Tunnelbanan: En plats för KharkivPride

InternationelltRFSL

KharkivPride ägde rum den 17-25 september, 7 månader efter att den fullskaliga invasionen av Ukraina påbörjades. Trots stora utmaningar som luftattacker och ett osäkert säkerhetsläge kunde Prideveckan avslutas med en parad där över 30 personer deltog.

Foton i artikeln: Christina Pashkina

De senaste månaderna har Kharkiv varit utsatt för ständiga missilattacker. På grund av risken för luftangrepp ägde paraden rum i tunnelbanan. Tillsammans åkte aktivister, Pride-volontärer och invånare från Kharkiv genom tunnelbanans samtliga tre linjer för att synliggöra hbtqi-personer i Ukraina och stå upp för frihet, jämlikhet och mångfald. 

– Under de senaste sex månaderna har tunnelbanan gått från att vara ett transportmedel till att bli en tillflyktsort från kriget. En plats för konserter och workshops. Och nu är det också en plats för värdighet, en plats för KharkivPride, berättar Vira Chernygina, en av organisatörerna. 

Under veckan anordnade organisatörerna flera olika aktiviteter. Bland annat en manifestation för att hedra de som dött i kriget. En av dessa var Elvira Shchemur, som var en av KharkivPrides volontärer. I hbtqi-communityt har Elviras död har kommit att bli en symbol för alla de som har fallit offer till följd av den fullskaliga ryska invasionen. 

Rätten till samkönade äktenskap en viktig fråga under KharkivPride

En annan central aktivitet var en performance, “The Right to Marriage Equality”. En bil dekorerad i regnbågsfärgat bröllospstema turnerade runt på gatorna i Kharkiv. Enligt organisatörerna möttes bilen av glada hälsningar och tutningar. Målet med performancen var att uppmärksamma att Ukraina fortfarande inte har infört samkönade äktenskap. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lovat att tillsätta en utredning om möjligheten att införa samkönade äktenskap, men det är oklart när detta ska kunna ske eftersom det inte går att ändra i den ukrainska konstitutionen så länge som kriget pågår. 

Samkönade äktenskap är en viktig fråga just nu för hbtqi-rörelsen i Ukraina. Könsneutrala äktenskap skulle innebära att hbtqi-personer får tillgång till flera rättigheter som har blivit än mer angelägna på grund av kriget. Till exempel rätten att begrava sin partner ifall hen dör. En annan viktig fråga är rätten till vårdnad av barn till partners, ifall partnern befinner sig vid fronten, blir skadade eller i värsta fall dödade under kriget. 

Sphere NGO, som har organiserat KharkivPride, är en av RFSL:s partnerorganisationer i Ukraina. Om du vill stötta deras och andra ukrainska hbtqi-organisationers arbete kan du donera till RFSL:s insamling. Du hittar den här.