Kriget i Ukraina testade RFSL:s förmåga

RFSLFoto: Fulcrum UA

Insamlingsarbetet under 2022 till förmån för de hbtqi-personer i Ukraina som drabbats av kriget är den specifika RFSL-insamling som samlat in mest pengar någonsin. I Sverige och i Ukraina var det flera som under året arbetade med att stötta både de hbtqi-personer som behövde lämna landet och de som valde att stanna eller inte hade möjlighet att fly.

Den 24 februari inledde Ryssland sin fullskaliga invasion av Ukraina. RFSL, som i flera år har samarbetat med ukrainska hbtqi-organisationer, har hittills lyckats samla in över en och en halv miljon kronor till den ukrainska hbtqi-rörelsen. Pengar som bl.a. använts för att köpa in medicin och mat och erbjuda tryggare boenden för hbtqi-flyktingar.

– Insamlingen till Ukraina är vår mest framgångsrika någonsin. Vi nådde ut helt fantastiskt eftersom vi var väldigt snabba. Allt det här var möjligt på grund av vårt mångåriga arbete i landet och kontakten med våra partnerorganisationer, berättar Johnny F. Kroneld, som är ordförande i RFSL:s Insamlingsstiftelse.

I samband med den fullskaliga invasionen fick RFSL:s partnerorganisationer snabbt ställa om. Från att tidigare ha arbetat med att arrangera Pride-festivaler, organisera utbildningar och bedriva påverkansarbete fick organisationerna i stället leverera förnödenheter och hjälpa hbtqi-personer att fly. Flera organisationer drev även skyddade boenden specifikt för hbtqi-flyktingar. Som mest drev RFSL:s partnerorganisationer sju sådana boenden, varav sex i västra Ukraina och ett i Slovakien. (Bilden ovan är från ett av de två skyddade boenden som Fulcrum UA, en av RFSL:s partnerorganisationer i Ukraina, har drivit.)

– Vad som var häftigt med just Ukraina var det stora engagemanget. Från givarna, från RFSL:s personal som drev den här insamlingen och bidrog med sin expertis och från de ukrainska organisationerna som gjorde allt det här arbetet, säger Johnny.

Insamlingsstiftelsen RFSL har funnits sedan 2013 och arbetar med att samla in pengar till arbete för hbtqi-personers rättigheter i Sverige och i världen. Pengarna går till att stötta RFSL:s partnerorganisationer i Afrika, Asien och Östeuropa, men också till verksamhet i Sverige. Bland annat finansierar Insamlingsstiftelsen delar av RFSL:s verksamhet för asylsökande och nyanlända hbtqi-personer. Stiftelsen har även gett bidrag till andra organisationer, exempelvis till OII Sverige som arbetar för intersexpersoners rättigheter.

– Denna typ av medel är helt nödvändiga, eftersom de är mer flexibla än projektbidrag och innebär att vi kan gå in och stötta där det behövs. För hbtqi-organisationer är det viktigt att kunna ha den här typen av pengar. Det politiska läget kan ändras snabbt och vi kan inte förlita oss på att andra ska stötta oss, påpekar Johnny.

Runt om i världen fortsätter RFSL:s partnerorganisationer att arbeta för en värld där hbtqi-personers mänskliga rättigheter respekteras och ingen lämnas utanför. I Östafrika arbetar trans- och intersexnätverket EATHAN med att stötta medlemsorganisationer i länder som Uganda, Burundi och Tanzania, där situationen är mycket svår för hbtqi-personer. ILGA Asia har under det senaste året bland annat gjort en stor insats för att hjälpa hbtqi-personer som är på flykt från Afghanistan. Varje år tränar RFSL dessutom hbtqi-aktivister i påverkansarbete, så de kan använda sig av internationella forum som FN för att åstadkomma förändring.

 

Var med och stöd hbtqi-organisering i världen!
Vill du att RFSL ska fortsätta kunna ge stöd till hbtqi-organisering i Ukraina och i andra delar av världen? Bli månadsgivare här. Du kan också skänka en engångsgåva genom att swisha 123 900 40 86. Insamlingsstiftelsen har 90-konto via Svensk Insamlingskontroll och är medlem i Giva Sverige, så du kan vara säker på att pengarna går dit de ska.