Sex och lust under och efter graviditet

Bli och vara förälderSuzann Larsdotter, sexolog, socionom, terapeut & leg. hälso- och sjukvårdskurator

Texter om sex riktade till blivande och nyblivna föräldrar har ofta fått kritik för att vara normativa på olika sätt, eller rent av irrelevanta för hbtqi-personer. Det har vi nu ändrat på! Läs auktoriserade sexologen Suzann Larsdotters text, där hon med ett öppet och inkluderande språk berättar om sex under och efter graviditet, födande och barnaskaffande, riktad till både blivande föräldrar och småbarnsföräldrar.

Sex under graviditet

Är det nio månaders avhållsamhet som gäller eller är du kåtare än någonsin? Lust till sex under graviditet varierar otroligt mycket från person till person och handlar mycket om hur man mår för övrigt. Njut av det som du tycker är skönt och gör gott, oavsett om det är salta lakritsfiskar, sex eller onani.

Lust och graviditet

Den sexuella lusten kan förändras under graviditeten. På vilket sätt skiljer sig från person till person. Vissa blir mer kåta och graviditeten kan vara en tid där den sexuella relationen och den sexuella njutningen intensifieras. Andra kan känna mindre lust och förbereder sig för det kommande föräldraskapet. Detta gäller även eventuell(a) partner(s). Därför är det viktigt att försöka prata om sin lust och sex med sin(a) partner(s). Att ha sex och/eller hitta andra sätt att njuta tillsammans är en viktig faktor. Även om sexlusten inte är på topp finns ofta behov av närhet och intimitet, att känna sig älskad och uppskattad. Att kunna tala om förväntningar och önskemål runt sex är generellt viktigt för både sexlivet och relationen i stort. Genom att kunna sätta ord på vad som händer i både kropp och psyke underlättar också för att hitta bra kompromisser. Onani är alltid ett bra sätt att möta sina egna sexuella behov helt oberoende av partners.

I början kan hormonförändringar, trötthet och illamående minska sexlusten men det kan försvinna efter ett tag. I inledningen av graviditeten kan även illamående och doftkänslighet ställa till det. Den bästa perioden är för många den andra trimestern när blodtillströmningen till könsorganen ökar och det kan kännas som om slemhinnorna ständigt är lite svullna vilket också leder till ökad lubrikation och det kan kännas som om man ständigt har erektion. Eftersom kroppen förändras så är det viktigt att kommunicera med varandra om vad som känns bra och mindre bra även fysiskt. I slutet av graviditeten kan en stor mage vara i vägen och kännas otymplig men om alla inblandade har lust och vill ha sex är det bara att köra.

Hur kan man ha sex som gravid?

Vaginalt, oralt eller analt, smeksex, gnuggsex eller kinky praktiker, det mesta går att göra även under en graviditet. Många kan fortsätta att ha sex på samma sätt som tidigare. Några sexuella praktiker kanske inte fungerar lika bra och då kan man försöka utforska nya sätt att ha sex på. Det som känns bra för en själv och ens sexpartner(s) får vara vägledande.

Under en graviditet utan medicinska komplikationer är sexuella aktiviteter inte förknippat med en ökad risk för medicinska problem. I vissa få fall avråder barnmorska och läkare från att ha sex. Detta kan handla om att det finns blödningar utan orsak, vattnet har gått eller risk för förtidig förlossning.

Hur påverkas barnet i magen?

Vissa kan känna oro för att barnet i magen skulle ta skada av att man har sex men det ligger tryggt bakom en stark livmodervägg och är omgiven av fostervattnet med fosterhinnorna. Inuti slidan sitter en slempropp i livmodertappen som även skyddar barnet mot bakterier. Andra kan tycka att barnet/fostret är närvarande och kan uppfatta vad som händer men det är ingen fara, det är omöjligt för ett foster att veta vad föräldern håller på med. Foster känner ingen skillnad på om det skumpar för att du springer till bussen eller har sex.

Kan sex starta förlossningen?
Nej, om du är frisk och inte har några problem är det ingen fara. Ibland kan orgasmer skapa sammandragningar men de går över. Slemhinnorna i underlivet kan bli lite skörare och därmed kan blödningar lättare uppstå men ytliga blödningar från slemhinnan är inte farliga för barnet.

