Regnbågsfamiljernas dag 2020

För andra året i rad uppmärksammar RFSL Regnbågsfamiljernas dag. Årets upplaga infaller söndagen den 3 maj. Delta i firandet du med!

Motsvarigheten till Regnbågsfamiljernas dag firas på flera håll i världen för att synliggöra hbtqi-personers familjer. Internationellt kallas dagen International Family Equality Day, IFED.

Förra året uppmärksammade RFSL för första gången dagen genom ett nationellt firande. Flera av våra lokalavdelningar, andra organisationer, nätverk och privata initiativ deltog i firandet. Tillsammans skapade vi ett hejdundrande firande som vi hoppas kommer växa för varje år. IFED, och därmed Regnbågsfamiljernas dag, firas den första söndagen i maj, vilket i år blir den 3 maj.

Bildspel från firandet av Regnbågsfamiljernas dag 2019

Varför firas Regnbågsfamiljernas dag?

Normerna för hur en familj förväntas se ut är starka även i dagens samhälle, med få exempel på andra familjer än just den heterosexuella kärnfamiljen i exempelvis utbudet av barnprogram på TV, barnböcker och annan barnkultur. Kanske är ens barn dessutom det enda barnet i klassen, skolan eller förskolegruppen som har en ensamstående förälder, fler föräldrar än två, två pappor, en eller flera föräldrar med transerfarenhet eller två mammor.

Att ha förebilder, kunna dela erfarenheter samt spegla sig i andra som har en familj som liknar ens egen kan vara otroligt viktigt både för barn och vuxna i en regnbågsfamilj. Just för att man ofta har färre personer att spegla sig i eller dela erfarenheter med än vad barn och vuxna har i familjer som mer liknar normen. Det kan också vara tröttsamt och tärande att ständigt, på ett eller annat sätt, behöva förhålla sig till samhällets föreställningar och förväntningar.

Att ha förebilder, kunna dela erfarenheter samt spegla sig i andra som har en familj som liknar ens egen kan vara otroligt viktigt för både barn och vuxna i en regnbågsfamilj.

Regnbågsfamiljernas dag är en viktig dag då vi belyser att familjer ser ut på en mängd olika sätt och hyllar alla de som gått före oss och kämpat för de rättigheter och den lagstiftning vi har idag. Vi uppmärksammar också att det fortfarande finns mycket kvar att göra och kämpa för på området.

Trots att barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari i år har en stor andel barn som växer upp i regnbågsfamiljer fortfarande inte rätt till sina föräldrar, vilket är en viktig princip och rättighet i konventionen. Gifta par som får barn behandlas fortfarande olika beroende på om de är samkönade eller olikkönade och beroende på om någon i paret ändrat juridiskt kön eller inte. Vi behöver en modernare lagstiftning som skapar trygghet för barn oavsett hur deras familj ser ut. Att ha bristande skydd i lagen kan omöjligt vara förenligt med principen om barnets rätt att få sitt bästa satt i främsta rummet.

Trots att barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari i år har en stor andel barn som växer upp i regnbågsfamiljer fortfarande inte rätt till sina föräldrar, vilket är en viktig princip och rättighet i konventionen.


Delta i, eller arrangera, ett firande

Delta i årets upplaga av firandet genom att uppmärksamma dagen på det sätt som känns bäst och festligast för dig och din familj. Kanske anordnas något i närheten av där du bor, eller så vill du kanske själv arrangera något genom att dra ihop ett gäng regnbågsfamiljer och fira tillsammans. Kanske vill ni ses i en park för fika och lek, i badhuset, skogen eller besöka ett museum ihop? Grilla, manifestera, dra ihop en sagostund eller ett babydisco? Klä ut er eller komma som ni är? Eller bara höras med familjen över ett videosamtal från arbetspasset du inte slapp undan? Fira med barn, eller utan, beroende på hur familjen ser ut.

Information om var det anordnas aktiviteter under Regnbågsfamiljernas dag kommer att uppdateras löpande på Facebooksidan Regnbågsfamiljernas dag 2020. Flera av RFSL:s lokalavdelningar kommer att fira dagen genom att anordna träffar för regnbågsfamiljer.

Tips på vad en kan göra för att uppmärksamma dagen?

Under våren 2020 genomförde vi en enkät där vi efterfrågade tips och idéer på hur Regnbågsfamiljernas dag kan firas. Tipsen har vi samlat här.

Arrangör? Fyll i vårt arrangörsformulär.

På Facebooksidan Regnbågsfamiljernas dag 2020 listar vi firanden som sker på olika håll i landet. Vill du att ditt/ert firande uppmärksammas där? Fyll i vårt arrangörsformulär så skapar vi ett evenemang och lägger upp det bland andra lokala firanden. Allt för att göra det enklare för alla att hitta information om var det går att fira tillsammans med andra.

För att arrangera ett firande av Regnbågsfamiljernas dag bör du/ni dela RFSL:s värderingar. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka firanden vi delar som evenemang på vår Facebook-sida. I vårt urval prioriterar vi bland annat en geografisk bredd.

Synliggör dagen

För att skapa synlighet kring dagen, lägg gärna upp en bild på Instagram och/eller Facebook från firandet och tagga den med hashtagen #regnbågsdag.

Frågor? Kontakta regnbagsfamiljer@rfsl.se