Ungern antar ännu en homo- och transfobisk lag – EU måste agera

RFSLFoto: Getty Images / Gergely Besenyei AFP

Under tisdagen den 15 juni godkände det ungerska parlamentet en lag som förbjuder spridning av material till minderåriga som bedöms främja homosexualitet. Lagen förbjuder bland annat hbtqi-personer att figurera i skolmaterial, reklam eller TV-program som riktar sig till barn under 18 år. RFSL är mycket oroad över konsekvenserna lagen kan få och uppmanar EU att vidta kraftfulla åtgärder.

Den nya lagstiftningen har redan väckt skarp kritik bland såväl den ungerska oppositionen som internationella människorättsorganisationer. I korta drag innebär lagen att det nu blir förbjudet att dela information som regeringen anser främja homosexualitet eller könsbekräftande vård till personer under 18 år.

Vidare innebär lagen att det inrättas ett register över aktörer som tillåts genomföra sexualupplysning i skolor. Det är uppenbart att hbtqi-organisationer inte kommer att accepteras på denna lista.

– Den här lagen kan få förödande konsekvenser för landets unga. Det är en uppenbar kränkning av deras rätt till information och utbildning samtidigt som det är ett hot mot hbtqi-personers yttrandefrihet, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.

Sedan coronapandemins början har det styrande partiet Fidesz, med Viktor Orbán i spetsen, intensifierat sina attacker mot landets hbtqi-personer och flera homofobiska lagar har antagits på kort tid. Bland annat har det blivit omöjligt att ändra juridiskt kön och samkönade par kan inte längre adoptera.

RFSL ser med stor oro på den senaste tidens utveckling i Ungern. Som EU-land har Ungern, genom EU:s hbtqi-jämställdhetsstrategi, åtagit sig att skydda grundläggande rättigheter samt säkerställa likabehandling och jämlikhet för alla. Man ska dessutom aktivt bekämpa diskriminering av hbtqi-personer.

– Om EU menar allvar med ambitionen att ligga i framkant för att säkerställa att hbtqi-personers rättigheter skyddas krävs nu både beslutsamhet och enighet. Vi uppmanar samtliga EU-länder att kräva att Ungern häver eller ändrar på sina homofobiska och transfobiska lagar samt respekterar hbtqi-personers rättigheter. Sverige bör ta en ledande roll i detta arbete, säger Deidre Palacios.