Regnbågsfamiljernas dag 2020

2019 var första gången som RFSL uppmärksammade Regnbågsfamiljernas dag i Sverige. 2020 års upplaga inföll söndagen den 3 maj. I år ställde vi om firandet pga Corona. Det hindrade oss inte att fira på andra sätt och visa att vi är många regnbågsfamiljer runt om i landet. Nu ser vi fram emot att återuppta träffar för regnbågsfamiljer runt om i landet nästa år.

Motsvarigheten till Regnbågsfamiljernas dag firas på flera håll i världen för att synliggöra hbtqi-personers familjer. Internationellt kallas dagen International Family Equality Day, IFED.

Söndagen den 3 maj hade vi nöjet att fira Regnbågsfamiljernas dag 2020. Sociala medier fylldes sociala av inlägg från bland annat privatpersoner, olika RFSL-avdelningar ute i landet, organisationer, politiker som vår hbtq-minister, artister som The Mamas, och företag.

Inför årets upplaga av dagen, så fick de många inplanerade träffarna ställas in pga Corona. Istället uppmuntrades familjer till att till exempel att baka en regnbågskaka, skapa något i regnbågens färger eller köra vårt skogsbingo. De som uppmärksammade dagen i sociala medier under hashtagen #regnbågsdag har också fått ett Regnbågskit hemskickat från oss på RFSL.

Vinnaren i tävlingen blev Instragramkontot @relyt.cp4, som hade gjort en väldigt fin och cool digital teckning av en regnbågsfamilj och bland annat skrivit: “Jag och min mamma firar för att vi tycker det är viktigt att alla får vara som dom är”.

Vinnare i tävlingen på Regngbågsfamiljernas dag 2020.

2019 års firande
2019 uppmärksammade RFSL för första gången dagen genom ett nationellt firande.

Bildspel från firandet av Regnbågsfamiljernas dag 2019

Varför firas Regnbågsfamiljernas dag?

Normerna för hur en familj förväntas se ut är starka även i dagens samhälle, med få exempel på andra familjer än just den heterosexuella kärnfamiljen i exempelvis utbudet av barnprogram på TV, barnböcker och annan barnkultur. Kanske är ens barn dessutom det enda barnet i klassen, skolan eller förskolegruppen som har en ensamstående förälder, fler föräldrar än två, två pappor, en eller flera föräldrar med transerfarenhet eller två mammor.

Att ha förebilder, kunna dela erfarenheter samt spegla sig i andra som har en familj som liknar ens egen kan vara otroligt viktigt både för barn och vuxna i en regnbågsfamilj. Just för att man ofta har färre personer att spegla sig i eller dela erfarenheter med än vad barn och vuxna har i familjer som mer liknar normen. Det kan också vara tröttsamt och tärande att ständigt, på ett eller annat sätt, behöva förhålla sig till samhällets föreställningar och förväntningar.

Att ha förebilder, kunna dela erfarenheter samt spegla sig i andra som har en familj som liknar ens egen kan vara otroligt viktigt för både barn och vuxna i en regnbågsfamilj.

Regnbågsfamiljernas dag är en viktig dag då vi belyser att familjer ser ut på en mängd olika sätt och hyllar alla de som gått före oss och kämpat för de rättigheter och den lagstiftning vi har idag. Vi uppmärksammar också att det fortfarande finns mycket kvar att göra och kämpa för på området.

Trots att barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020 har en stor andel barn som växer upp i regnbågsfamiljer fortfarande inte rätt till sina föräldrar, vilket är en viktig princip och rättighet i konventionen. Gifta par som får barn behandlas fortfarande olika beroende på om de är samkönade eller olikkönade och beroende på om någon i paret ändrat juridiskt kön eller inte. Vi behöver en modernare lagstiftning som skapar trygghet för barn oavsett hur deras familj ser ut. Att ha bristande skydd i lagen kan omöjligt vara förenligt med principen om barnets rätt att få sitt bästa satt i främsta rummet.

Frågor? Kontakta regnbagsfamiljer@rfsl.se