Mpox i Sverige
Mpox är ett virus som delas upp i två typer; klad I och klad II. Ca 300 personer i Sverige har drabbats av mpox klad II, vilket främst drabbat män som har sex med män. I augusti 2024 har en person fått mpox klad I i Sverige.
Uppdaterad 16 augusti 2024
Vad är mpox och hur sprids det?
Mpox är ett virus som kan spridas från djur till människa och mellan människor. Mpox överförs främst vid nära fysisk kontakt, som sexuell kontakt eller annan nära hudkontakt. Troligen sker spridningen via kroppsvätskor och vätska från blåsor.
Viruset delas upp i två typer; klad I och klad II. Just nu i augusti 2024 pågår ett utbrott av klad I-varianten i flera afrikanska länder, framförallt i Demokratiska republiken Kongo. Det är en allvarligare variant av viruset.
Klad II-varianten har tidigare spridits globalt, främst bland män som har sex med män (msm). Under perioden april – juni 2024 bekräftades flera nya fall i Sverige, där spridningen skett i Sverige via sexuell kontakt. Msm är den grupp som främst berörts.
Vilka är symtomen?
Vanliga symtom på mpox är hudutslag med blåsor och sår på könsorgan, analt, i ansiktet och runt munnen eller på andra delar av kroppen. Andra vanliga symtom är feber, huvud- och muskelvärk samt svullna lymfkörtlar.
Inkubationstiden för mpox, det vill säga tiden från att viruset kommer in i kroppen tills du upplever symtom, är vanligtvis 6-13 dagar men kan variera mellan 5-21 dagar.
Hur vanligt är det?
När det gäller mpox klad I har i dagsläget enbart ett fall bekräftats i Sverige.
Sedan utbrottet av mpox klad II år 2022 har totalt 299 fall bekräftats i Sverige. Det gäller huvudsakligen män i åldersgruppen 30-39 år. Flest fall har rapporterats från Region Stockholm, Västra Götaland och Skåne.
Hur farligt är det?
Sjukdomen läker ofta av sig själv inom två till fyra veckor. Av de fall som bekräftats hittills är det väldigt få som blivit allvarligt sjuka. Det har förekommit fall då personer behövt ligga inne på sjukhus, då man haft svårt att äta på grund av smärtsamma blåsor i munnen. Klad I är en allvarligare variant av mpox än klad II.
Vad bör jag göra?
- Var uppmärksam på eventuella symtom, även om du är vaccinerad
- Om du haft nya sexuella kontakter de senaste veckorna och upplever symtom bör du kontakta 1177 eller närmaste mottagning för sexuell hälsa för rådgivning och testning.
- Vid symptom, undvik sexuella kontakter med andra tills du fått provsvar från vården
- Undvik nära fysisk kontakt, inklusive sexuell kontakt, med personer som bär på viruset
- Sedan utbrottet av mpox klad II rekommenderas män som har sex med män med ökad risk för mpox att vaccinera sig: kontakta din närmsta STI-mottagning för mer information
Vaccination
Efter utbrottet av mpox klad II har bland annat män som har sex med män med många sexuella kontakter rekommenderats vaccination. Exakt hur vaccineringen går till skiljer sig åt mellan olika regioner. Om du är intresserad av att få vaccin, kontakta infektions-/STI-mottagningen där du bor för att få reda på vad som gäller i just din region.
Länkar
Folkhälsomyndigheten: Mpox (Centrala och södra Afrika 2024–)
Folkhälsomyndigheten: Mpox (Sverige april–juni 2024)
Folkhälsomyndigheten: Mpox (Internationellt maj 2022–maj 2023)
Folkhälsomyndigheten: Vaccination mot mpox
Sexperterna: Finn Filén, överläkare på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm svarar på frågor om mpox (intervju i samband med utbrottet av mpox klad II)
QX: Finn Filén om nya mpox Klad 1: ”Denna gång är det inte bara en fråga för HBTQ-communityt”