Dokumentären ”Stockholm, 1982” nu tillgänglig för alla

RFSL

Det har nu gått ett år sedan RFSL och RFSL Ungdom släppte dokumentären Stockholm, 1982, som skilldrar hur det var att komma ut som bög under hivepidemin i Sverige. Sedan dess har den visats på bland annat Tempo dokumentärsfilmsfestival och Uppsala kortfilmsfestival. Nu, från den 1 december (World Aids Day), finns dokumentären tillgänglig för alla på YouTube.

Dokumentären ”Stockholm, 1982”, regisserad av Palmer Lydebrant,  är nu ute!

– I min generation finns det en kollektiv sorg vi bär på som jag tycker det är så viktigt att vi förmedlar till unga människor. För om du inte kan din historia, vet du inte heller vart du är på väg, säger Steve Sjöquist, som medverkar i filmen.

Steve har levt med hiv i 35 år och var den första i Sverige att få det som då kallades bromsmedicin.

Genom dokumentären vill RFSL och RFSL Ungdom ge en insyn i hur livet och kampen sett ut för homosexuella i Sverige, och hur det fortfarande kan se ut att bli diagnostiserad med hiv.

– Att leva med hiv är fortfarande kopplat till stigma. Fördomar och felaktig information sprids än idag och därför är det så viktigt att vi fortsätter att prata om hiv. RFSL vill bland annat avskaffa informationsplikten för personer som lever med hiv, då den bidrar till att öka stigmat och ger försämrad livskvalitet för hivpositiva, säger Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande för RFSL.

När hiv kom till Sverige under 1980-talet spreds bilder av aidssjuka homosexuella män i media. Skrämselpropagandan var utbredd och den bild som visades utgick sällan från fakta. Det ledde till ett hårt klimat för de som inte var heterosexuella, och byggde ett stigma kring hiv. Men, att vara en man som hade sex med män var såklart så mycket mer. Filmen vill ge en bild av hur det under denna period kunde vara att vara ung och kåt och komma ut som bög.