Skydda aktivister i Ukraina!

RFSLFoto: Insight

RFSL vädjar till de ukrainska myndigheterna att skydda den grundläggande rättigheten till fredliga sammankomster och att säkerställa skyddandet av fredliga demonstranter. Detta efter att en 8:e mars-demonstration för kvinnors rättigheter i Kiev attackerats av 200 radikalister från ultra-högern, utrustade med pålar och tårgas. Vidare måste alla anklagelser mot Olena Shevchenko, en av demonstrationens organisatörer, läggas ner omedelbart i den rättegång som blivit påföljden. 

Sju personer skadades under attacken.  En hatkampanj, ledd av en grupp från ultra-högern, National Druzhina, med Shevchenko, som är ordförande i RFSL:s partnerorganisation Insight, som måltavla, har även startats i sociala media. Gruppen har vädjat till sina följare att fokusera på Shevchenko och anmäla henne för ”överträdelse av genomförandet av fredliga sammankomster”.

– Just när vi hade avslutat vår offentliga demonstration kom polisen fram till mig eftersom jag var huvudarrangör för manifestationen och bad mig följa med dem för att lämna ett administrativt protokoll under paragraf 185-1 ”överträdelse av genomförandet av fredliga sammankomster”, säger Olena Shevchenko.

– Polisen sa att några hade kontaktat dem angående en banderoll som fanns med vid manifestationen, som de såg som en skymf mot statliga symboler.

Banderollen föreställde en teckning av en kvinna som möter olika förtryck: våld i hemmet, trafficking, religiös radikalism och radikalism från ultra-högern. De symboler som representerade dessa handlingar var en galge, ett mynt, ett rep, ett kors och en symbol för National Druzhina, en välorganiserad ultrahögergrupp i Ukraina. Det sistnämnda liknar Ukrainas vapensköld.

– Banderollen togs brutalt bort av polisen under manifestationen. Jag såg inte banderollen under manifestationen, men jag är emot censur och såg inget som kränkte statens symboler, för det här var ingen statssymbol,  säger Shevchenko.

Olena Shevchenko kallades till rätten den 12 mars, dit en grupp hotfulla radikaler från ultrahögern också tagit sig. Domaren rådde henne att inte lämna byggnaden av säkerhetsskäl och polisen skyddade inte gruppen.

– RFSL vädjar till de ukrainska myndigheterna att göra sitt yttersta för att säkerställa skyddandet av Olena Shevchenko och andra som deltog i demonstrationen, och att anklagelserna mot henne läggs ner. Vi står i solidaritet med våra kollegor i Ukraina och följer utvecklingen noga, säger Magnus Kolsjö, tf förbundsordförande i RFSL

Shevchenko ska infinna sig i rätten för en andra gång den 15 mars.

Insight är en feministisk organisation för hbtqi personers rättigheter i Ukraina med fokus på rättigheter och livsvillkor för lesbiska- och bisexuella kvinnor och trans-, queer- och intersexpersoner.