Klamydia

Hälsa, sex och hivRFSL

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Den kan vara svår att upptäcka eftersom den ofta inte ger några symptom. Hälften av alla som får klamydia märker det inte överhuvudtaget. Cirka 32 000 personer i Sverige testar positivt för klamydia varje år (2018).

Klamydia överförs genom slemhinnekontakt och mellan kroppsvätska och slemhinna. Det överförs lättast vid vaginal- och analsamlag. Det bästa sättet att minska risken för överföring av klamydia är därför att använda kondom vid anala och vaginala samlag, alternativ ha andra typer av sex än samlag. Klamydia överförs lätt. Sexuellt kan infektionen överföras till könet, analen, halsen och ögonen.

Klamydia ger oftast inga symptom alls. Om man ändå får symptom varierar de utifrån var infektionen sitter. I könet kan klamydia ge flytningar och/eller smärta när man kissar. Man kan även få flytningar från analen om man har klamydia där. Klamydia i halsen kan ge ungefär samma symptom som halsfluss. Det är svårt att föra vidare en klamydiainfektion som sitter i halsen till sexpartners och ofta läker den ut av sig själv.

För att undvika att klamydia överförs till halsen kan man använda kondom vid oralsex med kuk. Risken för att överföra klamydia till halsen vid oralsex med fitta eller röv är liten även utan skydd.

Det finns en liten risk att klamydia överförs med händer eller sexleksaker mellan olika personers kön och analer. Man kan minska den lilla risken ytterligare genom att undvika att överföra kroppsvätskor från en person till en annan, genom att tvätta händerna, byta kondom på sexleksaker etc.

Testning

Precis som gonorré är klamydia en lokal infektion som kan sätta sig på olika ställen på kroppen. Du behöver därför testa dig på de ställena på kroppen där du haft sex – i könet, svalget och/eller analen. Test för klamydia i könet tas oftast med urinprov, för personer med fitta kombineras detta ofta med topsprov från slidväggarna. Topsprov tas även från svalget och ändtarmen, detta tar ett par sekunder. Eftersom klamydia oftast inte ger några symptom samt är lätt att få är det viktigt att testa sig regelbundet om man har sex med andra.

Klamydia i könet kan även testas med hemtest som kan beställas på internet eller köpas på apotek. Det är viktigt att följa de medföljande instruktionerna. Personer med kuk får skicka in ett urinprov. För personer med fitta gäller urinprov i kombination med ett topsprov från slidan. Proverna postas till ett laboratorium för analys. Om man får ett positivt provsvar måste man uppsöka vård för att få behandling. Det är viktigt att komma ihåg att hemtest inte testar för klamydia i hals eller anal och alltså inte kan visa om man har en infektion där. Då män som har sex med män får klamydia sätter det sig ofta i halsen och/eller analen och därför fungerar hemtester mindre bra.

Behandling

Klamydia behandlas med en kur av antibiotikatabletter, oftast i nio dagar.

Bra att veta

En klamydiainfektion ökar risken för överföring av hiv och könssjukdomar. Det finns också risk för skador framför allt på äggledare men även bitestiklar och det kan göra det svårare att få biologiska barn och kan öka risken för utomkvedshavandeskap.

Klamydia omfattas av smittskyddslagen. Det innebär att om ett test visar att du har klamydia så kommer man att göra en smittspårning för att se vem du kan ha fått infektionen av och om du kan ha gett den vidare till någon eller några andra. Du behöver därför uppge vilka du haft sex med de senaste månaderna men de kommer inte få reda på vem som uppgett deras namn.

Det finns även en svårbehandlad variant av klamydia som heter LGV (Lymfogranuloma venereum). Den är relativt ovanlig men har blivit vanligare på senare år, framför allt bland män som har sex med män och lever med hiv. Den överförs på samma sätt som vanlig klamydia men kan utöver de vanliga symptomen på klamydia även ge sår på könet, i halsen eller analen och även ge svullna lymfkörtlar, blödningar och symptom från magen. Men den kan även vara symptomfri och ändå föras vidare. Man kan konstatera att man har LGV om man testar positivt för klamydia och har ytterligare symptom. Inkubationstiden för LGV är ofta lång och det kan ta upp till en månad innan man får svullna lymfkörtlar. Sår kan man få tidigare. LGV behandlas med en dubbel antibiotikakur jämfört med vanlig klamydia.

Mykoplasma genitalium är en relativt ovanlig könssjukdom som liknar klamydia, ger samma symptom och överförs på samma sätt. Om man själv eller ens partner har symptom som passar för klamydia men ändå testar negativt för klamydia kan man även testas för mykoplasma. Mykoplasma behandlas med antibiotika.