Manifestation i solidaritet med Orlando

RFSLFoto: Pavel och Mathilda Piehl

I Stockholm manifesterade idag minst 2000 personer i solidaritet med Orlando. Manifestationen arrangerades av RFSL, på initiativ av medlemsgruppen Dharma & Martia.

På Sergels torg tändes ljus för offren och regnbågsflaggor vajade mot himlen. RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård inledde manifestationen med en uppmaning om att stå tillsammans.

– Vi står tillsammans med muslimska hbtq-personer, med de som bott länge i landet och med de som precis kommit hit, vi står tillsammans med generationen som före oss arbetat hårt för de rättigheter vi har idag. Känn kraften i närvaron ni alla visar och påminn er om den när det är tungt.

RFSL och Stefan Löven

På talarlistan stod även statsminister Stefan Löfven.

– Om din frihet beskärs är det allas vårt ansvar att försvara den. Hatbrott och attacker måste i verkligheten bli lika omöjliga som de känns i våra hjärtan. Till alla er som känner rädsla inför hatet och våldet, ni står inte ensamma. Vi stärker nu insatserna mot hatbrott och vi ger ökade resurser till hbtq-organisationer.

USA:s bidträdande ambassadör Robert Gilchrist fanns också på plats och tackade alla som samlats, han hälsade att det betydde mycket för det amerikanska folket och för alla de som drabbats personligen av händelserna i Orlando.

Manifestation

Efter talen läste aktivisterna Samuel Girma, Nadia Zabehi och RFSL:s styrelseledamot Deidre Palacios dikter som fick hjärtan att brista och händer att flätas samman.

Manifestationen avslutades med att artisten och RFSL Stockholms ordförande Andrés Esteche sjöng en känslosam sång på spanska som fick många tårar att trilla.

IMG_2522 IMG_2596 Manifestation IMG_2546 IMG_2536 IMG_2496 IMG_2192 IMG_2188 IMG_2176 IMG_2164 IMG_2149 IMG_2142 IMG_2141 IMG_2136 IMG_2114 RFSL och Stefan Löven Manifestaion