rutor fyllts i (måste inte vara alla rutor, utan kanske endast 2-3 om man har fler än så, då alla kanske inte vill delta i alla aktiviteter). Att dela ut en liten present till alla som lämnar in formuläret ökar chansen att folk verkligen gör det. Ett klistermärke, suddgummi, gnuggis eller liknande räcker som sagt. Vill en göra utdelningen i form av en fiskdamm är ju det extra kul och brukar vara uppskattat. Att få folk att återvända till samlingsplatsen är extra värdefullt om träffen sker i en lekpark där deltagarna lätts sprids ut och därför kanske inte hinner prata och leka med varandra så mycket som en kanske önskat.

Inspirationen till denna metod är hämtad från Farsta bibliotek i Stockholm som använt liknande metod bland annat under en kulturfestival för barn.

Pysseltips

För er som vill ha lite pysselinspiration kommer här, i samarbete med Stina Löving från Loving Creative, tips på tre roliga pyssel.