Testa dig efter semestern!

Hälsa, sex och hivRFSL

Legat runt på semestern? Kom ihåg att testa dig!

Att använda kondom och glid vid anal- och vaginalsex med kuk är ett bra sätt att minska risken för överföring av hiv och andra könssjukdomar. Kondomen utgör dock inget hundraprocentigt skydd. Om du haft nya partners och/eller är osäker på din egen eller dina partners status är det därför bra att testa dig i alla lokaler där du haft sex (könet, analen, halsen), oavsett om du använt kondom eller inte. För många könssjukdomar kan du testa dig och få ett säkert provsvar redan efter en vecka. För hiv kan du testa dig och få ett säkert provsvar sex veckor efter ett eventuellt överföringstillfälle.

Nedan hittar du information bland annat om hur testning går till, var du kan testa dig och vad som händer om du skulle testa positivt för hiv eller någon annan könssjukdom. Om du vill ha gratis kondomer och glidmedel hemskickat i brevlådan kan du besöka vår profil Sexperterna på Facebook. Skicka ett PM märkt ”Sommar” så skickar vi ett kit med olika kondomer och glidmedel hem till dig inom kort.

 

Varför testa mig?

Att testa sig är det enda sättet att ta reda på om du bär på hiv eller någon annan könssjukdom. Ibland kan du känna av tydliga symtom på att du bär på en könssjukdom, men inte alltid. Därför är det bra att ta testa sig oavsett om du känner av några symtom på en könssjukdom eller inte. Att bära på en obehandlad könssjukdom ökar mottagligheten för hiv och andra könssjukdomar. De flesta könssjukdomar behandlas enkelt med hjälp av antibiotika, men för att ta reda på om du bär på någon könssjukdom behöver du testa dig. Att testa sig och få behandling för de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är gratis. Detta gäller hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatiter.

Tack vare effektiva hiv-mediciner går nästan alla som känner till att de lever med hiv idag på välinställd behandling. Det innebär att virusnivåerna i blodet är så låga att de inte går att mäta och att man inte kan överföra hiv till någon annan. Man lever då med smittfri hiv. De flesta som får hiv får det av någon som själv inte känner till att den lever med hiv. Är du osäker på din egen eller dina partners hiv-status är det därför bra att gå och testa sig.

 

Var kan jag testa mig?

Yngre personer kan testa sig på ungdomsmottagningar. Den övre åldersgränsen på ungdomsmottagningarna varierar men brukar ligga runt 23 eller 25 år. Alla ungdomsmottagningar hittar du på www.umo.se.

I större städer brukar det finnas en STI-mottagning, SESAM-mottagning, hudmottagning eller liknande som är specialiserade på testning. Du kan även vända dig till din vanliga vårdcentral för att testa dig. I Stockholm och Göteborg finns specialmottagningar för dig som är man och har sex med män. I Stockholm finns även en gynekologisk mottagning för dig som är kvinna och har sex med kvinnor och för dig som är transperson.

Din närmaste testningsmottagning hittar du här: www.aidsmap.com/euhivtest

 

Hur går testning till?

Könssjukdomar överförs i kontakten mellan slemhinnor och mellan slemhinnor och vissa kroppsvätskor som blod och sperma. Slemhinnor finns t ex i urinröret, under kanten på ollonet, på insidan av förhuden – om du har förhud, i slidan, i svalget och i analen. Testning går till på olika sätt beroende på vad du haft för typ av sex och vilka könssjukdomar du testar dig för. Klamydia och gonorré är så kallade lokala infektioner, dvs. att de kan sitta i könet, i analen eller i halsen. Ett urinprov eller topsprov från könet kan bara ge svar på om du har klamydia eller gonorré i könet. Om du t ex blivit påsatt i analen med en kuk behöver du testa dig med ett topsprov i analen, och om du haft oralsex med en kuk behöver du testa dig med ett topsprov i svalget. Alla kliniker gör inte detta, eller har inte kunskap om att detta behövs, och du måste kanske själv be om dessa typer av prover. Att göra ett topsprov i analen ska inte göra ont. Att göra ett topsprov i svalget kan kittla eller upplevas som lite obehagligt men är över på ett par sekunder. De flesta test får du inte svar på direkt utan de måste först skickas till ett laboratorium för analys. Du brukar då kunna få svar inom en till ett par veckor. I vissa fall får du bara svar om du testat positivt men du kan alltid höra av dig till mottagningen där du testade dig och be att få reda på svaret. För gonorré och klamydia brukar du kunna få ett säkert provsvar ca en vecka efter senaste eventuella överföringstillfälle.

Hiv, syfilis och hepatiter testas med hjälp av blodprov. Det finns två huvudtyper av hivtest; labbtest och snabbtest. Ett labbtest kan ge ett säkert svar sex veckor efter senaste överföringsrisk och ett snabbtest kan ge ett säkert svar efter åtta veckor. Du kan självklart testa dig även tidigare om du känner dig orolig. Ett traditionellt hivtest tas med hjälp av ett blodprov från armvecket som skickas iväg för analys på ett labb. Provsvaret får du oftast efter ett par dagar. Ett snabbtest tas genom några droppar blod från fingret, och svaret får du oftast direkt på plats efter ungefär 20 minuter. Om du tar ett blodprov från armvecket för att testa för hiv kan du be personalen att också testa syfilis och hepatiter i samma prov. Syfilis ökar i Sverige, särskilt bland män som har sex med män, och det kan därför vara bra att testa sig för syfilis, i synnerhet om du är man och har sex med andra män. Just nu ökar även hepatit A bland män som har sex med män i Europa. Att vaccinera sig mot hepatit A och B ska vara gratis för män som har sex med män i Sverige men det kan se lite olika ut inom olika landsting. Hör av dig till din närmsta infektionsmottagning eller vårdcentral för mer information.

 

Vad händer om jag testar positivt?

Om du testar positivt för en könssjukdom som omfattas av smittskyddslagen (hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatit) behöver du delta i så kallad smittspårning. Smittspårning innebär att du behöver uppge till en läkare eller kurator vilka du haft sex med de senaste månaderna. Läkaren eller kuratorn meddelar i sin tur dessa personer att någon de haft sex med har testat positivt för en könssjukdom och att de behöver gå och testa sig för att ta reda på om de också bär på könssjukdomen eller inte. Att delta i smittspårning är anonymt, dvs. de som blir kontaktade får inte veta vem som uppgett deras namn.

Såväl testning som behandling av de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är gratis. Klamydia, gonorré och syfilis behandlas i de flesta fall enkelt med hjälp av antibiotika. Hiv är en kronisk infektion som inte går att bota men tack vare effektiva hiv-mediciner har nästan alla som känner till att de lever med hiv idag välinställd behandling. Det innebär att virusnivåerna i blodet är så låga att de inte går att mäta och att man inte kan överföra hiv till någon annan. Man lever då med smittfri hiv.

 

Glömmer du ofta bort att testa dig?

Med RFSL:s testningspåminnelse får du ett sms när det är dags att gå och testa sig. Tjänsten är helt gratis och anonym och riktar sig till dig som är man och har sex med andra män och till dig som är transperson.

Du kan välja att få påminnelse var tredje, sjätte eller tolfte månad. Sms:a TRE, SEX eller TOLV till 71111 för att sätta igång påminnelsen.