Dokumentär: ”Stockholm, 1982”

HivRFSL

I samband med World Aids Day 2023 släppte RFSL och RFSL Ungdom dokumentärfilmen ”Stockholm, 1982” och den visades på 15 avdelningar ute i landet.

I dokumentärfilmen ”Stockholm, 1982” medverkar bland annat Steve Sjöquist, som har levt med hiv i 35 år och var den första i Sverige att få det som då kallades bromsmedicin. 

– I min generation finns det en kollektiv sorg vi bär på som jag tycker det är så viktigt att vi förmedlar till unga människor. För om du inte kan din historia, vet du inte heller vart du är på väg, säger Steve Sjöquist. 

1979 ockuperades Socialstyrelsens trappa och sjukdomsstämpeln för homosexualitet togs bort. Men, den homosexuella frigörelsen kom av sig bara några år senare då hiv kom till Sverige. Under 80- och 90-talet spreds bilder av aidssjuka homosexuella män i media. Skrämselpropagandan var utbredd och den bild som visades utgick sällan från fakta. Det ledde till ett hårt klimat för de som inte var heterosexuella, och byggde ett stigma kring hiv.

I filmen berättar tre bögar om hur det var att vara ung, kär och kåt i en värld där döden ständigt var närvarande.

Medverkande: Steve Sjöquist, Stefan Handreck, Fredrik Apollo Asplund

Regissör: Palmer Lydebrant

Producent: Siri Hjorton Wagner

Exekutiv producent: Therese Sandin

Genom dokumentären vill RFSL och RFSL Ungdom ge en insyn i hur livet och kampen sett ut för homosexuella i Sverige. Viktiga målgrupper vi vill nå är unga män och transpersoner som har sex med män, och som föddes efter det att hiv kom.

Kortdokumentärer

RFSL månar om att bevara och förvalta hivhistoria i Sverige. Därför har vi även intervjuat ytterligare personer om tiden då hiv kom till Sverige.

Ola Lindström

Ola Lindström växte upp som gay på landsbygden under 80-talet. I början av 2000-talet fick han sin hivdiagnos. I intervju med Palmer Lydebrant och RFSL berättar han om bemötandet från kollegor på restaurangen som han arbetade på och om ett specifikt telefonsamtal från restaurangens hovmästare som suttit kvar hos honom. Filmen kan du se här.

Walter Heidkampf

Walter Heidkampf fick 1989 en hivdiagnos och har sedan dess arbetat med hivprevention. I denna kortdokumentär berättar han om natten han fick sitt hiv-besked och om ex-pojkvännen Bengt som fanns där för honom i den svåra stunden. Filmen kan du se här.

Jon Voss

Jon Voss är aktivist och journalist och arbetade på tidningen Revolt 1982 när aids kom till Sverige. Här berättar han om det problematiska med att man i gayvärlden på 80-talet pratade om att vara “hel, ren och frisk”, då det inte finns någon skam i att inte vara frisk. Därför skulle man låta bli att testa sig och bete sig som att alla är hivpositiva, av solidaritet och som en motaktion mot att samhället pratade om att märka och spärra in de som var hivpositiva. Filmen kan du se här.

Pehr Olov Pehrsson

Läkare Pehr-Olov Pehrson var den första att ställa diagnosen aids i Sverige. I denna kortdokumentär berättar han om hur det var att vårda samhällets icke-önskvärda och om hur han aldrig övervägt att backa. Han var där och gjorde det som behövde göras. Filmen kan du se här.

Om RFSL:s arbete med hivprevention

RFSL har arbetat aktivt med hivprevention sedan 80-talet och ser idag att en viktig del i arbetet fortfarande är att sprida grundläggande information om viruset för att motverka fördomar. Mycket har hänt sedan 1982. Idag är en hivdiagnos i Sverige ingen dödsdom och behandlad hiv kan inte överföras vid sex, även om kondom inte används. Vi har också förebyggande hivmediciner, PrEP, som kan tas av hivnegativa personer för att undvika att få hiv. Du kan läsa mer om PrEP här.