Ny kartläggning: Sverige bland de med sämst vård för transpersoner i Europa

RFSL

I en ny kartläggning som släpptes under veckan av organisationen Transgender Europe (TGEU) får den svenska vården för transpersoner bottenbetyg. I rankingen hamnar Sverige på samma plats som Polen, ett av EU:s sämsta länder när det kommer till hbtqi-rättigheter. 

De långa köerna är en av faktorerna som drar ner Sveriges poäng. Idag är köerna mellan 1-3 år för första besöket. Endast Irland och Nederländerna har längre kötider. i TGEU:s poängsättning får Sverige också sämre betyg på grund av olika regler som försvårar tillgången till könsbekräftande vård, till exempel åldersgränser och krav på diagnos. Det enda område där Sverige får högre betyg gäller vilka typer av könsbekräftande vård som är offentligt finansierad. I de flesta andra länder ingår färre typer av könsbekräftande behandlingar i den offentliga vården, eller inga alls. Könsbekräftande behandling kan vara alltifrån röstträning hos logoped till hormonbehandling och kirurgi.

RFSL har länge uppmärksammat de långa köerna till den könsbekräftande vården och de negativa effekterna det har för transpersoner. Vi är kritiska till att mer inte har gjorts för att förbättra tillgången till vård för transpersoner.

– Den här kartläggningen visar på vad vi har försökt belysa länge. Vården för transpersoner i Sverige måste förbättras och köerna måste kortas drastiskt, säger RFSL:s sakkunnige inom transfrågor, Mire Åsell.

Under Stockholm Pride lovade Ebba Busch att köerna till den könsbekräftande vården skulle kapas. Nu är det upp till den nya regeringen att agera så vi får en värdig och jämlik vård för alla, även för transpersoner.

Här hittar du TGEU:s kartläggning

Länk till karta med rakningen.