Våldsam attack mot Pride och journalister i Tbilisi

RFSL

Den 5 juli utbröt våldsamheter i Georgiens huvudstad Tbilisi. En grupp högerextrema bröt sig in och slog sönder kontoret till Tbilisi Pride. Samtidigt har såväl aktivister som journalister attackerats och misshandlats. Den planerade Pridemarschen tvingades i slutändan att ställas in.

Trots att polis fanns på plats lyckades de inte skingra folkmassan och få stopp på våldsamheterna. Vidare hade landets premiärminister, Irakli Garibashvili, tidigare kallat Pridemarschen för “orimlig”, hävdat att den organiseras av “radikaloppositionen” samt argumenterat för att den borde stoppas.

Mot bakgrund av det svaga skyddet för hbtqi-rättigheter i landet samt oviljan bland myndigheterna att upprätthålla skyddet och säkerheten för hbtqi-personer beslutade organisatörerna till slut att ställa in marschen. Trots det fortsatte attackerna under hela dagen och mer än 50 journalister har skadats, vissa allvarligt, och flera förbipasserande har misshandlats. Bland annat blev en turist knivskuren i samband med våldsamheterna.

RFSL är mycket kritisk till att myndigheterna i Georgien misslyckats med att garantera säkerheten för deltagare och förbipasserande vid vad som skulle ha varit en fredlig och laglig Pridemarsch. Vi kräver att attackerna genast utreds.

Läs mer i vårt gemensamma uttalande med Eastern European Coalition for LGBT+ Equality här (på engelska): Attack on Tbilisi Pride and Journalists in Tbilisi, Georgia.