RFSL riktar stark kritik mot förslag om att inte förbjuda omvändelseförsök
Regeringens utredare förordar inte ett särskild förbud mot omvändelseförsök. Det står klart när den utredning som bl.a. haft till uppgift att överväga kriminalisering av omvändelseförsök nu presenterats.
– Omvändelseförsök kan leda till såväl fysiska som psykiska skador. Vi vill se ett särskilt förbud mot detta och är därför mycket kritiska till utredarens slutsats, säger Peter Sidlund Ponkala, tf förbundsordförande för RFSL.
Att utsättas för påtryckningar att ändra eller dölja sin sexuella läggning, sin könsidentitet eller sina könsuttryck är något som många hbtq-personer drabbas av. En rapport från MUCF från 2022 visar att så många som 18 procent av unga hbtq-personer någon gång utsatts för detta.
Konkret kan det handla om att en person utsätts för:
• upprepade krav, förenade med hot om till exempel uteslutnig ur en gemenskap, på att förändra sin sexuella läggning, sin könsidentitet och/eller sina könuttryck
• omvändelseterapi, en av de grövsta formerna av omvändelseförsök som FN har likställt med tortyr, eller medicinering för att ändra den sexuella läggningen eller könsidentiteten
• religiös förbön eller besök hos en religiös ledare
• en uppfostringsresa
Flera av de handlingar som kan utgöra ett omvändelseförsök, som misshandel, olaga hot och olaga frihetsberövande, är redan straffbara. Andra, som att utsätta någon för omvändelseterapi eller religiös förbön, är inte det. Utredningen menar dock att de handlingar som inte redan är straffbara inte är ”tillräckligt allvarliga för att motivera kriminalisering”. Utredningen skriver: ”De former av påverkan i omvändelsesyfte som inte når upp till kravet att vara ägnade att kränka någons frid på ett kännbart sätt kan inte heller anses tillräckligt allvarliga för att motivera en kriminalisering.” Utredningen har alltså i princip kommit fram till att man menar att hbtq-personer även fortsatt ska behöva tåla att utsättas för en rad olika former av omvändelseförsök utan att de handlingarna ska motverkas av samhället genom att vara straffbara.
– Att bli utsatt för ett omvändelseförsök som hbtq-person innebär för många ett stort lidande. FN har likställt omvändelseterapi, en av de grövsta formerna av omvändelseförsök, med tortyr och betraktar det som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi är självklart mycket besvikna över att utredningen landat i att inte föreslå att omvändelseförsök ska bli ett brott i sig, säger Peter Sidlund Ponkala, tf förbundsordförande RFSL.
– Vi har rätt till våra kroppar och identiteter. Vuxenvärlden sviker oss unga hbtq-personer när utredningen nu föreslår att det fortsatt ska vara lagligt att utsätta oss för omvändelseförsök. Detta är ett enormt svek mot de unga hbtq-personer som idag sviks av vuxenvärlden genom att inte accepteras, säger Elias Fjellander, ordförande RFSL Ungdom.
RFSL uppmanar nu regeringen att ändå gå vidare med att kriminalisera omvändelseförsök och att därmed inte svika det löfte som gavs i regeringsförklaringen 2022 om att försök till omvändelse som sker under hot eller tvång behöver förbjudas.