
Sverige åter sämst i Norden på hbtqi-rättigheter
Sverige faller för tredje året i rad i placering i ILGA Europas årliga Rainbow Map. I år från en elfte till en tolfte plats. Sverige är därmed sämst i Norden även i år på att ge hbtqi-personer lika rättigheter.
Den europeiska hbtqi-paraplyorganisationen ILGA Europa har släppt sin årliga Rainbow Map som är en sammanställning över situationen för hbtqi-personers medborgerliga och mänskliga rättigheter i Europa. Sveriges ranking är i år en tolfteplats. Placeringen innebär ett tapp från förra årets delade elfteplats och för två år sedan en sjundeplats samt för tre år sedan en fjärdeplats. Sedan förra året har Grekland (som Sverige då delade elfteplatsen med) gått om Sverige i rankningen av Europas länder.
Sverige uppfyller 66 procent av de kriterier ILGA Europa ställt upp (en förbättring med 2 procent sedan förra året) och är tydligt sämst i Norden. Island, som intar tredjeplatsen i ILGA:s rankning, placerar sig bäst i Norden med 84 procent. Att Sverige igen tappar beror bland annat på att Sverige inte uppfyller några kriterier alls när det gäller intersexpersoners rättigheter och att Sverige, till skillnad från flera andra länder, inte har infört något förbud mot omvändelseförsök.
I kartläggningen rankas Malta även i år högst med 89 procent, följt av Belgien på 85 procent och Island på 84 procent. Sämst placerar sig Ryssland och Azerbajdzjan på 2 procent och Turkiet på 5 procent.
Sverige har nyligen rekommenderats att införa ett förbud mot omvändelse under en FN-process som granskat Sveriges efterlevelse av mänskliga rättigheter. Nu uppmanar även ILGA Europa till detsamma. Sverige har dock nyligen antagit en ny könstillhörighetslag, men eftersom lagen ännu inte trätt i kraft (vilket sker vid halvårsskiftet), och inte fullt ut respekterar individens rätt till självbestämmande, påverkar det inte årets resultat för Sverige.
De tre länder som tappat flest placeringar i årets rankning är Ungern, Georgien och Storbritannien, som alla genomgått en negativ utveckling när det gäller hbtqi-personers rättigheter. Ungern har tappat sju platser till plats 37, bland annat på grund av införandet av den införda inskränkning i mötesfriheten som innebär förbud mot Prideparader. Storbritannien har tappat sex platser till plats 22, bland annat efter efter att en dom i landets högst domstol definierat en kvinna strikt efter ”biologiskt kön”, vilket gör att det förbud mot diskriminering som finns på grund av könsidentitet inte alltid kommer kunna tillämpas. Georgien har tappat sju platser efter införande av lagstiftning som riktar sig direkt mot hbtqi-personer i form av förbud mot könsbekräftande vård för transpersoner och en propagandalag som förbjuder i princip all offentlig information om hbtqi-frågor.
– Demokratin urholkas i det tysta över hela Europa, likt tusentals små sår orsakade av papperskanter. Främst högerextrema aktörer i EU vill frånta civilsamhällesorganisationer finansiering för att försvaga organisationer som försvarar rättigheter, medan vi på nationell nivå ser lagar införas som inte adresserar några genuina behov i samhällena utan bara är utformade för att marginalisera. Ungerns grundlagsändring under året som säger att ”modern är en kvinna och fadern är en man” och att ”könet definieras av födseln” är ett tydligt exempel, på detta säger Katrin Hugendubel på ILGA Europa.