Sexleksaker
Det är inga problem att använda sexleksaker under graviditeten, både analt och vaginalt. Vibratorer, dildos eller att bli påsatt eller sätta på någon med strap-on går utmärkt så länge det känns bra för alla inblandade. Använd aldrig leksaker eller fingrar som varit i eller runt anus i slidan då detta kan leda till urinvägsinfektion. Viktigt med rengöring av leksaker innan och efter användning. Använd avsedda rengöringsmedel eller tvål och vatten. Silikonprylar utan el kan doppas i kokande vatten. 

Att vara gravid som man
Fler och fler killar och män väljer att bära och föda barn och blir därför allt mer socialt synliga. Detta är handlingar av ”empowerment”, och det går att hitta vägar förbi de hinder som tidigare har funnits för att göra egna reproduktiva val för transpersoner. Att som transman bli gravid kan i vissa avseenden innebära en påfrestning vilket gör att man måste ta hand om sig själv och se till att få det stöd som man behöver. Könsdysfori kan triggas genom kroppsliga förändringar och omgivningen kan felköna en som person. Nära relationer är därför viktiga i att se och bekräfta den man är inte minst i sexuella situationer. 

Självklart ska könsidentitet och föräldrastatus respekteras inom vården. Även i kliniska undersökningar kan man upplysa personalen om hur man vill att de benämner könsorgan eller om man önskar ett specifikt bemötande i något avseende.

Sex efter graviditet

Hur påverkar en förlossning sexlivet?
Förlossningar kan upplevas på så otroligt många olika sätt. En del kan uppleva den som något lustfyllt nästan som en orgasm medan andra tycker att det varit en svår eller plågsam upplevelse. Även partner(s) och/eller medföräldrar kan påverkas av förlossningen på olika sätt. När förlossningen blivit en svår upplevelse eller skapat olika former av mindre eller större skador är det oerhört viktigt att kunna få tala med någon inom vården om detta.

När kan man ha sex efter förlossningen?
Svaret är enkelt, när det känns bra är det bra. Hur snart efter förlossningen som det känns bra att ha sex är mycket olika. Om det känns bra är naturligtvis beroende på hur förlossningen har gått och eventuella skador som uppstått. Vissa känner lust och vill ha sex väldigt snart, medan andra föredrar att vänta. Tidigare fanns rådet att undvika omslutande sex de första sex veckorna efter förlossningen. Men det går bra att ha sex när man har lust efter förlossningen. Så länge man har avslag finns en ökad risk för infektion så rena fingrar och kondom på penis eller dildo.

Vid sexuell upphetsning kan också bröstmjölk spruta som en fontän ur brösten vilket kan vara bra att känna till.

Kroppens återhämtning tar olika lång tid. Låt det ta den tid som behövs, det finns ingen bestämd tid. Sex kan också upplevas som ett krav och en prestation liksom mycket annat i livet, och det kan därför vara skönt att också kunna låta bli. Närhet, ömhet och sensualitet kan många gånger ersätta sex. Det viktigaste är inte att ha sex så fort som möjligt utan att stärka relationens samhörighet och intimitet. En viktig orsak till att man blir nöjd i relationer är en god kommunikation och att visa varandra ömsesidig känslomässig bekräftelse på många sätt.

Vad händer med kropp och kön efter förlossning?

Könet kan kännas helt annorlunda, speciellt efter en förlossning. Då har vävnaden och musklerna sträcks ut. Vissa talar om en ”babiankänsla” där allt känns svullet, ömt och stort. Det är vanligt att man drabbas av någon mindre skada vid förlossningen men det är mindre vanligt med svårare skador. Efter 6-8 veckor brukar det ha stabiliserat sig och går tillbaka till det vanliga läget. Känner du dig orolig be om en gynundersökning med spegel och bli guidad runt av en barnmorska eller läkare för att förklara eventuella förändringar och ge utrymme till frågor. Vid amning så påverkas slemhinnorna och kan blir lite röda, irriterade och mer känsliga. Detta beror på ändrade östrogennivåer. Smörj, oljetvätta och ös på med glidmedel vid onani och sexuella praktiker som innebär beröring på könet.

