World Aids Day

Hälsa, sex och hivRFSL

World Aids Day, eller Världsaidsdagen, markeras 1 december varje år. Dagen är till för att minnas alla som gått bort i aids men också uppmärksamma och motverka det stigma som fortsätter orsaka psykisk ohälsa för personer som lever med hiv.

Inför World Aids Day 2022 har RFSL tillsammans med RFSL Ungdom tagit fram en dokumentärfilm för att uppmärksamma att det i år är 40 år sedan den första aidsdiagnosen ställdes i Sverige. Hur var det egentligen att komma ut som bög under den tiden?

I dokumentärfilmen Stockholm, 1982 medverkar bland annat Steve Sjöquist, som har levt med hiv i 35 år och var den första i Sverige att få det som då kallades bromsmedicin. 

– I min generation finns det en kollektiv sorg vi bär på som jag tycker det är så viktigt att vi förmedlar till unga människor. För om du inte kan din historia, vet du inte heller vart du är på väg, säger Steve Sjöquist. 

1979 ockuperades Socialstyrelsens trappa och sjukdomsstämpeln för homosexualitet togs bort. Men, den homosexuella frigörelsen kom av sig bara några år senare då hiv kom till Sverige. Under 80- och 90-talet spreds bilder av aidssjuka homosexuella män i media. Skrämselpropagandan var utbredd och den bild som visades utgick sällan från fakta. Det ledde till ett hårt klimat för de som inte var heterosexuella, och byggde ett stigma kring hiv.

Men, att vara en man som hade sex med män var så mycket mer. Hur var det egentligen att vara ung och kåt och komma ut som bög under den här tiden? Det skildras i den dokumentär som RFSL och RFSL Ungdom släpper i samband med World Aids Day.

Genom dokumentären vill RFSL och RFSL Ungdom ge en insyn i hur livet och kampen sett ut för homosexuella i Sverige. Viktiga målgrupper vi vill nå är unga män och transpersoner som har sex med män, och som föddes efter det att hiv kom.

Om RFSL:s arbete med hivprevention

RFSL har arbetat aktivt med hivprevention sedan 80-talet och ser idag att en viktig del i arbetet fortfarande är att sprida grundläggande information om viruset för att motverka fördomar. Mycket har hänt sedan 1982. Idag är en hivdiagnos i Sverige inte en dödsdom och en behandlad hiv gör att risken för överföring av viruset är obefintlig. Vi har också tillgång till läkemedel som kan tas i förebyggande syfte för att minska risken för överföring. 

Stockholm 1982 finns inom kort att se på RFSL:s Youtube-kanal.