Feministisk utrikespolitik i fokus

RFSLFoto: Senka Juzbasic

Tillsammans med CONCORD Sveriges Jämställdhetsarbetsgrupp har RFSL har varit med och skrivit rapporten ”Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?”. Rapporten diskuterades under måndagen den 7 mars på ett riksdagsseminarium där bland andra utrikesminister Margot Wallström deltog.

När den svenska regeringen hösten 2014 presenterade sin utrikespolitik blev Sverige först i världen med ambitionen att bedriva en utrikespolitik som ska ”nå resultat som stärker alla kvinnors och flickors rättigheter, repre­sentation och resurser”.

Rapporten bygger på en granskning av Sveriges feministiska utrikespolitik och går igenom vilka konsekvenser politiska förslag och beslut inom utrikespolitiken får för kvinnors, flickors och hbtqi-personers rättigheter.

Sveriges feministiska regering rekommenderas i rapporten bland annat att:

  • Vara en stark och tydlig röst för hbtqi-personers rättigheter i internationella fora på global, regional och nationell nivå samt bidra med riktat och integrerat stöd till området inom ramen för arbetet med jämställdhet, SRHR samt andra relevanta områden.
  • Öka hbtqi-personers och kvinnors möjlighet till asylstatus och skydd genom att stärka Migrationsverkets och europeiska motsvarigheters kunskap om och respekt för hbtqi-relaterade och genusrelaterade skyddsskäl.

I rapporten lyfts att det finns flera tydliga målkonflikter mellan regeringens agerande och målsättningarna för den feministiska utrikespolitiken, bland annat inom området vapenexport och handelspolitik, samt hur avräkningarna på biståndet får allvarliga konsekvenser för redan utsatta grupper.

På bilden fr.v. riksdagsledamöterna Pyry Niemi (S), Pernilla Stålhammar (MP), Birgitta Ohlsson (FP), Sofia Arkelsten (M) och Rossana Dinamarca (V).

Läs hela rapporten:

Hur feministisk är svensk utrikespolitik? (pdf, 3,8 mb, nytt fönster)