HPV

Hälsa, sex och hivRFSL

HPV (humant papillomvirus) är ett virus som finns i många olika varianter och är väldigt vanligt. En majoritet av de med ett aktivt sexliv kommer någon gång i livet att få HPV. Vissa typer av HPV kan leda till könsvårtor som också kallas kondylom. Andra typer kan ge cellförändringar som kan leda till cancer. Många typer av HPV läker ut av sig själv utan att lämna några spår efter sig.

HPV kan överföras vid kontakt mellan mun och kön, kön mot kön eller hud mot hud. Överföring kan också ske via fingrar och delade sexleksaker. Det finns över 150 olika sorters HPV och cirka 30 av dem kan infektera könet, analen och halsmandlarna. För att minska risken för överföring av HPV är det bra att använda kondom vid anala och vaginala samlag. Där man har synliga kondylomvårtor bör man undvika att ha sex där partnern kommer i kontakt med vårtorna. Det är dock svårt att minimera överföring av HPV.

Om man får kondylom och har kuk brukar vårtorna sitta på förhuden, ollonet eller skaftet men de kan också finnas i urinrörsöppningen. Om man har fitta kan vårtor sitta på blygdläpparna, omkring urinröret och i slidöppningen. De kan också sitta längre in i slidan och på livmodertappen och då kan de vara svåra att upptäcka. Man kan även få kondylom i och runt analen. HPV kan också överföras till munnen och halsen. Vårtorna kan göra ont men oftast gör de inte det.

De flesta typerna av HPV-virus ger inga synliga vårtor. Dessa typer av HPV kan orsaka cellförändringar på och i livmoderhalsen, i analen och i halsen, som i förlängningen kan leda till cancer.

Testning och behandling

För det mesta sker testning för HPV genom att man tittar efter eventuella vårtor. HPV som inte ger kondylom är svåra att testa för. Däremot kallas alla som har kvinnligt personnummer och är mellan 23 och 60 år regelbundet på cellprovtagning. Cellprov innebär att man tar ett prov med en liten borste från livmodertappen längst in i slidan som sedan analyseras för att man ska kunna upptäcka och behandla eventuella cellförändringar i tid innan de utvecklas till cancer.

Kondylomvårtor brukar försvinna av sig själva efter några månader och behöver oftast inte behandlas. Om de orsakar besvär kan man ibland behandla dem med lösning eller kräm som stryks på vårtorna. Man kan också ta bort vårtorna på kirurgisk väg.

Bra att veta

Det finns vaccin mot HPV-typerna 16 och 18 (som kan bidra till cellförändringar) och typerna 6 och 11 (som orsakar kondylom). Vaccinet är gratis till ungdomar som är juridiska kvinnor. Vaccinet är mest effektivt om man får det innan man börjar ha sex med andra.

HPV-virus kan även överföras från fitta till fitta. Därför är det viktigt att alla med fitta, även de som aldrig har haft sex med personer med kuk, går på cellprovskontroller regelbundet. Om du har fitta men är juridisk man kommer du inte att få kallelser till cellprovtagning, utan måste komma ihåg att boka tid för detta själv.

RFSL vill att alla unga, oavsett kön, ska få tillgång till gratis HPV-vaccin.