Syfilis ökar!

Hälsa, sex och hivRFSL

Syfilis är en sexuellt överförbar infektion (sti) som ökar, både i Sverige och i Europa generellt, framför allt bland män som har sex med män. På den här sidan har vi sammanställt information som gör det enklare att skydda dig själv och dina partners från syfilis - på semestern och hemma.

Vad är syfilis?

Syfilis är en infektion som orsakas av en bakterie och som därför går att bota med antibiotika. Kondom ihop med glid är ett bra men inte fullgott skydd mot syfilis. Syfilis kan ta sig uttryck på många olika sätt och “imitera” olika sjukdomar. Testning är därför det enda sättet att ta reda på om du har syfilis eller inte. Be om ett syfilistest i samband med att du testar dig för hiv, eftersom båda kan göras med blodprov från armvecket.

Överföring

Syfilis överförs oftast sexuellt vid kontakt mellan slemhinnor, som bland annat sitter i könet, analen och svalget. Syfilis kan också överföras via enbart hudkontakt med små sår eller utslag orsakade av syfilisbakterien.

Syfilis överförs lätt vid anala och vaginala samlag utan kondom och vid oralsex med kuk, fitta eller anal. Syfilis kan också överföras via kyssar om man har syfilissår i munnen men detta är ovanligt. Risken för överföring är som störst när man precis fått syfilis och minskar eftersom längre tid går.

Skydd

Kondom är ett bra men inte fullgott skydd mot syfilis vid anala och vaginala samlag med kuk. Extra glid, framför allt vid anala samlag med kuk, gör sexet skönare och minskar risken både för att det ska uppstå sår och sprickor och för att kondomen ska gå sönder. PrEP är ett mycket bra skydd mot hiv men skyddar inte mot syfilis eller andra sti:er. PrEP kan du läsa mer om här.

Ibland händer det att kondomen inte åker på – så är det för de flesta. En del anledningar till att inte använda kondom finns det dock enkla lösningar på:

  1. “Det känns inte nice med kondom”. Storleken har betydelse – i alla fall när det gäller valet av kondom. En kondom som sitter för tight eller som hänger som ett tält runt kuken känns sällan bra och gör kanske att man skippar kondomen helt och hållet. Det ska inte göra ont eller kännas obekvämt att använda kondom! Hitta en kondom som passar kuken i fråga. Via Sexperterna kan män som har sex med män och transpersoner beställa hem gratis kondomer och glid. Beställ en gott och blandat-påse med kondomer och hitta den eller de som passar just dig och de du ligger med.
  2. “Jag hade ingen kondom med mig”. Se till att alltid ha kondom och glid nära till hands. Ha kondomer i fickan, bakom blomkrukan, i badrumsskåpet, under sängen, vid skohyllan, på kylskåpsdörren etc. På så sätt slipper du välja mellan 1) att pausa stämningen för att springa och hämta en kondom eller 2) att knulla utan kondom.
  3. “Om jag föreslår kondom visar jag att jag har en könssjukdom eller utgår från att min partner har det”. Fel! Studier visar att de allra flesta uppskattar när en partner föreslår kondom. (Kådiskollen 2016 RFSU, pdf, öppnas i ny flik)

Symtom och olika stadier

En syfilisinfektion kan delas in i tre olika stadier. Det första stadiet varar mellan tre veckor och tre månader. Under tiden kan du få ett sår med hårda kanter, som inte gör ont, där bakterien tagit sig in i kroppen. Såren brukar vara 1-2 centimeter stora. Såren är inte alltid synliga och kan sitta på ställen där du inte kan se dem, till exempel vid slemhinnorna i analen.  Ofta får man också svullna lymfkörtlar i närheten av ingångssåret. Även utan behandling läker såret på 4-8 veckor. Om såren försvinner men du inte fått någon behandling finns syfilis kvar i kroppen och du kan fortfarande överföra syfilis till andra.

Efter sju till tio veckor börjar det andra stadiet av syfilisinfektionen, där den sprider sig ut i blodet. Vanliga symtom under det här stadiet är feber, trötthet, huvudvärk, svullna lymfkörtlar och utslag. De två första stadierna kallas tidig syfilis. Utan behandling inträder till slut, efter flera år, det tredje stadiet av syfilisinfektionen. Då kan du i värsta fall få permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ. Vid behandling kan du förhindra vidare skada, men den skada som redan uppkommit blir bestående. Det tredje stadiet kallas sen syfilis. Risken för överföring vid sen syfilis är låg eller obefintlig.

Testning och behandling

Vid det första stadiet av syfilis kan du göra ett syfilistest med topsprov från ingångssåret (om man har sår). Har du nått det andra stadiet av syfilis sprider sig infektionen till blodet och du kan då testa för syfilis genom blodprov. Inkubationstiden, dvs. tiden från det att man fått syfilis till det att infektionen syns i ett test, är mellan tre veckor och tre månader.

Syfilis behandlas med antibiotika. Oftast går behandlingen till så att du vid två tillfällen, med cirka en vecka mellan varje tillfälle, får två sprutor med antibiotika (en i varje skinka). Efter genomgången behandling tas ett uppföljande test för att säkerställa att du inte längre bär på syfilis.

Syfilis omfattas av smittskyddslagen vilket innebär att testning och behandling alltid är gratis. Samtidigt är smittspårning obligatoriskt. Det innebär att du behöver uppge vilka du haft sex med de senaste månaderna, så att de också ges möjlighet till testning och eventuell behandling. En person som blir kontaktad via smittspårning kommer inte få reda på vem som uppgett dens namn.

 

Glömmer du lätt bort att testa dig? RFSL:s testningspåminnelse ger dig en påminnelse per sms när det är dags att testa sig för hiv och sti:er. Du kan välja att få påminnelsen var 3:e, 6:e eller 12:e månad. Tjänsten är gratis och anonym och till för dig som är man och har sex med andra män eller för dig som är transperson.

Du registrerar dig genom att sms:a TRE, SEX eller TOLV till nummer 71111

Din närmsta testningsmottagning hittar du på: www.aidsmap.com/euhivtest