Angeläget med kraftfulla insatser för transpersoners hälsa

RFSL

RFSL har släppt rapporten "In society I don't exist, so it's impossible to be who I am - Trans people's health and experience of health care In Sweden". Rapporten visar att transpersoner överlag mår sämre än den generella befolkningen och att ickebinära transpersoner mår sämre jämfört med transpersoner med andra könsidentiteter.

Ickebinära transpersoner, det vill säga personer som inte definierar sig enligt någon av könskategorierna kvinna eller man, mår sämre än andra transpersoner visar rapporten, som bygger på enkätstudie där 472 svenska transpersoner har svarat på frågor om sin hälsa och sina erfarenheter av vården. 85 % av de ickebinära berättar om att de blir felkönade nästan jämt och enbart 3,5 % känner att de helt och fullt kan leva i enlighet med sin könsidentitet. Resultaten visar att både felkönande och att inte kunna leva i enlighet med sin könsidentitet korrelerar med sämre hälsa.

– Att ickebinära personer mår så pass mycket sämre än andra transpersoner i studien var något av en överraskning för oss. Men det är inte konstigt att man mår dåligt om man är helt osynliggjord i samhället, får dåligt bemötande i vården och upplever att ens könsidentitet ständigt är ifrågasatt, säger Carolina Orre, sakkunnig i hälsofrågor på RFSL och som har skrivit rapporten.

23 % av de som svarat på enkäten berättar att de har känt sig diskriminerade inom hälso- och sjukvården under det senaste året på grund av sin transidentitet. 62 % säger att de har skjutit upp att söka upp vård på grund av rädsla för dåligt bemötande.

– Det är uppenbart att stora förbättringar krävs, för alla transpersoners hälsa och för ickebinäras hälsa i synnerhet, säger Emelie Mire Åsell som är transpolitisk talesperson för RFSL.

Bland de insatser RFSL efterlyser finns införande av ett könsneutralt juridiskt kön för att även ickebinära ska bli erkända inför lagen och kraftfulla kunskapshöjande insatser inom vården och bland allmänheten om ickebinära könsidentiteter.

Så många som 9,7 % av alla som svarat på enkäten uppger att de har försökt ta sitt liv under det senaste året och 54 % berättar att de under det senaste året har haft allvarliga funderingar på att ta sitt eget liv.

– Det är livsviktigt att barn- och ungdomspsykiatrin och övrig psykiatri får kunskaper om transpersoners livsvillkor. En ska inte behöva oroa sig för dåligt bemötande när en söker hjälp för livshotande tillstånd såsom självmordsbenägenhet, säger Emelie Mire Åsell.

Rapporten ”In society I don’t exist, so it’s impossible to be who I am” – Trans peoples health and experience of health care In Sweden är en längre version av kapitlet om Sverige i Transgender Europes nyligen publicerade rapport Over diagnosed but under served.