Regnbågsfamiljernas dag 2021

Regnbågsfamiljernas dag firas nationellt av RFSL sedan 2019, för att synliggöra hbtqi-personers familjer. Med anledning av Covid-19 satsar vi i år framför allt på ett digitalt firande. Delta i våra livesändningar och digitala workshops, beställ hem ett gratis regnbågskit med bland annat regnbågsprylar och pyssel att greja med hemma, eller ladda ner ett pysselmaterial att skriva ut själv, gör vårt regnbågs-quiz och kolla in våra pyssel-tutorials.

Motsvarigheten till Regnbågsfamiljernas dag firas på flera håll i världen. Internationellt kallas dagen International Family Equality Day, IFED och infaller första söndagen i maj varje år.

I år firas dagen den 2 maj och RFSL uppmärksammar detta genom att bjuda på ett digitalt program med digital dansworkshop, livesänd matlagningsworkshop, en presentation om förändringar i familjelagstiftningen samt ett seminarium om verbalt självförsvar för hbtqi-föräldrar.

Program för dagen

10.00-10.30 Normkreativ digital dansworkshop där vi tillsammans tränar in en enklare koreografi under ledning av dansaren och pedagogen Alexandra Esser. Passar barn från 3 år och uppåt samt vuxna. Maila regnbagsfamiljer@rfsl.se senast kl. 9.00 den 2 maj för att anmäla dig och få en länk för att kunna ansluta till workshoppen via videosamtal genom Zoom. 

10.45-11.30 Livesänd matlagningsworkshop med matinspiratören Preethi Huczkowski där vi tillsammans lagar krabbelurer, som är lite tjockare plättar som fungerar fint att antingen steka hemma eller över öppen eld eller stormkök utomhus. Förbered dig inför workshoppen genom att ladda ner inköpslistan (öppnas i separat fönster). 

15.00-16.00 Äntligen samma regler för alla föräldrar? Seminarium där vi reder ut och svarar på frågor om en föreslagen förändring i familjelagstiftningen, nämligen förslaget att alla gifta par ska behandlas lika och automatiskt bli föräldrar från födseln. Arrangeras i samarbete mellan RFSL Rådgivningen Skåne och projektet Regnbågsfamiljer i väntan. 

16.30-18.00 SVAR SVAR PÅ TAL, livesänd workshop
Tycker du ibland att det är svårt att veta hur du ska svara på frågor och påståenden om din familj eller dina barn? Som vuxen och barn i familjer som bryter mot heteronormen kan det ibland kännas hopplöst och svårt att bemöta omvärlden. SVAR PÅ TAL är ett projekt som jobbat i massa år med verbalt självförsvar för normbrytare. Vi har skapat en teknik och en metod i verbalt självförsvar för situationer som är knepiga att hantera. Workshoppen hålls av Anna Pirata Stendin och Zafire Vrba. 

Lokala evenemang

I Göteborg, Jönköping, Borås och Stockholm ordnas Corona-anpassade evenemang, utomhus och med distans, för att uppmärksamma Regnbågsfamiljernas dag. Klicka på respektive stads namn för att läsa mer om evenemangen. 

Ladda ner målarbild, ansiktsmask och 3D-modell

Ladda ner, skriv ut och färglägg vår målarbild och ansiktsmask. Sugen på att klippa och vika? Ladda ner vår pappersmodell och vik din egen enhörning. 

Fira på ditt sätt – var med i utlottning

Var också med i vår utlottning av fina regnbågsgympapåsar och buffar (pannband) i transflaggans färger genom att ta en bild från ditt eget firande och skicka till regnbagsfamiljer@rfsl.se

Fira utomhus – ladda ner skogsbingobricka

Fira gärna dagen utomhus. En enkel aktivitet att samlas kring är skogsbingo. Ladda ner vår skogsbingobricka och ge dig ut i naturen för att försöka hitta sakerna som anges på brickan. Sätt ett kryss som markerar att du sett föremålet. Den person som först får ihop en liggande rad ropar ”Bingo!”.  Lite mer utmaning? Försök kryssa alla rutor på brickan innan du ropar bingo. 

Gör vårt regnbågs-quiz

Gör vårt digitala quiz med frågor som bäst besvaras genom att barn och vuxna klurar på frågorna tillsammans. Skicka länken till någon annan familj och utmana varandra. 

Auktion till förmån för RFSL

I samband med Regnbågsfamiljernas dag pågår en nätauktion till förmån för RFSL, där det går att buda på ett konsttryck skänkt och signerat av konstnären Cecilia Björk.

Regnbågspyssla med oss!

Sugen på att skapa något inför eller under Regnbågsfamiljernas dag? Stina Löving från Loving Creative visar hur du flätar en nyckelring, syr en scrunchie och knåpar ihop en molnlampa. Dela hemskt gärna med er av bilder på era alster genom att maila dem till regnbagsfamiljer@rfsl.se. Då är ni också med i utlottningen av gympapåsar och buffar. 

 

 

 

Varför firas Regnbågsfamiljernas dag?

Normerna för hur en familj förväntas se ut är starka även i dagens samhälle, med få exempel på andra familjer än just den heterosexuella kärnfamiljen i exempelvis utbudet av barnprogram på TV, barnböcker och annan barnkultur. Kanske är ens barn dessutom det enda barnet i klassen, skolan eller förskolegruppen som har en ensamstående förälder, fler föräldrar än två, två pappor, en eller flera föräldrar med transerfarenhet eller två mammor.

Att ha förebilder, kunna dela erfarenheter samt spegla sig i andra som har en familj som liknar ens egen kan vara otroligt viktigt både för barn och vuxna i en regnbågsfamilj. Just för att man ofta har färre personer att spegla sig i eller dela erfarenheter med än vad barn och vuxna har i familjer som mer liknar normen. Det kan också vara tröttsamt och tärande att ständigt, på ett eller annat sätt, behöva förhålla sig till samhällets föreställningar och förväntningar.

 

Att ha förebilder, kunna dela erfarenheter samt spegla sig i andra som har en familj som liknar ens egen kan vara otroligt viktigt för både barn och vuxna i en regnbågsfamilj.

 

Regnbågsfamiljernas dag är en viktig dag då vi belyser att familjer ser ut på en mängd olika sätt och hyllar alla de som gått före oss och kämpat för de rättigheter och den lagstiftning vi har idag. Vi uppmärksammar också att det fortfarande finns mycket kvar att göra och kämpa för på området.

Trots att barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020 har en stor andel barn som växer upp i regnbågsfamiljer fortfarande inte rätt till sina föräldrar, vilket är en viktig princip och rättighet i konventionen. Gifta par som får barn behandlas fortfarande olika beroende på om de är samkönade eller olikkönade och beroende på om någon i paret ändrat juridiskt kön eller inte. Vi behöver en modernare lagstiftning som skapar trygghet för barn oavsett hur deras familj ser ut. Att ha bristande skydd i lagen kan omöjligt vara förenligt med principen om barnets rätt att få sitt bästa satt i främsta rummet.

 

 

Frågor? Kontakta regnbagsfamiljer@rfsl.se