Även andra delar av kroppen förändras efter en graviditet och det kan ta ett tag att acceptera de förändringar som ägt rum. Kroppen har en fantastisk förmåga till återhämtning men vissa spår lämnar ofta en graviditet. Bär det som en viktig livserfarenhet


Vad händer om man har olika behov av sex?
Under amning får den eller de som ammar stora behov av närhet tillgodosedda inte minst genom hormonet oxytocin och sexlusten kan minska. Då kan det vara viktigt att tillgodose andra behov av närhet och intimitet hos partner(s). 

Det mesta går också att lösa om man pratar med varandra. Ett vanligt problem är att partners går omkring och tror att de vet vad den andra tycker och vill utan att ha kommunicerat om det. Försök att formulera er runt vad ni önskar er var och en för sig och gå igenom detta tillsammans och för att se på vilket sätt ni kan möta varandras sexuella önskningar. Personen som fött barnet måste få avgöra när det känns bra med intim beröring. Alla inblandade har ett eget ansvar för lust och orgasm och kan aldrig kräva något från den andra.

Att vänta barn på andra sätt.

Att vänta barn genom värdgraviditet eller adoption gör ibland något med hur man ser sig själv som sexpartner. Den nya rollen som blivande förälder kan göra att den sexuella lusten minskar. Det kan också väcka funderingar och ibland till och med skam runt om det verkligen är tillåtet att vara kåt eller kinky som förälder. Du som förälder behöver aldrig känna skam för din lust utan njut och var tacksam för lusten – den är gynnsam för både dig och dina relationer. 

Att få barn påverkar ofta sexlusten och inte minst möjligheterna och orken till sex oavsett hur barnen blivit till.

Hur ska vi hinna och orka att knulla?
Det har många små småbarnsföräldrar frågat sig. Sanningen är att de ofta har sex i mindre utsträckning än andra och det är inte ett dugg konstigt. Under de första sex månaderna eller längre kan det råda ett fullständigt kaos. Den enorma tröttheten, en ny individ i sängen, amning, matning, blöjbyten, oro utgör inga direkt lusthöjande faktorer. Oavsett om man är ensam förälder eller om det finns fler gäller det att hitta ett sätt att organisera sitt sexliv i vardagen. Fundera och planera kring hur man kan få in sexualiteten i vardagen. Omförhandla vid behov. Att ha ett bra nätverk med andra viktiga vuxna som kan avlasta med barnet kan vara oerhört värdefullt.

Sök hjälp vid problem


Tyvärr är vården inte jämlik över landet. Det finns större möjligheter att hitta hbtqi+ specialiserad vård i större städer. Med det sagt så finns det även god kompetens på många andra håll det gäller bara att hitta guldkornen. Ett bra sätt är att nätverka med andra och höra sig för om tips på bra personer inom vården.

Sök hjälp om det uppstår problem med sexlivet. Det är normalt att känna sig lite öm flera månader efter förlossningen. Om du har ont eller det känns konstigt efter ett halvt år efter förlossningen så är det läge att söka hjälp och för undersökning. En gynekolog kan hjälpa dig med eventuell diagnostik och behandling.

Det är inte ovanligt att det kan bli påfrestningar i relationer vid en livsomställning som att bli gravid och få barn. Om man lever i ett par eller flersam relation kan det också uppstå bli slitningar mellan den som burit barnet och den/de andra. Att tala om sin upplevelser och prata om det är alltid en bra väg. Om ni inte kommer vidare på egen hand, prova att tala med barnmorskan på barnmorskemottagningen, de är vana vid dessa former av problem. Om det inte känns bra så kan ni också söka hjälp hos kommunens familjerådgivning som också har erfarenheter av sexuella problem i relationer. Kom ihåg att du alltid har rätt att efterfråga hbtqi+-kompetent personal. Det finns även privata terapeuter och sexologer och där kan man välja fritt den man har förtroende för men är inte finansierade via högkostnadsskydd vilket kan innebära en högre kostnad. 

* Vi har valt att använda vissa medicinska termer, som till exempel vaginal, för att texten ska bli tydlig. Vi är medvetna om att inte alla använder den termen kring sin egen kropp.