Könssjukdomar


Att få en könssjukdom är inget märkvärdigt egentligen, många av dem överförs lätt vid olika typer av sex, oavsett hur man gjort för att försöka skydda sig. Det är bra att praktisera så säkert sex som det går för att minimera risken att könssjukdomar överförs, men det är också viktigt att testa sig då och då, eftersom vissa könssjukdomar överförs lättare än andra.

 

Varken hiv eller andra könssjukdomar bryr sig om status, ålder, sexuell läggning eller etnicitet. Allt handlar om hur man har sex och hur man gör för att skydda sig och de man har sex med.

Testa dig regelbundet

Många märker inte om man fått könssjukdom. Typiskt för könssjukdomar är att de överförs sexuellt, vid oskyddade anala, orala och vaginala samlag. Det är smart att testa sig om man misstänker att man kan ha fått en könssjukdom, har symtom eller haft sex på ett sätt som kan överföra en könssjukdom.

 

På sidorna om testning får du lite olika råd om hur ofta det kan vara bra att testa sig, beroende på hur du har sex och med vem.

Könssjukdomar är ofta lätta att behandla

Könssjukdomar är oftast lätta att behandla men kan vara svårare för personer med hiv eftersom immunförsvaret är mer eller mindre skadat.

Om man har en könssjukdom överförs hiv lättare

Bra att veta är att om man har hiv är det lättare att föra hivviruset vidare om man samtidigt har en annan könssjukdom. Är man hivnegativ och har en könssjukdom blir man mer mottaglig för hiv.

Kännetecken/symtom märks inte alltid

För att befria sig från ångest, oro och istället ägna sig åt de härliga sidorna av sexet är det bra att veta vilka kännetecken könssjukdomar kan ge, men det är också viktigt att känna till att de flesta könssjukdomar ger inga symtom alls och upptäcks alltså inte förrän en går och testar sig.

 

Var vaksam på om du får flytningar, sveda i slidan, urinrör eller ändtarm. Utslag på kroppen, små oömma sår på könsorgan, kring analöppningen eller läpparna kan också vara tecken på att du fått en könssjukdom. En hy och ögonvitor som gulnar kan vara ett tecken på hepatit. Men kom ihåg att det ofta inte märks om man fått en könssjukdom. Gonorré kan sitta i halsen utan att du märker det..


När man testar sig är det bra att se till att prover för klamydia och gonorré tas från alla hål: svalg, slida, urinrör och ändtarm, beroende på vilka sätt du har sex på.

Undvika att ge/få könssjukdomar

Säkrare sex innebär att använda kondom vid anala och vaginala samlag samt att inte ta sperma i munnen. På detta sätt minskar risken att könssjukdomar överförs, och risken för att överföra hiv blir väldigt låg. Dock kan könssjukdomar överföras ändå, vilket gör att testning är en viktig grej att komma ihåg.