RFSL:s restips!

Hälsa, sex och hivRFSL

Firar du World Pride i Madrid i sommar? Ses ni på Berghain? Eller blir det campingsemester i Norge? Sommar och semester innebär för många av oss nya ligg. Nedan har vi sammanställt en lista med tips på hur du bäst skyddar dig och dina partners mot överföring av hiv och könssjukdomar när du ligger - på resan och hemma. Ha en fin sommar!

Använd kondom och glid vid anala och vaginala samlag

Kondomer är ett bra skydd mot överföring av hiv och könssjukdomar. Om du har nya partners och/eller är osäker på din egen eller dina partners status är det bra att använda kondom vid anala och vaginala samlag med kuk.

Hos RFSL kan du komplettera semesterpackningen genom att beställa hem gratis kondomer och glid. Besök RFSLs Sexperterna-sida på Facebook och skicka ett PM med namn och adress märkt ”Sommarsemester”, så får du ett paket med kondomer och glid hem i brevlådan inom kort.

Läs mer om hiv och könssjukdomar.

Undvik sperma i munnen

Att undvika sperma i munnen är ett bra sätt att minska risken för överföring av hiv. Om man får sperma i munnen är det bättre att spotta ut det än att svälja det.

Vaccinera dig mot hepatit A och B

Kombinationsvaccin mot hepatit A och B ska vara gratis för män som har sex med män i Sverige. Efter tre doser av vaccin med cirka sju månader mellan första och sista sprutan har kroppen ett fullt skydd mot hepatit A och B. Redan efter två doser av vaccinet, med cirka fyra veckor mellan varje, har kroppen ett skydd mot hepatit A och B i ett år. Det finns också vaccin som skyddar enbart mot hepatit A eller B. Om du redan är vaccinerad mot till exempel hepatit B kan du således komplettera med vaccin mot enbart hepatit A. Mer information och tillgång till vaccin får du hos din närmsta vårdcentral eller vaccinationsmottagning.

Testa dig regelbundet

Beroende på hur många sexpartners du har, och vilken typ av sex du har, är det bra att testa dig för könssjukdomar regelbundet – var tredje, sjätte eller tolfte månad. Om du är osäker på din hivstatus är det också bra att testa dig för hiv regelbundet. Att testa sig är det enda sättet att ta reda på om man lever med hiv eller har någon könssjukdom. Ibland kan man känna av tydliga symtom på att man har en könssjukdom, men inte alltid. Därför är det bra att ta testa sig oavsett om man känner av några symtom på en könssjukdom eller inte. Att ha en obehandlad könssjukdom ökar mottagligheten för hiv och andra könssjukdomar. De flesta könssjukdomar behandlas enkelt med hjälp av antibiotika, men för att ta reda på om man bär på någon könssjukdom behöver man testa sig. Att testa sig och få behandling för de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är gratis. Detta gäller hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatiter.

Din närmsta testningsmottagning hittar du på www.aidsmap.com/e-atlas.

Läs mer om testning för hiv och könssjukdomar.