Auktion till förmån för RFSL

Den 2 maj uppmärksammar RFSL Regnbågsfamiljernas dag, för att synliggöra hbtqi-personers familjer. Inför detta pågår en nätauktion till förmån för RFSL där det går att buda på ett konsttryck skänkt och signerat av konstnären Cecilia Björk.

Cecilia Björk är en väletablerad konstnär och modedesigner från Skälderviken i Skåne, som ställt ut sin konst världen över och blivit publicerad i flertalet modemagasin och tidningar. Hon tog sin PHD i Konst & Modedesign vid University of the Arts – London College of Fashion och var aktiv på London’s modescen under flera år, (bla var hon med och gjorde Björk’s ‘Swandress’ som Björk bar på Oscar’s galan 2001). 2014 gjorde hon ett samarbete med IKEA, där hon skapade en poster som släpptes i alla deras varuhus världen över. Tillsammans med sin man driver hon Artyfact Gallery som tidigare låg i Båstad och som nu är ett onlinegalleri för Cecilia’s konst.

Cecilia, berätta mer om varför du valt att uppmärksamma Regnbågsfamiljernas dag och bestämt dig för att auktionera ut ett av dina konstverk i samband med dagen.
Vi vill vara med i kampen och visar vårt stöd för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter och Regnbågsfamiljernas dag är den perfekta dagen att uppmärksamma detta på. Att få bidra till att alla ska få leva och uttrycka sig som de själva vill. Vi är själv en Regnbågsfamilj och har fått stöd utav RFSL i olika sakfrågor och genom att auktionera ut ett av mina konstverk är detta ett sätt att få ge tillbaka.

Vad kan du berätta om konstverket som nu ligger ute för auktion?
Konstverket ’Speak your truth’ var med på utställningen Signs, 2019 i vårt dåvarande galleri Artyfact Gallery i Båstad. Det är ett signerat fine artprint i en limiterad upplaga på 300 gr syrafritt papper. Utan ram. Originalet är akryl, aerosol och bladguld på canvas.

Vad är i stort viktigt för dig som konstnär och i din konst?
Konsten för mig är frihet och frihet är otroligt viktigt för mig. En frihet att få uttrycka mig och hitta min röst. En frihet i mitt entreprenörskap där jag själv styr över min tid och vad jag vill göra med den. Det är en ynnest att dagligen få göra något man brinner för.

Budgivningen

Budgivningen pågår på Tradera under perioden 19 april och 2 maj.

Intäkterna från auktionen går oavkortat till RFSL:s insamlingsstiftelse. Stiftelsen stödjer initiativ i Sverige och i världen för att främja hbtqi-personers* rättigheter.

Läs mer om Regnbågsfamiljernas dag och hur RFSL uppmärksammar dagen, bland annat genom ett digitalt program med workshops och seminarier riktade till både barn och vuxna.