Polisen prioriterar nazister över hbtq-personer

RFSL

Almedalsveckans arrangörer har beslutat att inte hyra ut mark till Nordiska motståndsrörelsen i år, till skillnad från 2017. Trots det kommer nazistiska grupper att vara på plats under veckan. De har sedan tidigare godkänt för att hålla torgmöten torsdag-fredag. Nu har de fått ytterligare tillstånd att samlas på det torg som ligger i direkt anslutning till RFSL:s lokaler. Tillståndet gäller dagtid tisdag-fredag, RFSL:s seminarieprogram genomförs under onsdagen.

– Polisens beslut är en katastrof för vårt demokratiska samhälle. Både som privatpersoner och som rörelse är vi direkt hotade av nazistiska och rasistiska krafter. Att de ges polisskydd för att stå utanför vår dörr och hota oss, är på en helt ny nivå än vad vi sett tidigare, säger Sandra Ehne, förbundsordförande RFSL.

RFSL har överklagat Polisens beslut. Överklagan togs emot måndag morgon och ska nu behandlas av Förvaltningsrätten. Om nazister tillåts stå utanför RFSL:s lokaler utgör det ett direkt hot mot hbtq-personers och andra aktivisters rätt att mötas, samtala och debattera.

– RFSL Ungdom valde omgående att ställa in vår närvaro helt. Vi visste att NMR skulle vara på plats under veckan, och var redo för det, men kan inte kompromissa så här mycket med vår säkerhet. Som unga och normbrytande kan vi inte acceptera att polisen prioriterar nazisters närvaro över vår, säger Frank Berglund, förbundsordförande RFSL Ungdom.

RFSL väljer aktivt att inte ställa in sitt program utan är fortsatt på plats i Almedalen.

– Vi uppmuntrar alla att komma på våra programpunkter och tillsammans med oss visa att vi är fler som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Sandra Ehne.

Detta är inte en isolerad händelse. Under 2017 anmäldes 50 incidenter där nazister och rasister på något sätt attackerade hbtq-sammankomster runt om i landet.

 

Mer information

RFSL:s seminarieprogram under Almedalen.

Mångfaldsparaden avgår på torsdag klockan 14:30, med start på Paviljongsplan.

 

Kontakt

Sandra Ehne, 070 270 15 25, sandra.ehne@rfsl.se

Frank Berglund, 0707 664 664, frank.berglund@rfslungdom.se