Kom ut kom in
Nu stänger Sverige och Europa sina gränser. Det blir allt svårare att ta sig hit för människor som utsätts för trakasserier, hot och våld på grund av vem de älskar eller vem de är. De som väl lyckas ta sig till Sverige riskerar att utsättas för förföljelser på de boenden de placeras av Migrationsverket. Färre personer kommer erbjudas skydd med de nya regler som införs i sommar och de som erbjuds skydd erbjuds ett liv i osäkerhet där rätten att stanna i Sverige ska omprövas varje eller vartannat år.
Våra krav
-
- Ordna fler säkra och legala vägar in i EU
-
- Ge hbtq-flyktingar permanenta uppehållstillstånd
-
- Avskaffa Migrationsverkets orimliga krav på personer att bevisa sin sexuella läggning eller könsidentitet
-
- Sluta avvisa hbtq-flyktingar till så kallade säkra länder
-
- Undanta hbtq-flyktingar från dublinförordningen om de riskerar att skickas till länder som inte inte erkänner sexuell läggning eller könsidentitet som asylskäl
-
- Sverige ska följa barnkonventionen och förbjuda deportationer av barn
- Riv den nya inhumana lagen med tillfälliga uppehållstillstånd och minskad möjlighet till familjeåterförening
Den jag är
När jag kom ut blev jag bestraffad av mina föräldrar. Jag var 16 år gammal och fick uppleva att jag inte kunde komma ut. Istället försökte jag att att göra min familj nöjd genom att bli tillsammans med en kvinna som jag idag har två barn tillsammans med. Jag flydde Kenya då jag inte kan leva som hbtq-person där. Jag skulle bli bestraffad och dödad.
När jag kom till Sverige träffade jag två killar på tåget. Vi pratade och efter ett tag fick de mig att känna mig trygg så jag berättade att jag är gay. De berättade om RFSL som jag kontaktade. Nu känner jag att jag har mer självförtroende men jag kan fortfarande inte komma ut för min fru. Jag inte vet hur hon kommer att reagera och jag vill inte förlora rätten till mina barn.
Det är min rätt att bli behandlad jämlikt. Jag behöver vara fri att vara gay, att vara den jag är. Nu behöver jag få komma in.
Jag har sprungit från döden
När jag kom ut som transperson i Sverige kände jag att jag fick mycket stöd både psykologiskt och spirituellt, och jag fick utrymme att hitta mig själv. Det har gett mig mer självförtroende. I Tripoli finns det inget hbtq-community. Det är omöjligt att leva öppet som hbtq-person och jag skulle dödas omedelbart om det kom fram.
När jag kom till Sverige hade jag precis tagit mig genom en mycket farlig resa hit från Turkiet till Kos i Grekland. Jag åkte med en liten båt som rymde 45 personer men vi var 85 på båten för att de som ägde den ville tjäna mer pengar. Båten sjönk och vi var i vattnet i två timmar innan grekiska polisen hämtade oss. Efter det tog jag mig genom flera länder för att komma till Sverige, men hade många problem på vägen hit. Jag blev utsatt både av polisen och andra personer som reste för att jag är transperson.
Jag har sprungit från döden för att överleva och för att leva med respekt och värdighet som transperson. Nu behöver jag få komma in.
En blommande blomma
När jag kom ut hade jag redan kommit till Sverige. Min familj hade sina spekulationer tidigare men visste inte till 100 procent. I Uganda blev jag en gång tagen med min partner och jag blev arresterad och misshandlad.
Jag kom till Sverige med hjälp av visum från smugglare. Här är mitt liv inte längre hotat och jag känner trygg och självsäker. När jag kom hit bodde jag först på asylboende i Uppsala och åkte i bland till RFSL i Stockholm. Det var med RFSL jag först kände att jag kunde komma ut. På asylboendet var det tufft och jag fick råd av Migrationsverkets personal att inte vara öppen då de menade att de i så fall inte kunde hjälpa mig med ett tryggt boende. Nu när jag har kommit ut känner jag mig som en blommande blomma!
I Uganda anses jag vara en skam och är fördömd av både min familj och samhället, där finns det inte någon lag som skyddar hbtq-personer, tvärtom! I Sverige finns det lagar som skyddar mitt liv. Nu behöver jag få komma in.
Hjälp RFSL att stärka mänskliga rättigheter
Bli medlem
Ge en gåva
Stötta RFSL – Swisha valfritt belopp till 123 900 40 86
Läs mer om vad RFSL gör idag genom nätverket Newcomers och våra asyljurister.