Sverige nu sämst i Norden på hbtqi-frågor
Sverige faller från plats sju till en delad elfteplats och är sämst i Norden på att ge hbtqi-personer lika rättigheter. Det framgår av ILGA Europas årliga Rainbow Map & Index som släpptes i mitten av maj.
Inför Internationella dagen mot homo-, trans- och bifobi den 17 maj släppte den europeiska hbtqi-paraplyorganisationen ILGA Europa sin årliga Rainbow Map & Index, som är en sammanställning över situationen för hbtqi-personers medborgerliga och mänskliga rättigheter i Europa och Centralasien. Sveriges ranking är i år en elfteplats, vilken vi delar med Grekland. Placeringen innebär ett tapp från föregående års sjundeplats. Jämfört med för två år sedan har Sverige fallit hela sex placeringar, från en fjärdeplats år 2022.
– Att Sverige halkar ner så många placeringar är tyvärr ett tydligt kvitto på det bakslag vi har sett de senaste åren. Det är en utveckling vi behöver vända och för det behövs politisk vilja och reformer, såsom ett förbud mot omvändelseförsök, säger RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala.
Sverige uppfyller 64 procent av de kriterier ILGA Europa ställt upp och är tydligt sämst i Norden. Näst sämst bland de skandinaviska länderna är Norge med 70 procent, medan Island, som intar andraplatsen i ILGA:s ranking, placerar sig bäst med 83 procent. Att Sverige tappar beror bland annat på att Sveriges nationella hbtqi-handlingsplan löpte ut 2023 och inte har förnyats och att andra länder, som Tyskland, har gått om Sverige. Sverige ligger nu jämsides med Grekland, som sedan förra året gått upp i ranking efter att ha infört samkönade äktenskap och förbättrat sin diskrimineringslagstiftning under 2023.
I kartläggningen, som omfattar 49 länder, rankas Malta återigen högst med 88 procent, följt av Island på 83 procent och Belgien på 78 procent. Sämst placerar sig Ryssland och Azerbajdzjan på 2 procent och Turkiet på 5 procent.