Nationella aktiviteter online

ÄldrefrågorRFSL

På grund av Coronaviruset har många avdelningar tvingats pausa sin seniorverksamhet. Vi har också fått lägga arbetet med att starta upp nya grupper på is. Under tiden finns en del verksamhet online att delta i. Här nedan hittar du uppdaterad information om vad som händer inom RFSL Senior.

Vi är medvetna om att tekniken kan vara ett hinder och erbjuder teknisk support efter bästa förmåga, för att så många som möjligt ska kunna delta. Vi vill gärna uppmuntra medlemmar att använda sig av digitala sätt att mötas. Det kan, förutom att möjliggöra möten under Coronaepidemin, vara ett sätt för våra medlemmar att mötas som av andra anledningar har svårt att ta sig till fysiska möten, t ex på grund av långa avstånd eller begränsad rörlighet. Information om hur du gör för att anmäla dig och delta finns i beskrivningen till respektive aktivitet.

Seniorkafé

Välkommen till RFSL:s seniorkafé online!

Seniorkaféet äger rum på tisdagar klockan 14-15. Uppstarten för hösten sker tisdagen den 1 september.

Träffen riktar sig till dig som är hbtqi-person ((homosexuell, bisexuell, transperson, queer eller intersex) och är över 60 år.

Du fixar ditt eget fika, i ditt eget hem eller annan valfri plats, kopplar upp dig på RFSL:s seniorkafé via Google Meet videomöte och får trevligt sällskap till kaffet!

Du behöver en mailadress, en dator, surfplatta eller smartphone och en relativt nyligen uppdaterad webbläsare.

Behöver du hjälp med tekniken, eller har andra frågor, kan du ringa RFSL:s seniormobil på tfn. 0722058319.

Anmäl intresse genom att fylla i formuläret som du kommer till genom att klicka här, eller maila senior@rfsl.se.

Sista tid för anmälan till träffen är samma dag kl 12.00.

En länk till videomötet kommer att mailas ut till alla som har anmält intresse kl 12.00 samma dag som kaféet är.

Bokcirkel

Cirkelledare är Karin Råghall

Välkommen att delta i höstens bokcirkel där vi läser romanen Vajlett och Rut av Karin Alfredsson. Cirkelledare är Karin Råghall. Bokcirkeln är uppdelad på tre tillfällen med en veckas mellanrum med start den 27 oktober. Vi bjuder på boken! 

Bokcirkeln är en del av RFSL:s seniorprojekt och riktar sig till dig som är hbtqi-person (homosexuell, bisexuell, transperson, queer eller intersex) och över 60 år. 

Upplägg för bokcirkeln

Bokcirkeln är uppdelad på tre tillfällen med en veckas mellanrum. Vid det första tillfället kommer vi att gå igenom tekniken och eventuella frågor. Datum och tidpunkt för träffarna är:

Tillfälle 1: Tisdag 27 oktober kl 18.00-19.00 (Introduktion och teknikgenomgång)

Tillfälle 2: Tisdag 3 november kl 18.00-19.00 (Samtal om bokens första del)

Tillfälle 3: Tisdag 10 november 18.00-19.00 (Samtal om bokens andra del)

Mellan varje tillfälle förväntas deltagarna läsa ett visst antal sidor som meddelas av cirkelledaren vid det första tillfället. Under träffen sker sedan ett samtal mellan deltagarna som leds av cirkelledaren om den delen av boken som har lästs inför det aktuella tillfället. Boken är på svenska och är totalt 290 sidor. Boken i pocketformat kommer att skickas till dig till den postadress som du uppger i anmälningsformuläret. Det är en vecka mellan träffarna så du har totalt två veckor på dig att läsa hela boken. 

Alla träffar sker på nätet genom videomöte. Instruktioner för hur du går tillväga för att delta kommer att skickas till dig när vi har fått in din anmälan. Max antal deltagare är åtta personer.

Du anmäler dig genom att fylla i formuläret som finns länkat här

Kort om cirkelledaren

Karin Råghall jobbar som bibliotekarie i Dorotea och har hållit i en bokcirkel med samma bok i Sveriges Radio P4 Västerbotten. Hen älskar att prata om böcker med andra och har ett särskilt intresse för hbtq-litteratur.

Kort om boken

Vajlett och Rut 2018 (och uppföljaren Roger och Rebecka 2020) beskriver livet i en liten by i Västerbottens inland 1949-1951, en by där pingstförsamlingen styr och kärlek mellan två kvinnor måste hållas absolut hemlig.

“Rut är den enda kvinnan i byn som är kortklippt, kanske för att hon inte är rädd för Guds straff.”

“Ingen mer än Vajlett och Rut har en aning om känslorna som växer så starkt mellan dem, Gud förbjude…”

För frågor maila senior@rfsl.se eller ring 0722058319


It-kurs 

Vi vet att det ibland kan vara svårt att delta i digitala aktiviteter, därför kommer vi i november att erbjuda en it-kurs i samarbete med Studiefrämjandet. Du gör din intresseanmälan via formuläret här så kontaktar vi dig.